26 Юни, 2019 07:33 3 335 17

Иран: Не искаме война, но сме готови за такава

  • иран-
  • война-
  • сащ-
  • хасан рухани-
  • готовност-
  • еманюел макрон

Иран няма да предоговаря ядреното споразумение

Иран: Не искаме война, но сме готови за такава - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран не търси война с Америка, е заявил президентът на страната Хасан Рухани на френския президент Еманюел Макрон по време на телефонен разговор между двамата лидери във вторник, съобщава Иранската студентска информационна агенция, цитирана от "Ройтерс".

Рухани обаче е подчертал пред Макрон, че ако САЩ отново нарушат иранското териториално пространство, като е станало според Техеран при свалянето на американския военен дрон през миналата седмица, може да се стигне до конфронтация.

"Ако американците искат отново да нарушат водите или въздушното пространство на Иран, въоръжените сили на нашата страна имат задължението да се изправят срещу тях и да дадат решителен отпор", е посочил Хасан Рухани в телефонния си разговор с френския президент, предаде БНР.

Той също така е казал на Макрон, че Иран няма да предоговори ядреното споразумение от 2015 година. Междувременно действащият министър на отбраната на САЩ Марк Еспер посочи, че Вашингтон иска да намери дипломатическо решение на напрежението с Иран и да избегне военен конфликт.

"Президентът беше много ясен: търсим дипломатическо решение. Не търсим конфликт с Иран и мисля, че сдържаността на президента показват точно това", заяви Еспер при пристигането си в Брюксел за срещите на министрите на отбраната на НАТО. Новоназначеният министър на отбраната на САЩ добави, че иска да увери останалите министри от НАТО, че САЩ не искат война и призовават съюзниците да работят със Съединените щати за мирно разрешаване на въпроса. "Всички ние трябва да работим заедно, за да привлечем Иран по дипломатически път", отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТтТ

    5 19 Отговор
    Защо война тебе ще те махнат твоите!Има начин САЩ без война да те гътнат!
  • 2 ГАЛЕВ

    21 5 Отговор
    ПЛАТЕНИЯ ДЕЖУРЕН ДЖЕНДЪР НА ЧИЧКО СОРОС ВЕДНАГА Е ДАЛ МНЕНИЕ ПО ГОРЕ.ЕЙ ЩЕ ВИ ОТРЕЖАТ ГЛАВИТЕ ЕДИН ДЕН НА ВАС ПРОДАЖНИ ДЖЕНДЪРИ-ПЕДАЛИ.. СОРОСОИДНИ.ХОДЕТЕ РАБОТЕТЕ И СИ ИЗКАРАЙТЕ ПАРИТЕ С ТРУД И ЖИВЕЙТЕ ДОСТОЙНО ,НЕ КАТО СЕГА КАТО МИЖИТУРКИ СЪС СВИТИ УШИ НЕКАДЪРНИ НЕГРАМОТНИЦИ.

    Коментиран от #5

  • 3 гоСт

    13 2 Отговор
    Виждаме последиците от "пролетта"света трябва да се спре,че това не е решение!Всяка държава сама да търси и да си намира начините за вътрешна демокрация.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Знам знам🙄

    11 2 Отговор
    Много ясно. То не става само от едната страна. Преговори не се водят със ултиматум и санкции. Стига вече каубойски дрънкания с оръжие и бара е по кобура. Той кобура е лъскав ама пищола си е дъртия ръждясал барабанлия
  • 5 Химлер

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "ГАЛЕВ":

    Гледам как в тази еврейска воня тук, едни еврейски тарикатчета се правят на прозападно ориентирани, а едни други еврейски тарикатчета се правят на проруско ориентирани и се псуват денонощно срещу заплащане. Човек ако посети този еврейски сайт за първи път, ще си помисли че тук се води конструктивен диалог. На всичките коментиращи тук, под тъпите еврейски измислени статии, ви трябва един общ концлагер и да ви водят ''сутрин на баня'' за да намалеете постепенно.Еврейски тарикати, които се правят на русофили и руснаци, и еврейски тарикати, които се правят на русофоби.

    Коментиран от #10, #14

  • 6 ТтТ

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "гоСт":

    Колко годи? Ако не я намери? 70% от приходите на петрол отиват за отбрана, защо? При ясна диктатура всички може да търсят убежище, каде, САЩ и Европа!?Атомна бомпа, защо?Ако попадне в ислямска държава каде ще я използват? Върху нашите, не върху диктаторите!
  • 7 ТтТ

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "гоСт":

    Колко годи? Ако не я намери? 70% от приходите на петрол отиват за отбрана, защо? При ясна диктатура всички могат да търсят убежище, каде, САЩ и Европа!?Атомна бомпа, защо?Ако попадне в ислямска държава,каде ще я използват? Върху нашите, не върху диктатори те!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ники Хейли

    6 1 Отговор
    На режима в САЩ обаче му трябва безплатен петрол.
  • 10 Психиятъра

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Химлер":

    А ти имаш нужда от мощни та блетки!
  • 11 пациент

    2 1 Отговор
    А ти имаш нужда някой да ти намачка гладкия мозък!
  • 12 СссереМ

    4 2 Отговор
    Бой по американските кратуни - бой, бой! Слава русия, да живее Путин!
  • 13 НЕО

    5 1 Отговор
    Много ще ми стане густо, ако Иран запалят перчема на Тръмп! Но той е страхливец, САЩ станаха за посмешище, насраха се от страх "великите"!
  • 14 Абе трол соросоиден

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Химлер":

    Винаги нормалните и.мислещи хора ще сме мнозинство над платените соросоидни драскачи, които пляскат един и същи коментар във всяка тема.
  • 15 Шабан

    2 1 Отговор
    Eй, тия хамериканци съвсем се самозабравиха. Заради една летяща тенекия са готови да затрият хиляди дори милиони човешки животи! Явно тяхната ценностна система е такава че, ценят повече тенекиите си от човешкият живот! За тях хората са нищо, просто дресирани маймуни длъжни да работят за "чуждо щастие"!!!!!!!!!!!!!!!
  • 16 Гледач

    1 2 Отговор
    Това е държавник браво. А БОЙКО каза че ще отстъпим КЪРДЖАЛИ НА ТУРЦИЯ.А РОХАНИ КАЗА ЩЕ СЕ БИЕМ РЕСПЕКТ
  • 17 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    бе да ва ева в чалмите
    как ще ви хвърчат не е истина
    мурдари