Last news in Fakti

1 Юли, 2019 12:34 4 339 24

Турската армия заплаши либийски командир

  • либия-
  • турция-
  • заплаха-
  • халифа хафтар-
  • дрон

Турски граждани бяха похитени в Либия

Турската армия заплаши либийски командир - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Силите на либийския военен командир Халифа Хафтар ще станат наша военна мишена, ако незабавно не бъдат освободени шестимата пленени турски граждани. Това обяви турското външно министерство, цитирано от „Дейли Сабах“.

„Задържането на шестима турски граждани от незаконната милиция на Хафтар е акт на пиратство. Очакваме нашите граждани да бъдат освободени незабавно“, се казва в изявление на външното ведомство в Анкара.

Турското посолство в Триполи призова гражданите на страната да стоят далеч от зоните на конфликт в Либия, в които бунтовнически фракции се сражават срещу правителствените сили. ООН призова враждуващите страни в африканската държава да прекратят боевете помежду си.

Войските на маршал Халифа Хафтар искат да превземат Триполи и седмици наред се водят ожесточени сражения. Силите на Халифа Хафтар обявиха, че са унищожили турски дрон на летището в Триполи. Анкара е един от главните поддръжници на правителството. След свалянето от власт на Муамар Кадафи с военна сила през пролетта на 2011 година Либия е обхваната от хаос.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Натовски Сорослия

    27 5 Отговор
    Глупости в Либия сега е демокрация и просперитет,не е обхваната от хаос.
  • 2 Сириец

    24 30 Отговор
    Международната общност трябва да предприеме действия срещу Турция, която снабдява ислямските терористи в Либия. Тези, които нарязват глави и ядат сърца ...

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 3 само че

    19 9 Отговор

    До коментар #2 от "Сириец":

    руснаците и китай помагат на хафтар да унищожи ислямистите и турците в либия. западът и америка какво правят в случай?

    Коментиран от #9

  • 4 Хасан

    15 27 Отговор

    До коментар #2 от "Сириец":

    Турците подкрепят официалната власт призната от ООН и Запада ...и е редно Либия да бъде мюсюлманска страна по модел на Турция а някаква диктаторска колония на Европа или Русия ..всякаква руска и европейска колониална паплач трябва да се измете от Либия
  • 5 FtF

    36 1 Отговор
    След като САЩ и Франция нахлу и свалиха със сила Кадафи, защо не и дадоха алтернатива на тази държава? Егати демократите, съсипаха държавата , оставиха хаос след себе си и една война в която умират невинни , а това се отрази и на Европа с талазите мигранти от там всеки ден.

    Коментиран от #6

  • 6 Хасан

    11 18 Отговор

    До коментар #5 от "FtF":

    Това казвам ..трябва всякаква колониална паплач да се измете и либийския народ с помощта на турците да изгради ново гражданско общество

    Коментиран от #21

  • 7 Гост

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Сириец":

    Защо международната общност, вземай дървената пушка и отивай да ги заставиш да правят това, което на теб ти се иска
  • 8 Браво на Хафтар

    11 14 Отговор
    А сега да им резне главите на турчулята и да си помислят дали друг път ще снабдяват ислямистите с оръжие...
  • 9 Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "само че":

    Говеждите вече само бягат - Сирия, Афганистан... Бита карта са. Още повече, че срещу Китай и Русия нямат шанс.
  • 10 Ясни Думи

    13 16 Отговор
    Както каза Брандън Тарант, Турция стои зад международния ислямски тероризъм!!! Навсякъде, където има джихадисти, зад тях са турци.....това е очевидно.
  • 11 Мътни води

    9 5 Отговор
    Чудя се как така Халифа го подкрепят от Саудитска Арабия да се бие срещу прсвителството, подкрепяно от САЩ, на които СА са им съюзници. А ердоганлъка е ясно че се напъва за позиции в Либия без значение кой е на власт.
  • 12 Значи дните на хафтар

    6 7 Отговор
    Са преброени. До месец ще прави компания на Йоджалан.
  • 13 ПЕНКО

    7 2 Отговор
    СТРАННО : РУСИЯ РАБОТИ С ХАФТАР ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ- ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ЛИБИЯ / И Е НА КРАЧКА/ !!! ТУРЦИЯ КЪДЕ СЕ БЪРКА И КАКЪВ И Е ИНТЕРЕСА КЪМ ЛИБИЙСКИЯ ПЕТРОЛ ??? ЛИБИЙСКИЯТ ПЕТРОЛ Е ЗА ФРАНЦИЯ -ДОРИ И КУПУВАН ПРЕЗ РУСИЯ " ВЛАДЕТЕЛЯ" !?!?!?
  • 14 Инфо

    7 8 Отговор
    Ердоган наруши протокола, и стана за резил, за да застане до президента на САЩ Доналд Тръмп на семейната снимка на Г-20. Той се справяше с много грубост, оставяйки безмълвни хората, гледащи сцената. Откровението е направено от турски-американски сайт Ahval. Турският президент напълно игнорира начина на настаняване на ръководителите, планирано от японското правителство. От самото начало той отиде и застана до знака, на който пишеше името на Тръмп. На мястото, откраднато от Ердоган, беше написано името на китайския президент. Затова турският президент заема позицията на китайския президент, вместо да следва официалната си позиция до руския президент Владимир Путин. Китайският президент, който се премести на позицията на турския лидер до Путин, отиде на мястото, което японското правителство е планирало за него, погледна надолу на пода, където беше написано името му, но той си тръгна, след като Ердоган се престори че не разбира..

    Коментиран от #15

  • 15 Хасан

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "Инфо":

    Хахаха ...това да не ти е опашка за пенсията ???..
  • 16 Нещастието да си турчин

    6 9 Отговор
    Посланието до Турция, изпратено от армията на Халифа Хафтар, казва, че каквото и да прави Анкара, военните операции ще продължат и ще освободят цялата Либия. Те даже разкриха, че общо четири турски военни самолета са били унищожени, а въпросът за залавянето на турски граждани, като изглежда, засяга висши служители и топли поддръжници на Ердоган ...

    Коментиран от #19

  • 17 Инфо

    4 7 Отговор
    Турски граждани, които твърдяха, че са привърженици на Ердоган, нападнали сирийски бежанци в Константинопол, след фалшиви слухове, че малко момиче е било тормозено от сирийци, което по-късно е било оспорено от полицията. Сирийски бежански магазини и имоти бяха нападнати и ограбени от група турски националисти след разпространението на фалшиви новини. Турската държава носи голяма отговорност за унищожаването на Сирия, с подкрепата на екстремистките ислямисти и въоръжената "опозиция", т.е. джихадистите, да продължава до днес. Днес в Турция е в ход ново преследване на малцинството, тъй като Ердоган продължава "славната" традиция на османците. След войната сирийците са изправени пред заплахата от неконтролиран турски национализъм и илюзията за турския президент и неговите поддръжници. Инцидентът се е случил в квартал Кючюкчекме, един от бежанските селища в града. Тълпа фанатични турци се събраха пред полицейския участък след слухове, че бежанци са задържани за нападение над дете. Групата атакува сирийците, които са живели в квартала и ограбват сирийските магазини, а нападението бързо се превръща в друго преследване на малцинство в турската територия. Полицията проби тълпата със сълзотворен газ и водни оръдия и пристъпи към арестувания сред нападателите.

    Коментиран от #18, #20, #24

  • 18 Хасан

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Инфо":

    Да бе ..пак ръсиш лъжливи турски новини ..Турция си има полиция и пипа здраво ..не можеш да нападнеш магазин било то местен или чужд
  • 19 Хасан

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Нещастието да си турчин":

    Единсвеното решение е Турция да отвори военна база за да защити демокрацията в Либия ..не може ген Кадафи да бъде заменен назначен колониален ген Хафтар
  • 20 Zzz

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Инфо":

    Za kakvo mıltsestvo govoriş be te sa imigranti sprete veçe s tazi zloba çe stanahte prekaleno nagli
  • 21 чалма тв

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Ало Хасяне, коя държава с помощ от Турция цъфнала че и вързала, сигурно България за 500г. турско робство. Помощ и от САЩ не искаха в Либия ,ама стана беля ,няма вече Либия има само маршали и адмирали,самозванци.

    Коментиран от #23

  • 22 Дггх

    4 1 Отговор
    Какви глупости дрънкаш бе хомо , в случая Хафтар са терористи и се навдигат срещу официалните власти. Дай боже такава демокрация като в Либия и България скоро щом ги подкрепяте и сте прави.
  • 23 Ало гьотверен булгар

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "чалма тв":

    Нали като сте в ЕС оправихте България та тръгнахте да оправяте и Либия, хората по селата умират от глад, стари хора бъркат в контейнерите .
  • 24 Инфо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Инфо":

    Напротив на всички лъжи точно Ердоган ги пази и защитава, и като говориш за национализъм, партията на кемал ататюрк е забранявал да се да се говори други езици освен турския и не признавал други етноси .