Last news in Fakti

4 Юли, 2019 08:05 3 612 13

Скандал в ООН! Този път заради Либия

  • либия-
  • мигранти-
  • лагер-
  • оон-
  • ислямска държава-
  • файез сарадж-
  • триполи

Вашингтон блокира в Съвета за сигурност осъждане на атаката срещу център за мигранти в африканската държава 

Скандал в ООН! Този път заради Либия - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ попречиха на приемането от Съвета за сигурност на ООН на приемането на единодушно осъждане на атаката срещу център за мигранти в Либия, предаде Франс прес.

До настоящия момент все още няма обяснение от американската мисия за причините, поради които Съединените щати блокират проектотекста на Великобритания, призоваващ за спиране на огъня и за завръщане към политическия процес.

Според европейски дипломатически източник причината за блокирането е, че от Вашингтон все още не е дошла зелена светлина за приемането на декларацията.

По време на извънредното заседание на Съвета за сигурност, свикано по искане на Перу (председател на Съвета за сигурност през този месец), всички участващи в заседанието са осъдили нападението в устна форма, каза дипломат, говорил при условията на анонимност. Освен това всички са подчертали необходимостта от спиране на огъня и завръщане към политическия диалог.

Без да предявява обвинения към нито една от страните в конфликта, британският проектотекст е съдържал израз на дълбоката загриженост на Съвета за сигурност във връзка с влошаването на хуманитарната ситуация в Либия, като в същото време в него е имало и призив към всички държави членки на ООН да спазват оръжейното ембарго, наложено през 2011 г.

В началото на срещата служител на ООН е призовал Съвета за сигурност да заеме сериозна позиция за мир в Либия и слагане на край на насилието, тъй като в противен случай броят на цивилните жертви би продължил да расте, съобщи източник от ООН.

Това не е първият път, когато Съветът за сигурност демонстрира неспособност за формулиране на обща позиция след началото през април на офанзивата на маршал Халифа Хафтар с цел превземане на либийската столица Триполи, където е базирано Правителството на националното съгласие на Файез Сарадж.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно защо

    23 3 Отговор
    Вашингтон иска Европа да се напълни с още повече джангали.
  • 2 Реално

    27 2 Отговор
    Е как защо САЩ са блокирали декларацията-защото те обичат да се лее крьв...и да имат изгода от това-крьвопийци до..ни
  • 3 Защото сащ подкрепят

    11 5 Отговор
    Усилията на халифа хафтар да създаде халифат в либия

    Коментиран от #4

  • 4 СссереМ

    5 17 Отговор

    До коментар #3 от "Защото сащ подкрепят":

    Серсемино Хафтар се подкрепя от просия,стига лъга.

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Станойчо от Бусманци

    27 3 Отговор
    Краварите не искат да се разчува че са въоръжили либийците с нови съвременни оръжия. И че всичко което се случва там е по тяхна вина . Кой се хвалеше че донесъл демокрацията там ?
  • 6 Истината

    9 1 Отговор
    Това беше провокация. Англия и Турция, ВР и ТРАО, помагат на джихадистите и терористите в Либия. Другите подкрепят Хафтар. Много газ...

    Коментиран от #10

  • 7 Dir

    9 0 Отговор
    Даеба и измислената организация, хората ги трепат като мухи, а те се събират,па гласуват, а пък има ли кворум, а пък някой сложил вето... глупости. Трябват нов тип организации , които да са гъвкави и да могат да вземат решение и да действат в рамките на 24 часа. Сега до като се разберат политически, до като вземат решение, а пък после да действат ... ще минат едни 6-7 месеца, а за това време ще си заминат хиляди . Измислена организация за да се хранят дебелогъзи бивши партийни величия дето търся , къде да ги пенсионират. А и вето винаги слага някой от големите производители на оръжие - САЩ, Русия, Китай, Франция, Англия...
  • 8 Хах

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    На Хафтар му продават оръжие и Русия и САЩ /индиректно чрез Саудитска Арабия/.
  • 9 Глупи, я виж кой блокира

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Резолюцията
  • 10 Само дето джихадистите

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Са силите на хафтар, а другите са законното правителство, което е международно признато

    Коментиран от #11

  • 11 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Само дето джихадистите":

    Това са мои думи измисли нещо друго
  • 12 Ей Хасане

    5 0 Отговор
    Стани човек. ООН забранява участието на чуждестранни войски в Либия. Турция нарушава това. Освен това Турция подкрепя ислямските джихадисти в Либия, какъвто е случаят в Сирия. Хафтар няма джихадисти, като и кюрдите в Сирия не са джихадисти.. Турция не се интересува от признати правителства, доказала го е с окупацията в Кипър и Сирия, срещу признатите правителства.

    Коментиран от #13

  • 13 Джеан

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ей Хасане":

    Братчет, Турция подкрепя мюсюлманските братя, които сега държат Триполи и Мисурата и са признати вече от Европа за официална власт ( андуриля), джихадистите са в Сирт, а Хафтар от къде се е взел не знам.