Last news in Fakti

27 Май, 2019 22:00 3 671 11

Той ли ще наследи Тереза Мей?

  • брекзит-
  • тереза мей-
  • великобритания-
  • оставка-
  • ес-
  • борис джонсън

Той има склонност към гафовете, извънбрачните дела и е убеден евроскептик

Той ли ще наследи Тереза Мей? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Той има турски предци, роден е в Ню Йорк в английско семейство, но прекарва голяма част от детството си в Брюксел, където баща му работи в европейските институции. Той може да е следващият британски министър-председател.

И все пак Борис Джонсън, най-космополитната личност сред британските политици, е и най-консервативната фигура в процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Той е и човекът, който вероятно ще наследи Тереза ​​Мей като министър-председател на Великобритания, след като тя подаде оставка на 7 юни. Получава името Александър Борис де Пфефел Джонсън, но е известен просто като Борис. Негова запазена марка са непокорната му руса коса и обърканата му реторика. Злите езици отдавна говорят за ексцентричната му природа, включително страстта му към колоездене, измачканите костюми и легендарната липса на точност. Гласоподавателите му простиха политическите изцепки, както и предпочитанията му към красиви, умни жени. Лондонските таблоиди му лепнаха прякора "Борис любовчията" - заради извънбрачните му връзки. Въпреки това Борис Джонсън не бива да се подценява - в това се увери през тази година и Тереза Мей.

След като завършва престижния колеж “Итън”, Джонсън следва класически науки в Оксфорд. В продължение на десетилетия детството му е представяно в медиите като идилично. Но миналата година по-малката му сестра Рейчъл, известна журналистка и анти-Брекзит кандидатка за Европейския парламент разкри пред “Сънди Таймс”, че майка им, художничката Шарлот Джонсън, страда от депресия и „бързо развиващо се обсесивно-компулсивно разстройство“, заради което се е налагало да лежи дълго време в психиатрична клиника. Младият Борис и трите му братя и сестри са отгледани от бавачка, която се грижи за тях, докато баща им Стенли работи като служител в Европейската комисия в Брюксел.

Журналистът Борис Джонсън

Джонсън работи като журналист преди да влезе в политиката, но и медийната му кариера е изпълнена с противоречия. Първото му назначение е в лондонския всекидневник „Таймс“. Дните му в ‘Таймс” завършват драматично, след като се оказва, че Джонсън си е измислил цитат, който е приписал на преподавател по история от Оксфорд.

Няколко години по-късно той става кореспондент на "Дейли телеграф" в Брюксел и бързо успява да изгради репутация на евроскептик сред колегите си - защитници на ЕС. В убийствена статия на “New Statesman”, бившият чуждестранен редактор на “Таймс” Мартин Флетчър пише през 2017 г., че мисията на Джонсън е била да предизвика евроскептицизъм и "да изобличава ЕС при всеки възможен случай".

Свирепата амбиция на Джонсън през годините, прекарани в Брюксел, води до разпадането на първия му брак. Дванадесет дни след развода си той се жени за Марина Уилър, която по това време очаква първото от четирите им деца. След завръщането си в Лондон, Борис Джонсън се издига до главен политически коментатор на вестник "Телеграф", започва да се появява редовно по телевизията, става редактор на консервативното издание "The Spectator" и е избран за депутат от консерваторите от избирателния район Хенли, окръг Оксфордшир. Афера с негова колежка води до отстраняването му от кабинета в сянка на торите и от първото от многото му изгонвания от семейното жилище.

Политикът Борис Джонсън

Когато бъдещият британски премиер Дейвид Камерън, съученик на Джонсън от “Итън”, е избран за лидер на торите през 2005 г., той категорично отказва да преназначи Джонсън в кабинета в сянка. Така изолиран от Камерън и с окончателно приключена журналистическа кариера, през 2008 г., Джонсън се хвърля в битката за кметското място в Лондон. Джонсън успява да изтръгне от лейбъристите все по-левия Лондон с помощта на подкрепата от австралийския изборен стратег Линтън Кросби, който мъдро го съветва да не привлича вниманието. След изборната победа той е кмет по време на Лятната олимпиада през 2012 г. и успява да затвърди в общественото съзнание. Вторият му мандат като кмет на Лондон подхранва политическите му амбиции. След като си осигурява влизането в парламента, Джонсън оправя поглед и към върховете на партията.

Борис влага целия си политически авторитет и енергия в битката за Брекзит. Обикаляйки страната с червен автобус, той убеждава избирателите, че ще имат само ползи от развода с ЕС. Последвалата оставка на премиера Камерън му позволи да се доближи до Тереза ​​Май. В продължение на две години той бе министър на външните работи в нейния кабинет.

"Сърцето и душата на партията"?

Политическият стратег на Лейбъристката партия Джон МакТърнан е съгласен с бившия премиер Тони Блеър, че Джонсън е човекът, който им трябва сега на торите. "Те се нуждаят от кандидат, който може да обедини партията им", казва той за Дойче Веле. “Той трябва да "надцака" Найджъл Фараж и да се възползва от факта, че много от избирателите на лейбъристите смятат лидера на опозицията Джереми Корбин за недостатъчен патриот. "Ако консерваторите загубят изборите за ЕП, Борис може да помогне на много депутати-тори да запазят местата си в парламента", казва МакТърнан.

Амбър Руд, бивша колежка на Джонсън в кабинета, заяви по негов адрес през 2016 година, че Джонсън може и да е сърцето и душата на партията, но не е човекът, с когото би искал да се прибереш у дома". Скоро ще стане ясно дали и другите тори мислят като нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    10 2 Отговор
    Защо пак евреин? Защо ли питам....
  • 2 Тттъ

    18 0 Отговор
    Тоя изглежда тотално луд. Само му погледнете прическата !!
  • 3 ело

    26 3 Отговор
    Мисля, че тоя идиот е много подходящ за Англия , която е причинила толкова страдания (с лицемерието си ,надутоста ,високомерието ,коварноста , подлоста ,злобноста присъщ само на тях ) на милионите хора особено в колониите си.
  • 4 Бесен язовец

    18 2 Отговор
    Още един кандидат луд за министърпредседател !!Абе свършиха ли нормалните хора ??
  • 5 Супер Марио

    13 6 Отговор
    Меркел ще наследи Тереза а Виктор Орбан ще стане канцлер на Германия! Путин ще стане президент на САЩ а Ким Чен Ун ще стане президент на обединена Корея и Япония!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стамат

    13 3 Отговор
    Сбърканите хромозоми този път ще ударят дъното. Точно това недоразумение беше изпратено от един друг доказан малоумник Тръмп със задачата да инициира брекзит и да отслаби Европа. Доказателство са ниските мита с Великобритания и натиска за по високи с Европа. Перфекно работещия механизъм на ФАЩ - разделяй и владей .Хахах ще си сложат за Мин председател отявлен предател.
  • 8 британски гейзери

    18 3 Отговор
    По-добре да назначат Мистър Бийн, някакси по-завършен е, а този е в процес на усъвършенстване и не е достигнал нужното ниво !
  • 9 Хасан

    3 1 Отговор
    Прадядо му е бил османлия
  • 10 Знам знам🙄

    3 2 Отговор
    Да се махат Англия е основен враг на България от 15 век. Кой плащаш н спахиите злато за български глави. Английските евреи чрез английския посол при високата порта. Тука е трябвало да бъде Израел. Султана никога не би дал Йерусалим.
  • 11 Филип Втори

    0 0 Отговор
    Бих заложил пет лева за Дейвид Лидингтън
Новини по държави: