Last news in Fakti

29 Юни, 2019 17:44 5 866 23

Откриха американски ракети в ръцете на либийски бунтовници

  • либия-
  • халифа хафтар-
  • ракети-
  • сащ-
  • бунтовници

Всяка ракета струва 170 000 долара

Откриха американски ракети в ръцете на либийски бунтовници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бойци от армията на либийското правителство открили мощни американски ракети в превзета база от бунтовници в планините на юг от Триполи тази седмица, които обикновено се продават само на близки американски съюзници, съобщи порталът MSN.

Четирите противотанкови ракети Javelin, всяка от които струва повече от 170 хил. долара, са стигнали по незнаен път до арсенала на генерал Халифа Хафтар, чиито сили водят военна кампания за превземането на Либия и свалянето на правителството на националното единство, което САЩ подкрепят. Маркировките на ракетите показват, че първоначално те са били продадени на Обединените арабски емирства (ОАЕ), важен американски партньор, през 2008 г. Ако емирствата са прехвърлили оръжията на генерал Хафтар, това би било нарушение на споразумението със САЩ, както и оръжейното ембарго на ООН, предаде "Дарик".

Длъжностни лица от Държавния департамент и Министерството на отбраната на САЩ съобщиха в петък, че са започнали разследвания за това как оръжията са се оказали на бойното поле на Либия. Говорителка на Пентагона отклони искането за коментар по въпроса, уточнява МSN. По същия начин реагирал и посланикът на ОАЕ във Вашингтон Юсеф ал Отайба. Ракетите били открити след успешна акция в сряда на войските на подкрепяното от ООН правителство на националното единство, които превзели база на силите на Хафтар на 60 км. източно от Триполи. Наричат ракетите Javelin като оръжия „стреляй и забрави“, доколкото те се насочват от инфрачервена технология и са в състояние да унищожат бронята на модерен танк.

Маркировките на ракетните каси идентифицират техния общ производител, оръжейните гиганти Raytheon и Lockheed Martin, и номер на договор, който съответства на поръчка на стойност 115 млн. долара за ракети Javelin, които са били доставени на Обединените арабски емирства и Оман през 2008 г. Оман не е действащ играч в либийския конфликт. Обединените арабски емирства обаче, под ръководството на де факто лидера принц Мохамед бин Зайед, са един от най-ангажираните чуждестранни поддръжници на генерал Хафтар.

През 2017 г. бойни самолети на ОАЕ извършиха въздушни удари, които помогнаха на генерал Хафтар да спечели контрола над Бенгази, след години на битка срещу ислямистките милиции. Когато генералът започна през април офанзивата си срещу Триполи, ОАЕ продължиха да снабдяват армията му с доставки на руски ракети земя-въздух и китайски бойни дронове. Това е заявил високопоставен западен дипломат, запознат с оръжейната търговия. Йордания, друг американски съюзник, подкрепящ силите на Хафтар, му доставя произвежданите в тази близкоизточна страна противотанкови ракети Nashshab.

САЩ подкрепят правителството в Триполи, на което помогнаха да дойде на власт. Въпреки това президентът Тръмп се съгласи да подкрепи генерал Хафтар и военните му действия, след като двамата разговаряха по телефона през април, като приветства неговата "важна роля в борбата с тероризма". Други американски чиновници по-късно негодуваха срещу тази позиция, като подчертаха американската подкрепа за политическия процес, ръководен от ООН.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ 23

    3 28 Отговор
    При Горловка 10 отпрашиха за Рая от Джавелин на 20.06

    Коментиран от #21

  • 2 Потрошенко

    33 0 Отговор
    Човек да не врътне далаверка!
  • 3 Пламен

    7 2 Отговор
    Миме, я виж съпругата на Солтарийски. Ти кога ще налееш такива цици? Айде, че и догодина ще си легнеш сама след РДен в Гърция.
  • 4 МММ 23

    3 12 Отговор
    При Докучаевск -извинявам се

    Коментиран от #10

  • 5 Говеждите

    35 4 Отговор
    правят всичко възможно да пълнят Европа с бежанци и да я дестабилизират.
  • 6 Bahti

    41 4 Отговор
    Нормално е хамерика да спонсорира колегите им Терористи.

    Коментиран от #7, #9, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 outlander

    6 31 Отговор
    Щом ислямска джамахирия руслямистан спонсорира и въоръжава терористи, в Донбас например и навсякъде другаде по света, защо и Америка да не го прави? Някой да е виждал терорист въоръжен с друго освен с Калашник?

    Коментиран от #14

  • 9 Балалайка куха

    4 21 Отговор

    До коментар #6 от "Bahti":

    Куги си кух като балалайка не можеш и 4,50 рубли да искараш днеска . Ходи на магистралата ,там може по да те огрее.
  • 10 Kcaniba

    25 5 Отговор

    До коментар #4 от "МММ 23":

    Ма там май бая се извинявафте, банндери!!
    9 котела ви спретнаха миньорите, още ще има да се извинявате.
    А джевелините се продават, кво да прави.. джаст бизнес. За дъражавни, уцраински пари се купуват, после в частните джобове на бандерските джобове на депутатите, и така...
  • 11 Справедлив

    31 4 Отговор
    Либийски бунтовници--или брадати ислиямски радикални главорези???? Ето това лицемерие накара светьт да намрази САЩ...

    Коментиран от #15

  • 12 розово

    29 1 Отговор
    Ако уражейната промишленост на САЩ няма поръчки повлича цялата държава.Затова американците създават множество военни конфликти.Това е държавна политика.А сега всеки може да си отговори на въпроса ще констатира розследването.
  • 13 Койчо

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Bahti":

    Не бе човек те просто са ги намерили ракетите на пътя и са ги взели да не вземе някой терорист да ги намери.
  • 14 Койчо

    26 3 Отговор

    До коментар #8 от "outlander":

    Калашник се произвежда освен в Русия и в България и много много други страни. Капиш
  • 15 МММ 23

    4 20 Отговор

    До коментар #11 от "Справедлив":

    Какво пищите бе , силите на Хафтар не са ли снадбявани официално с оръжие от Русия , не се ли бият за него Вагнер 500-1000 човека
  • 16 демоникрация

    30 3 Отговор
    Целият свят е само "американски интереси"! На едни продават ракети, други ги обстрелват с ракети по данни от Интернет...
  • 17 Дядо Йоцо

    19 0 Отговор
    Америка и във двата случая е печеливша , дали ще победят бунтовниците или поддържането от тях правителство , залагат и на едните и другите,въртят се като фурнаджийска лопата , а там мирише на ПЕТРОЛи много пари , останалото е без значение.
  • 18 Путин виноват.

    18 2 Отговор
    Руснаците са ги подхвърлили?Как можете изобщо да си помислите че янките ще въоръжават терористи?То Осама Бен Ладен не е тяхно творение със Алкайда,а дойдоха на замята от Марс..........
  • 19 Какво правеха

    11 3 Отговор
    По време на ирано иракската воина.
    Продаваха оръжие и информация и на двете страни Садам беше техен човек и после ги намрази а във иран спретнаха революцията и доиде тази власт защо мислите мразят сащ и ги смятат за враг номер едно.
    ИМАТ ТОПКИ ХОРАТА
  • 20 Колчо Слепеца

    5 2 Отговор
    В бизнеса чувства няма !
  • 21 !!!

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "МММ 23":

    Няма нищо лайньо, още много бой има да ядете! Искаш ли и ти да опиташ?
  • 22 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    и тяхното ,,разследване ,, като нашето///,,НЯМА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ!!!!
  • 23 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ПАЗАРЛЪКЪТ Е МЕЖДУ РУСИЯ И ФРАНЦИЯ !!! ФРАНСЕТАТА /УБИЛИ КАДАФИ / ИСКАТ ДА ПОЛЗВАТ -ПОНЕ МАЛКО ОТ БИВШИЯ СИ КЛАДЕНЕЦ ,НО РУСИЯ Е ЗАВЛЯДЯЛА ПЕТРОЛА И ГАЗА НА ЛИБИЯ / ПЕТ ГОДИНИ РАБОТА / !!! ТУРЦИЯ ,САЩ ;ИТАЛИЯ И ... СА САМО ЗРИТЕЛИ-СЛУШАТЕЛИ !!!!!!!!!!!