Last news in Fakti

29 Май, 2019 17:50 2 624 0

Човек на Тръмп търси подкрепа за "сделката на века"

  • саеб еракат-
  • палестина-
  • израел-
  • доналд тръмп-
  • близък изток-
  • джаред къшнър

Високопоставена делегация от САЩ е на обиколка в Близкия изток, за да печели съюзници за мирния план на Белия дом

Човек на Тръмп търси подкрепа за "сделката на века" - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Висшият съветник на президента Доналд Тръмп Джаред Къшнър тази седмица е начело на американска делегация в Близкия изток, търсеща подкрепа за среща в края на юни, която да помогне на палестинците, съобщи представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Къшнър, пратеникът на САЩ за Близкия изток Джейсън Грийнблат, специалният представител за Иран Брайън Хук и помощникът на Къшнър Ави Бърковиц започнаха обиколката от Рабат. Днес те са в Йордания и се очаква да пристигнат утре в Израел.

Къшнър ще присъства също на конференцията на групата Билдерберг в Монтрьо, Швейцария, където е планирано да направи изказване в края на седмицата. След това той трябва да се срещне с президента Тръмп в Лондон при държавното му посещение идната седмица.

Тази обиколка е подобна на направената през февруари от Къшнър и Грийнблат в държавите от Персийския залив, за да издействат подкрепа за икономическата част от мирния план за Близкия изток, който подготвят от името на Белия дом.

Човек на Тръмп търси подкрепа за "сделката на века"

На конференция в Манама, Бахрейн, на 25-26 юни, Къшнър трябва да представи първата част от дългоочаквания израелско-палестински мирен план.

Планът, определян от Тръмп като "сделката на века", цели насърчаване на инвестициите на Западния бряг и в ивицата Газа от арабски държави, преди да се пристъпи към политическите драми, които са в сърцевината на конфликта.

Палестинските лидери са остро критични към тези усилия. "Не сме давали мандат на никого да преговаря от наше име и ако някой иска да търгува с интересите на палестинците в свой интерес, нека да го прави от собствения си джоб", каза главният палестински преговарящ Саеб Еракат.

"Призоваваме всички араби, които са приели да отидат в Бахрейн, да премислят от уважение към палестинците", каза Еракат.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства вече заявиха, че ще участват, а според висш американски служител представители на Катар са казали в частни разговори, че и Доха ще присъства.

Руското външно министерство направи изявление, че Вашингтон се опитва "да наложи алтернативно виждане на уреждането на палестинско-израелския въпрос".

Човек на Тръмп търси подкрепа за "сделката на века"

Очаква се участниците в конференцията в Манама да са 300-400 представители на политиката и бизнеса от Европа, Близкия изток и Азия, както вероятно и някои палестински бизнес лидери.

Източник, запознат с подготовката, каза, че вероятно Египет, Йордания и Оман, както и държавите от Г-7, също ще изпратят представители на форума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА