Last news in Fakti

9 Юни, 2019 15:15 11 311 30

САЩ забъркаха нов скандал в Близкия изток

  • сащ-
  • израел-
  • палестина-
  • западен бряг-
  • саеб еракат-
  • дейвид фридман

Еврейската държава има право да анексира част от Западния бряг, заяви американският посланик в Израел

САЩ забъркаха нов скандал в Близкия изток - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Израел има право да анексира част от окупирания Западен бряг на река Йордан, заяви посланикът на САЩ в страната, цитиран от Франс прес.

Това изказване може да засили съпротивата на палестинците срещу американския мирен план за Близкия изток, който все още не е представен. Палестинците отхвърлиха плана още преди да се запознаят със съдържанието му - до такава степен администрацията на президента Доналд Тръмп се дискредитира в очите им с подчертано произраелските според тях мерки, които е предприела до момента. Сред тях е и решението на Съединените щати да преместят през май миналата година посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

"При определени обстоятелства. . . мисля, че Израел има правото да запази част от Западния бряг, но не целия", казва посланикът на САЩ Дейвид Фридман в интервю, публикувано във в. "Ню Йорк таймс". Той предупреждава, че "последното нещо, от което светът има нужда, е слаба палестинска държава между Израел и Йордания".

"Разчитаме, че този добър план в подходящия момент ще получи положителна реакция", заявява Фридман. Пламенен поддръжник на еврейските селища в окупираните палестински територии, той обяснява, че американският план има за цел да подобри качеството на живот на палестинците, но без да осигури "постоянно решение на конфликта".

Засега няма обявена дата за представяне на мирния план на Вашингтон, но не се очаква той да отговори на основните искания на палестинците като създаването на тяхна независима държава.

Палестинците очаквано реагираха остро на изявлението на посланика на САЩ в Израел.

"Това не е пътят към мира, това е пътят към един безкраен конфликт", написа генералният секретар Организацията за освобождение на Палестина Саеб Еракат.

САЩ забъркаха нов скандал в Близкия изток

Лявата израелска неправителствена организация "Мир сега" предупреди в същата социална мрежа, че "анексирането на Западния бряг ще доведе целия регион до катастрофа и до реална заплаха за съществуването на Израел като еврейска и демократична държава".

Фридман е "троянски кон" на еврейските заселници, коментира още "Мир сега". Израелската НПО призова президента Доналд Тръмп да уволни посланика на страната в Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    20 58 Отговор
    Бой по чалмите!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А същност

    58 8 Отговор
    Последното нещо от което света има нужда, е САЩ, Израел и въобще който и да е да.му се бърка в работите и да казва къде можело да има държава, къде не, кой да управлява, кое е добро и демократично и т.н.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ники

    12 53 Отговор
    Палестина винаги ще е терорист!
    Каквото и да стане!
    И Израел да го няма-ще подхванат Египет!
  • 6 Пиночет

    18 42 Отговор
    Само газ за тая измет . За 70 години само хвърлят камъни ,нищо друго не научиха . Каква държана ще къздадат тия кроманьонци . Не могат ,не знаят как и не искат да се научат .
  • 7 ivan4o

    31 7 Отговор

    До коментар #4 от "УФО":

    Ква е тая омраза бре, да не би по време на кръстоносните походи , арабите утрепаха 40 50 млн хора от европа до китай, или пък 1 и 2 СВ 70 млн. Да не говорим за колонизацията и трепането на африканци и още чного
  • 8 Borislav Popov

    7 56 Отговор
    Израел имат права над Голианските възвишения точно толкова, колкото и насрассия над Крим, Осетия, Абхазия и т. н. Така че руските отрепки да лапват по един рязан турски муй и да мълчат.

    Коментиран от #9, #17, #22, #24

  • 9 Ббюб

    51 5 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Чудовищно дебелоочие и наглост от страна на САЩ...и Боби-не сравнявай Крим и Голанските вьзвишения-нямат нищо общо нито в исторически план-нито в хуманитарен.Истината тук е една-че САЩ са трето лице в този спор и нямат никакво право,официално лице което е представител на американските власти да изразяват такава позиция.А за последните ти изречения мога да ти кажа едно-сам правиш така,че хората да отхвьрлят твоето виждане и мнение-тьпо,елементарно,пьрвично и скотско..
  • 10 Хрониките на Евразия

    7 18 Отговор
    - Може би вие сте антисемит? Евреи не обичате ?
    - Аз съм интернационалист! И никой не обичам !
  • 11 Янките ВЪН !

    59 4 Отговор
    Краварите, световните терористи. До сега са свалили 65 законно избрани правителства. Не забравяйте зверствата във Виетнам, Лаос, Камбоджа, Салвадор, Панама, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия. Сега газят земята българска в Ново село и не плащат и цент. Няма друга държава, която да си самовзриви небостъргачи за д си оправдае милиристичните ценности.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бесен Язовец

    3 49 Отговор

    До коментар #11 от "Янките ВЪН !":

    Ушанките, световните терористи. Навират си гагите навсякде. Не забравяйте зверствата във ,Афганистан, Сирия, Молдова, Грузия,Украйна, намесата във вътрешните работи на Венецуела, Никарагуа, Куба, Северна Корея, Сърбия ! Опитите за намеса и преврати в Черна Гора, Северна Македония, Австрия и още много други. Дори м сега с помоща на всякакви русофилски подлоги, (ей таквиз кът теб) постоянно се бъркат и месят и във вътрешните работи на България !Няма друга такава чифутска държава, която , вечно си измисля външни врагове, за да оправдае милиристичните ценности.

    Коментиран от #16, #18, #20, #21, #23

  • 14 999

    7 0 Отговор
    Но дане забравят саладин данесе появи пак от някаде както е станало на времето
  • 15 Владо Черноземски

    5 24 Отговор
    След като пияните руски могат да анексират то тогава и евреите могат.Въпроса е кога Българите ще анексират западна България...
  • 16 Гонзо

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Пак си друсал, нали???
  • 17 Голям прос

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Като имат права над ГолИанските възвишения, защо ревете срещу Русия за Крим, че и санкции измислили. За ИзСраел къде са такивата. Така че САЩ и миндилите им да лапват по един рязан ирански йух, прибавяме към него севернокорейски, започваме с виетнамски и тн 65 свалени законни правителства и завършваме с иракски, афганистански, сирийски, венецуелски и руски. Но като познавам донякъде америте, ще го отнесат миндилите им
  • 18 Джудже

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Не мразя евреите, но когато се спомене "чифутска държава" не знам защо хората се сещат за Израел и техните покровители (или може би сателити) САЩ, а не за Русия!
  • 19 Божкейййййй6767

    13 0 Отговор
    Някой не проумяха че във Близкия изток трябва да се пипа със кадифени ръкавици и кафето се пие с много захар.Но когато имаш интерес там да ври и кипи.Сега да обвинят и Росия за това исказване ще ми олекне........
  • 20 Сашо

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Язовец ти си не само бесен а си си направо луд! Иди на психиатър бе човек да ти изпише някакви хапченца.
  • 21 Катюша

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Ами имат "топки", имат си и нови оръжия за тестване - месят се! Ние като нямаме, ще ни се месят! То и при хората е така - силните определят живота на слабите. Нищо ново под слънцето! Успокой топката, пич!
  • 22 Камен

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Слунчо
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бай Хуй

    1 2 Отговор
    Гледайки Камелия по Гласът на България си казвам: Какъв благодат!
  • 26 Челмето

    4 0 Отговор
    До номер 8.Колкото въртиш по дълбоко ти влиза
  • 27 Хитър Потър

    7 1 Отговор
    "Американски" посланик който всъщност е ... евреин ... Както изкуствено създадоха държавата Израел на палестинска земя ... Така трябва да се признае и държавата Палестина ... Не по американски... винаги обратно на интересите на отделните държави ...
  • 28 айде

    0 0 Отговор
    Бор. Иванов Чвор
  • 29 А.Х.

    2 1 Отговор
    Никой жид не заслужава живот.От тая паплач само сапун и кожени изделия.Най-продажното,гнусно,крадливо,подло и страхливо племе.Чичу беше прав.
  • 30 пипи дългото чорапче

    1 0 Отговор
    Язовец,има ли кой да те завие че си простирал и говориш глупости