27 Май, 2019 14:05 9 526 78

Защо Европа отхвърля Русия

  • европа-
  • отношения-
  • русия

Френският историк Елен Карер дьо Анкос обяснява историческите отношения

Защо Европа отхвърля Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Френският историк Елен Карер дьо Анкос обясни защо Европа отхвърля Русия, съобщи РИА Новости.

Тя напомни, че Русия на два пъти в историята си е опитала да се интегрира в Европа. Първият път е по времето на цар Петър Велики. Тогава може да се каже, че опитът е бил успешен.

Вторият опит идва след разпадането на СССР. По него работят Михаил Горбачов, Борис Елцин и Владимир Путин.

Според Анкос неуспехът на този опит е свързан със страха, презрението и късогледството на ЕС. Така се е разбрало и че периодът на руска адаптация ще бъде труден.

„Европейските страни се страхуваха от евентуални трудности. За това и решиха да останат под прикритието на американския щит. В Европа традиционно смятат Русия за авторитарна страна. Ако се вгледаме в историята обаче можем да видим, че тази страна е била управлявана от жени и че Петър Велики е показал нуждата от европейски ценности.

Между 1994 г. и 1999 г. в ЕП бяха отворени към диалог с Русия. Нямаше мания за непрекъснато размахване на правата на човека. Тогава нямаше атмосфера на враждебност. За Европа Русия е мост или бариера. Ако е бариера, това е опасно. Трябва да се разглеждат различни варианти“, заяви Анкос.

Според нея Русия може да бъде възприета по съвсем различен начин. Тя посочи, че от страната зависи бъдещето на двустранните отношения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ем що

    116 29 Отговор
    Щот на "Европа" й казват от сащ какво да прави.
  • 2 серьожа

    33 111 Отговор
    ха-ха ха-ПУтинландия е най фалшивата страна в света.Русия е била велика страна преди да дойде на власт немското протеже-сифилистикът ленин

    Коментиран от #9

  • 3 Щирлиц

    79 23 Отговор
    И двата пъти,когато руски войски маршируват в европейски столици -Париж и Берлин-трябва да се имат предвид!

    Коментиран от #56, #73

  • 4 Делител

    82 15 Отговор
    Разделяй и владей!

    Разделяй по раси, класи, религии, полове, нации, етноси, столица-провинция, град-село, поколения...
    Разделяй Европа на ЕС и Русия, насъсквай ги едни срещу други и владей/граби.
  • 5 серьожа

    32 60 Отговор
    не знам в Париж да са марширували но знам какво мислят във Франция и Германия за ватенките

    Коментиран от #11, #34, #36, #53, #60

  • 6 Кристиян

    34 13 Отговор
    На 24 юни 2014 г. в град Бремен, Германия, в беседа с немски журналисти, проф. Пол Кристи, който е високопоставен служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) и д-р по философия, даде отговор по най-важните въпроси, които вълнуват европейските държави. Той посочи на първо място, като един от основните проблеми, държавния дълг на САЩ от 17 трилиона долара, който виси като дамоклев меч над американската икономика. Според него, ако на Америка се наложи девалвиране на долара, с което ще се избави от дълговете си, целият свят ще изпадне в дълбока икономическа криза, тъй като доларът е световна валута. Ще последва спад на производството и спад на потреблението, а безпаричието и гладът ще наложат преразпределение на собствеността и политически сътресения, които ще доведат до нова световна война. „Осъзнавайки опасността от унищожение на човешката цивилизация, ние търсим мирен изход от тази ситуация“, обясни Пол Кристи. „Тоест, трябва да се разиграе такава карта, че проблемът с дълговете да се разреши без световна касапница, в която ти самият ще изгориш… Събитията трябва да се организират така, че целият свят, всяка една държава, в една или в друга степен, да участва в разрешаването на финансовите затруднения на Америка. За да се справят с дълговете, на САЩ им трябват нови пазари. Единственият такъв пазар е европейският.



    Трябва да се намери начин,



    който да доведе до пълното отваряне на европейския пазар за САЩ. Ситуация, при която

    Коментиран от #21, #38, #75

  • 7 Госあ

    33 19 Отговор
    Голяма част от населението на Европа не е много умно и не притежава нужната чест и разсъдък. За няколко долара повече са готови на всичко. Самата истина. Е не са съвсем като тея на острова или отвъд океана,но има достатъчно такива. Освен това, е видно,че путин далеч не е Петър I .
  • 8 Тръмп

    23 31 Отговор
    Да напомня,че Петър Велики е Романов,а Ленин и дядото на Путин избиха семейство Романови до крак,като последния оцелял за престола беше убит в катастрофа неслучайно във Франция!!!:):):)
  • 9 Опа тролчо

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "серьожа":

    Ще ти припомня тези твои думи следващия път като прочета че са били бездарници искащибсамо да рушат.
  • 10 Тръмп

    18 45 Отговор
    Комунизма,Фашизма и Нацизма не подлежат на приобщаване и за това Русия е в изолация!!!:):):)Путин е болшевик от тоалитарния и терористичен КГБ!!!:):):)Путин е Антихрист и се кланя на Восъчния Ленин,а не на Иисус!!!:):):)

    Коментиран от #28

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Реално

    48 16 Отговор
    Като не щьт с Русия-ще имат брадати амуджи по заповед на САЩ...-толкова е просто за разбиране

    Коментиран от #14

  • 13 482

    20 47 Отговор
    Защото Русия е сама на тоя свят заради агресорската си политика.Никой не понася руснаците.

    Коментиран от #29

  • 14 ruski debil

    14 39 Отговор

    До коментар #12 от "Реално":

    Е то меката на брадатите чалми е именно русия бе мурзилко невежа !

    Коментиран от #37, #40

  • 15 Руски специалист в командировка

    18 33 Отговор
    Вие българите не сте народ, а най-глупавото племе на планетата. По-глупави сте дори от южноамериканските индианци, които никога не са излизали от джунглата и не са виждали градове. Заслужавате си робството от турците. Освободихме ви а, вие пак паднахте под турско робство.

    Коментиран от #17, #19, #20, #39, #42, #71

  • 16 пенко

    17 10 Отговор
    ДЬО АНКОСТ /ГОСПОДАРЯТ НА АНКОСТ/ - ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕБИТИТЕ ОТ РУСНАЦИТЕ НАПОЛЕОНОВИ ВОЙНИЦИ / УМРЯЛИ БЯГАЙКИ ...ПРЕМРЪЗНАЛИ И ОТ ГЛАД / !!! "ЕВРОПА " Е ПЕРСОНАЖ НА ДРЕВНОГРЪЦКАТА МИТОЛОГИЯ -ПИЧОВЕ ЕВРОПЕДЕЙЦИ !!??!!
  • 17 ruski debil

    15 35 Отговор

    До коментар #15 от "Руски специалист в командировка":

    Бягай бе руски боклук.Най-гнусния народ сте.Взимайте си русофилските нищожества при вас и не ни занимавайте.
  • 18 Kcaniba

    34 10 Отговор
    С една дума късогледството на Европа е под прякото управление от Американският "щит".
    Колонията Европа.
  • 19 а стига бе

    28 7 Отговор

    До коментар #15 от "Руски специалист в командировка":

    Соросоиде-малко хора ще ти се вьржат на цирка...-както се праиш на руснак-така си личи че си джендиьр-соросоид от някое сороско нпо...
  • 20 ех калинка мая

    16 11 Отговор

    До коментар #15 от "Руски специалист в командировка":

    Ей Руския пишман специалист Качвам си те на въртележката да те повозя малко Много ще ти хареса Питай майка си как кара гондолата
  • 21 Савата

    29 7 Отговор

    До коментар #6 от "Кристиян":

    На 28 март в Базел в седалището на някаква международна банкова асоциация обявиха,че американският долар губи първото си място като ценен банков актив ,т.е. като средство за трупане на резерви.Така че светът ще намери начин да изолира този тумор.

    Коментиран от #26

  • 22 Наблюдател

    13 22 Отговор
    Полезни идиоти обслужващи руската пропаганда и руските интереси винаги е имало и ще има. Пък било то французи, германци или американци.

    Коментиран от #51

  • 23 Антрополог

    17 23 Отговор
    100 години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. В момента този негодник е Путин, руснаците обичат да ги лъже, че са народ с историческа мисия, че са велики и как са обкръжени от врагове, които не искат те да им позволят да спасяват света за пореден път.

    Коментиран от #24, #68

  • 24 ТОЧКАТА

    16 3 Отговор

    До коментар #23 от "Антрополог":

    имах чувството ,че ,,антропологията е НАУКА......НЕ инквизицията от 15 век...НО ,с оглед ОПРОСТАЧВАНЕТО на ОБРАЗОВАНИЕТО ....разбирам и съжалявам за дадената ти възможност от мъдератите...
  • 25 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор
    хммм,Русия това

    Коментиран от #27

  • 26 Грешка

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Савата":

    Не 28.03 а 29.03.19.Който се интересува от бъдещето,да напише:базел3-тихата световна революция.И да натисне "ентър".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ти си в пълен

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "482":

    мрак, и съвет говори за себе си,а не от името на всички,звучи просташко.

    Коментиран от #31

  • 30 истината

    26 9 Отговор
    Европа /англия, германия, франция, австрия.../ искат бедни и зависими "партньори", които финансово и икономически да закрепостят. Искат да унищожат развитието и да завземат ресурсите, като осигурят в последствие финансиране за възстановяването им.... естествено закопаване завинаги. Райха какво е търсил и искал от Русия..... газ, нефт и др.... Сега е същото. Американците също са в криза, като притиснат вълк до стената /развиват се нови световни икономики и военни сили/, като всячески се стремят да запазят превъзходството си в икономическия сектор и то основно с военна сила и извиване на ръце... Не зная защо евродържавите бягат от най-големия пазар - русия и чакат хабер от космоса.... Путин, дръж обстановката, краят наближава.
  • 31 482

    3 6 Отговор

    До коментар #29 от "Ти си в пълен":

    Тихо неграмотник.

    Коментиран от #43

  • 32 шофьорите знаят защо

    4 1 Отговор
    Защо???Ами кьормусун табела,в съвсем друга посока е!
  • 33 истината

    14 3 Отговор
    Кристияне, развий малко нещата, много си прав. Целта им е да диктуват икономическите и търговски отношения в световен мащаб, т.е. без тях да не се случва нищо. особено ако те нямат интерес. и кои могат да им опонират... естествено останалите няколко силни - русия, китай и ...... в останалите им вкараха демокрация или ги нападнаха и сринаха/заграбиха икономиките.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Фактолог

    21 9 Отговор
    Странно е, как Европееца вижда ценност в дивия авганец, в изродения джендър, а за руснака иска – да се поправи преди да го приеме за раве?!? Западняка винаги е страдал от високомерие на интелектуална недостатъчност.

    Коментиран от #45

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Патаран

    8 21 Отговор

    До коментар #6 от "Кристиян":

    А сега като си изнаписал всичко това да обобщим.Ако САЩ са зле ще е зле за целия свят.Навремето когато СЕСЕСЕРЕ отиде в г.з на историята, цивилизования свят не усети нищо.Същото ше е сега с посраната Русия!Стои и гледай.

    Коментиран от #41

  • 39 ТТТ

    11 17 Отговор

    До коментар #15 от "Руски специалист в командировка":

    Русия не освобождавала България от турско робство, тя просто е дошла с маломерна армия,без никаква престава на района, без никаква военна тактика! БЕЗ намесата на местното население нямало шанс за победа!!
  • 40 Опа тролчо

    16 10 Отговор

    До коментар #14 от "ruski debil":

    Може да е мека на милиардери, и на чалми даже може, обаче да си чул там чалмите да шават? Да си чул за атентати? Няма и да чуеш. Като хванаха за врата чеченците и виж как слушат и изпълняват. А в Европа и САЩ какво става и какво направи НАТО в Ирак, Либия, Сирия, Авхганистан...

    Коментиран от #63

  • 41 Многознайко

    10 5 Отговор

    До коментар #38 от "Патаран":

    Обясни обаче как да стане така, че хем САЩ да са добре, хем и целия свят?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Не мисля

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "482":

    въобще да те отразявам.
  • 44 Истината

    14 12 Отговор
    Между Европа и Русия има цивилизационна разлика и тя се състои в това, че Русия е азиатска страна. Тя не е заселена както ни казват със славяни а с угро-фински-татарско население. И в тази обширна територия никога не е имало демокрация, там винаги човека се е подчинявал сляпо на властта. Големия руски историк Соловьов казва: „За нас, руснаците е престъпление да се съмняваме в правото на властта да прави с нас всичко, което си поиска”. Следователно,руснаците никога не са били свободни. През цялата си история те само са задушавали свободата на другите. На тях свобода не им е нужна, те се подчиняват на властта и считат това за ценност.
  • 45 Бай брадър

    17 7 Отговор

    До коментар #35 от "Фактолог":

    Хм, обикновения европеец е ограничен точно като нашите соросоини тролове. Яко са им промивали мозъците през студената война и продължават да го правят. Докато при нас след 89-та нещата са по-хлабави и хората ще се научат да мислят въпреки соросоидната пропаганда. Има една теория, че трудните времена раждат силни хора и обратно. Тях отдавна ги държат що годе задоволени да не муслят много и да не скачат и едва сега се пробуждат, щото господарите станаха алчни. Та, поввчето обикновени европейци сигурно даже нямат мнение, а представеното е соросоидна пропаганда.

    Коментиран от #50

  • 46 Бай брадър

    16 4 Отговор
    Има един два неуки трола във форума, които избягват влизането в конкретни спорове и изразяването на ясна позиция. От тях освен лъжи и общи приказки, друго не можеш да чуеш, а като ги притиснеш почват с коментари като №44. Няма смисъл да се занимаваш с тях.

    Коментиран от #64

  • 47 322

    10 11 Отговор
    Империите се разпадат след Първата световна война и на тяхно място се образуват националните държави, които разбирасе правят и съюзи. Проблема на Русия, е, че тя все още съществува като империя - Съветска, сега капиталистическа. Въпросът е, че Империите се изчерпиха отдавна. За Русия най-добре би било да бъде истинска федерация за да се впише в днешният свят, а не империя!

    Коментиран от #48

  • 48 Грух

    8 3 Отговор

    До коментар #47 от "322":

    Я сега прочети какво си написал.

    Коментиран от #62

  • 49 Да да

    4 12 Отговор
    Аз не знам някой нормален човек да си е приобщил кочината към къщата! Винаги се строят на разстояние,че много мирише! Друга гледна точка е да се приобщиш с къщата си към кочината! Почти като Евразийския съюз.
  • 50 Да да

    10 12 Отговор

    До коментар #45 от "Бай брадър":

    Викаш на Запад им промиваха мозъците през Студената война ,а в СИВ само истината казваха ! Браво! Смятай как са промили твоя!

    Коментиран от #54

  • 51 Хахах

    11 9 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    И много" българи"! русоробите в България най-много спъват нейното развитие!!!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Наполеон

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "серьожа":

    Ти не знаеш, но мен още не боли от нагайката.
  • 54 Бай брадър

    7 6 Отговор

    До коментар #50 от "Да да":

    Точно обратното съм казал, тролчо: „Докато при нас след 89-та нещата са по-хлабави...”. Но ти както обикновено, продължаваш с мислите, които се въртят само в твоята главица и заъвърждаваш мнението че соросоидите нямате връзка с реалността.
  • 55 Хахах

    10 11 Отговор

    До коментар #52 от "Руски специалист в командировка":

    България се освободи от робство 1989г.до тогава беше под руско робство..... Така че не се обаждай кое е по-добре за България, и без това си на гости- винаги тук (ако въобще си руснак ) !!!
  • 56 Кога бе русоРобе, руски войски са маршир

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "Щирлиц":

    Когаааа

    Коментиран от #57

  • 57 Късно е за училище

    6 4 Отговор

    До коментар #56 от "Кога бе русоРобе, руски войски са маршир":

    1814 и 1944

    Коментиран от #70

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Хр Ботев

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "серьожа":

    То ти не знаеш също, че и личните имена или псевдонимите, прякорите се пишат с главна буква.
  • 61 ТОЧКАТА

    6 5 Отговор
    ...защото е идиотка и полуколония на америчка......ТЯ няма суверенитет ,а ТЪРГОВСКИ договори и канцлеракт....
  • 62 322

    10 4 Отговор

    До коментар #48 от "Грух":

    Написал съм, че Русия, е единствената останала империя, която си променя само икономическата система.
  • 63 руска измет

    9 5 Отговор

    До коментар #40 от "Опа тролчо":

    Виждали сме неграмотници ама ти изби рибата "Авхганистан" :O
  • 64 На Бай-брадър в...

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "Бай брадър":

    Неукият трол си ти! Ли личи си, че си редовен! Явно добре те захранват с рубли.

    Коментиран от #65

  • 65 Бай брадър

    0 5 Отговор

    До коментар #64 от "На Бай-брадър в...":

    Точно обратното съм казал, тролчо: „Докато при нас след 89-та нещата са по-хлабави...”. Но ти както обикновено, продължаваш с мислите, които се въртят само в твоята главица и заъвърждаваш мнението че соросоидите нямате връзка с реалността.
  • 66 Хе хе

    0 2 Отговор
    Елен май помни Бородин и Смоленски (второто за дивизията Шарльоман)....
  • 67 Нафърфорий

    0 2 Отговор

    До коментар #58 от "Garmisch-Partenkirchen":

    Смехуран от канцлерак райончето си ти май а
  • 68 Петър

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Антрополог":

    Харалане, ти ли си?
  • 69 я па тея

    3 2 Отговор
    по времето на петър първи може и да е управлявана от жени, макар че с тия мустаци вероятно е бил мъж, но останалият свят отдавна вече не е в 18век ...
  • 70 Танко

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "Късно е за училище":

    Никога не е късно за училище ! Помисли си пак , през коя година алкашите са били в Берлин - за нещастие на половин Европа !

    Коментиран от #74

  • 71 antimediator

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Руски специалист в командировка":

    Маймун, преди 150 години българите са имали повече права и по-висок стандарт от вашите крепостни селяни, затова не ръси акъл!
  • 72 Анонимен

    5 3 Отговор
    Ами, не е свързано с ,,свързан със страха, презрението и късогледството на ЕС,, свързано е с нахлуването в Украйна, Грузия , Молдова, организирането на преврат в Черна Гора, Тровенето на хора във Великобритания, убииствата на журналист и кандидат за президент. Русия не иска да се интегрира, иска да разруши обединена Европа.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Все пак ти е късно за училище

    2 3 Отговор

    До коментар #70 от "Танко":

    Добре, ще приемем че са се махнали от Берлин 89-та. и са го оставили изцяло на краварите. Какво сътвориха за 30г. краварите - ислямско щастие в цяла Европа. Машалла, тролчо, много си умен!
  • 75 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Кристиян":

    Много избирателно четеш, в америка на всяка теза има антитеза и то от видни хора, само ще ти кажа че на американците не им пука колко им е дълга ,за разлика от нашите комунистити които това им е проблема на щатите след като нямат какво друго да кажат, когато си номер 1 в развитието на световните технологии и след като хора на които мозъците раждат нещо се стремят да отидат в САЩ.
  • 76 doktora

    4 3 Отговор
    Към 5: И аз не знаех кога руски войски са марширували в Париж, но когато на метростанция "Андре Ситроен" видях картина на "Руските кораби на Сена" почетох и научих, че след провала на Наполеон е имало такъв момент и даже думата БИСТРО произлиза от руската "быстро" и означава бързо хапване и пийване идващо от кратките отпуски на руските моряци, които на бързо са гаврътвали по някое питие и быстро са се връщали по корабите - та това е № 5. А по въпроса за руските ватенки в Берлин и Париж - вярно е, изнасилвания и дребни грабежи е имало, но това не са зверствата на хитлеристите по руските земи, нямало е смърт - има разлика, нали? Пък и това е било само в началото и бързо политическите офицери са взели нещата в ръце и всякакво мародерство се е наказвало със смърт, защото е трябвало да се даде приличен вид на социализма, който е бил планиран за тези земи. А и в Берлин руските полеви кухни са поели гладния град и за това ГДР още има носталгия по соца, бяха и най-вярната соц. армия във Варшавския, не са били чак толкова нещастни. А какво да кажем за Дрезден разбит от англоамариканската авиация при вече фактически свършила война и то през август, месец-два преди зимата и ако отидеш сега в Дрезден веднага ще забележиш руските "кирпичени дома" построени само за 3 месеца от червената армия да подслонят населението, и руската църква блести винаги изрядна, нещо като благодарност. В опит да се извини за зловещите бомбардировки и безмисленото унищожение на града, Марг

    Коментиран от #78

  • 77 Николай

    3 0 Отговор
    Италиянската "Коза Ностра" е детска градинка в сравнение с руската организирана престъпност.
  • 78 Николай

    1 2 Отговор

    До коментар #76 от "doktora":

    Или ти си Идиот, или нас ни мислиш за идиоти. По-вероятно първото.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания