Last news in Fakti

30 Юни, 2019 15:27 22 501 54

Руските „летящи гаубици” плашат Пентагона

  • русия-
  • сащ-
  • летяща батарея-
  • армия
Руските „летящи гаубици” плашат Пентагона - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На форума „Армия-2019” започнаха да звучат сензационни изявления. Източник от военно-промишления комплекс каза, че в Русия започва разработването на „летяща батерия”. Така наречените самолети, предназначени да поддържат войските си от въздуха с артилерийски огън. И този огън не се води от някакво си оръдие 20 или 30 милиметра, а от по-тежки оръжия. Такива самолети също се наричат „летящи гаубици”, въпреки че това, разбира се, е преувеличение.

Сензационността на това съобщение не е, че такива самолети не съществуват в природата, пише pogled.info. Те си присъстват в американските военновъздушни сили. Това е АС-130, построен на базата на тежкия военен транспортен самолет C-130 „Херкулес”. Но за авиацията не само на Русия, но и на Съветския съюз това е екзотика, която дори и ветераните не си спомнят. Макар и преди да е имало подобни опити в миналото.

Събеседникът твърди, че предварителният проект е завършен, а опитно-конструкторската работа е отворена. Транспортният самолет Ан-12, който се е превърнал в летяща лаборатория, е избран за платформа за периода на проектиране. На неговия борд ще бъдат поставени две оръдия с калибър 57 мм. На следващия етап от разработването оръжията ще бъдат допълнени с оръдия с по-малки калибри (вероятно 30 мм) и гранатомети.

В същото време американският AC-130В „Стингър” II е избран за „ролеви модел” - това е последната модификация на „летящата батарея”. Вярно е, че нашият калибър ще бъде много по-скромен - американците използват 105-милиметрово оръдие.

57 мм - това е по-скромно от дори 76 мм - инструмент от този калибър е трябвало да се използва на тежкия бомбардировач TB-3 в началото на 30-те години. А до 1935 г. е възможно да се постави едно 76-милиметрово оръдие и два 45-милиметрови. Стрелбата е извършена с шрапнелни снаряди, за да се компенсира липсата на точност на насочване. Залпът е способен да порази живата сила на врага, както и леко бронирани превозни средства. Обхватът на стрелбата на главния калибър достига 18 км, което прави самолета недостъпен за зенитната артилерия.

Въпреки успехите, постигнати при изпитването на прототипа на „артилерийски самолет”, темата е затворена в средата на 30-те години. Тъй като опонентите на тази линия успяват да докажат, че използването на неуправляеми ракети от самолет е по-ефективно от артилерийската стрелба. Повече към въпроса за оборудването на самолет с артилерийски оръжия не са се връщали.

И сега, след 85 години, решаваме да се върнем към решението на тази трудна задача. Освен ако, разбира се, източникът не обърква нещо в треската на разгръщащата се хибридна война. И задачата е трудна, дори и само защото руските дизайнери нямат никакъв опит. Тоест в началото може просто да се получи работоспособен самолет. И едва след известно време на друг вече прототип ще се създаде не просто работоспособна, но и при това ефективна машина. Следват немалко въпроси от икономически характер, за да стигнат бюджетните средства и организационно-производствени – нужно е да се намери завод, който да не е претоварен с други поръчки.

Може да се предположи, че към идеята за втори опит за създаване на „летяща батарея" нашите авиационни стратези са били потбутнати от доста успешната "биография" на американския самолет АС-130. Той е приет през 1967 година. И веднага са изпратени 16 самолета в дебрите на Виетнамската война.

Първата модификация не се отличава с голям калибър, във Виетнам има достатъчно висока плътност на огъня, която беше осигурена от четири 22 мм автоматични оръдия. Скоро сдвоените „Вулкан“ са заменени от две едностволни пушки с калибър 40 мм. Първоначално AC-130A спокойно разбива колоните камиони по „Пътеката Хо Ши Мин. Ден и нощ, благодарение на добра система за насочване, която има телевизионни и топлинни канали, както и радар.

По време на войната 16-те AC-130A (6 от които са унищожени от силите за противовъздушна отбрана на Северен Виетнам) поразяват 10 хиляди камиона. Вярно е, че за половината резултат, тоест за 5 хиляди, изтребителната авиация също има претенции. Този спор никога не е разрешен.

Това е основният и може би единственият резултат от участието на АС-130 във Виетнамската война. Следователно, приписваната му функция за подпомагане на сухопътните сили на бойното поле е пълна измислица. Трудно е да си представим по-неразумно поведение на командира на бавно движещ се самолет, който слиза на опасна височина за да води ефективен артилерийски огън.

Първоначално, когато северновиетнамците използват единствено противовъздушна артилерия с малка мощ, всичко за АС-130 върви добре. Но всичко се променя драматично, когато Съветският съюз започва да доставя зенитни ракетни системи на Виетнам.

Изтребителите на Съединените щати пострадаха много, да не говорим за турбовитловите транспортни самолети с оръдия на борда, със скорост от 330 км / ч. Това са отлични цели за системата за противовъздушна отбрана. Всъщност, ПЗРК стават смъртоносно опасни за „канонерките”, както се наричат самолети АС-130. Американците осъзнават, че е необходимо да се промени стратегията за използване на тези скъпи самолети, които струват почти 150 милиона долара. В края на 60-те години това са огромни пари. А освен това с всеки свален самолет загиват 14 души екипаж.

Поради това „канонерките” са премахнати от райони с висока концентрация на противникова въздушна отбрана. Например, започват да се използват срещу танкове. Но тук действията на авиацията са неубедителни.

Скоро позицията на „канонерките” в американските въоръжени сили се определя съвсем ясно, като се вземат предвид техните бойни способности, цената на експлоатация. Както и ефективността при използването в бойни действия с различна интензивност. В резултат на това ескадрилата е възложена на командването за специалните операции. Неговите части и от трите клона на армията се използват в местни конфликти с ниска интензивност на територията на други държави, за да задоволят политическите, икономическите и други интереси на САЩ. Това е типична полицейска структура. АС-130 се вписва идеално в нея като средство за борба с нерегламентираните въоръжени формации - партизани или терористи. А също и за потискането на националните въоръжени сили с ниска мощност в страни, разкъсвани от противоречия. Всъщност тези противоречия са резултат и от действието на Силите за специални операции, които имат специални правомощия по отношение на организацията на заговорите и бунтовете.

Ако военната доктрина на Руската федерация включва такава задача, тогава да – руската „канонерка” може да бъде полезно оръжие за нас. Развитието му е добре обосновано.

Но в същото време митичната функция за подпомагане на собствените сухопътни сили по време на военни операции не трябва да се приписва на ”канонерката”. За целта има щурмови самолети. Както в Русия, така и в САЩ. Това са Су-25 и А-10 „Тъндърболт” II. И двата самолета, предназначени да работят в зоната на интензивен огън, се отличават с най-висока жизнеспособност. Например, в Афганистан, за всеки свален „Грач”, както се нарича Су-25, са нужди 80–90 попадения. А в някои случаи самолетът се връща в базата със сто и петдесет дупки. Не по-малко впечатляващ показател за издръжливост демонстрира в битката и „Брадавичестата свиня”, както наричат A-10 за неестетичния му вид.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    71 20 Отговор
    СЛАВА НА РОССИЯ! ;)
  • 2 Бесен Язовец

    37 14 Отговор
    Самолет гаубица да плашат племената в танзания хамерите!
  • 3 Авио маеханика

    34 14 Отговор
    Феърчайелд А-10,, Тъндърболд" не струва в сравнение със Су25 двигателите са му отгоре не защитени!

    Коментиран от #20, #24, #33, #49

  • 4 Реалист

    17 18 Отговор
    С това бързо развитие на зенитните системи едва ли имат голямо бъдеще. По-скоро жабата видяла да подковават вола и си дигнала крака и тя. При тея самолети се искат насочващи системи за огъня на съвсем ново ниво - а такива орките нямат. Даже и да качат оръдията на самолета, стрелбата ще е по-скоро за плашене на гаргите. А и ПРЗК като БЪЛГАРСКАТА СТРЕЛА 2 ще ги разпарчетоса още във въздуха. Време е нашата отбранителна промишленост да започне да произвежда дронове и зенитни системи. С-300 които имаме са добро начало - иран с произведено от тях копие на С-200 свалиха дрон за 170 млн долара.

    Коментиран от #6

  • 5 тъмно дири къртик не е

    41 8 Отговор
    Те Пентагона да не се плашат толкова от гаубиците, а да наемат по вече "спасители" с по нови бинокли и да се оглеждат на западното и източното крайбрежие да не им дойде някоя по голяма вълна и да ги "поизкъпе" ха ха !
  • 6 Бесен Язовец

    14 13 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Леле лелеее къв си експерт, разкажи още нещо.

    Коментиран от #10

  • 7 Маняци

    14 21 Отговор
    Всеки месец излязът с някоя сензационна новина за създаването на супер оръжие и така от 75 години до сега
  • 8 Рекламата

    12 21 Отговор
    Аха ха ха Ядоха му попарата на Ангела на смъртта вагнеровци ,та се сетиха и те 7а правят . Обаче нищо няма да излезе -платформата е слаба -поглед.инфо леко са пребозали .
  • 9 Хрониките на Евразия

    27 27 Отговор
    Един китайски мъдрец , още преди 2000 години , беше казал :
    " Слаб ли си , нямаш ли по - мощно оръжие от противника , говори всеки ден , че имаш оръжия , без аналог в света , много по - мощни от това на противника ..
    Ако пък си силен , крий своята сила , за да можеш в нужният момент да изненадаш противника !

    Коментиран от #16, #23

  • 10 Реалист

    15 29 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Чети на английски в специализираните сайтове бе! Що неграмотен ли си? Като партиен секретар - две думи на руски знаеш ама не знаеш как да ги използваш. Марш в кална раша орка
  • 11 El chochone

    13 40 Отговор
    Слава на САЩ! На рашките започнаха да им се привиждат летящи танкове и подводни самолетоносачи.
  • 12 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    22 8 Отговор
    Тук коментират неадекватни диванни експерти и стругари авиацията.Те там в Карлуково сутрин се возят в Миг-25,на обяд на Ф16 и веер преди лягане на АН24. В събота и неделя тестват С300 и С4000 в задния двор на лудницата и вече са наясно с всичките им проблеми :) Мола ви спрете тежките наркотици и си пийте редовно хапчетата
  • 13 Роко

    14 22 Отговор
    Леле теа от Пентагона много плашливи бе? Някой руски дебил се похвали с измислено оръжие и те се стресират.
  • 14 Цанко

    22 7 Отговор
    А стига бе ! Краварите още нямат заместник на А10 ! Щял да служи докато навърши 100 години !

    Коментиран от #32

  • 15 впечатлен

    7 9 Отговор
    Ах, утре непременно ще се уплаша.
  • 16 Конфуции

    22 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хрониките на Евразия":

    Ако в страната има мир, чуждестранните войници, влезли в страната се наричат нашественици. Ако в страната е във война, чуждестранните войници, влезли в страната се наричат миротворци.
  • 17 Шляхтиц

    28 0 Отговор
    Госпожо Симеонова, понятието летяща батЕрИя е немислимо. В случая става дума за летяща батАрЕя, артелерийско войсково подразделение, стрелящо с различни калибри оръдия.........
  • 18 Borislav Popov

    12 28 Отговор
    Плашат гаргите. Пал са назад и настрани рушките орки. Оригинала на америте е със 120 мм оръдие, а на изостаналите каскети няма и на половината на това. А таратайката, която ползват за основа е просто без коментар.
  • 19 Наплашен от руски летящи гаубици

    13 9 Отговор
    Въъйй, туй многу страшну ваа...
  • 20 Казуар

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Авио маеханика":

    Двигателите на А-10 са отгоре над хоризонталните стабилизатори за да бъдат прикрити от ракетите с топлинно насочване изстреляни отдолу. Покрити са с броня за това изглеждат големи.
  • 21 Супер

    22 2 Отговор
    Сензационността на това съобщение не е, че такива самолети не съществуват в природата, пише pogled.info.
    Егати природните самолети. То бива глупави джурналя, ама тук разбиват кочината. Сигурно снарядите за тези летящи батерии ги берат в гората като гъби. Като не можеш да преписваш ходи да бачкаш нещо друго.

    Коментиран от #47

  • 22 Д-р Дулитъл

    9 8 Отговор
    Пълни глупости . Аз съм готов да се обзаложа ,че тоя проект изобщо няма да се осъществи. За да се ползва такъв самолет първо трябва пълно въздушно господство и второ терена трябва да е почистен от ЗРК/ПЗРК . Това Русия може ли да го направи ? Не . Е колко ще оцелее такъв самолет ?
  • 23 Фактолог

    32 10 Отговор

    До коментар #9 от "Хрониките на Евразия":

    Нямаш много акъл, щом намекваш, че руснаците са слаби. Точно обратното е!
    Пентагонът е с памперси, защото САЩ са слаби, некадърници, лъжци и манипулатори, който следват максимата - ако не можеш да пратиш човек на Луната, инсценирай кацане и развей знамето на снимачна площадка с декори, а после 50 години поддържай лъжата, за да те мислят огромната масовка от заблудени глупаци, че си велик, че си направил нещо непостижимо 69 год, дори и за съвременните космически технологии!
    И слаб ли си, прави плашещи на вид оръжия: Ф-117 и после Ф-22 и Б-2 спирит не са ли само едни скъпи и страшни на вид хвърчила, за да всяват страх и почитание с вида си, а реално практически не са нищо повече от руските Су-24, Су-27М и Ту-22М; не правиха ли америте ФЕЙК аутопсия на извънземни (доста пари им е срувало, мнението е на експерти) и после подхвъриха филмчето на медиите, за да продължат да ни заблуждават, че случая за катастрофиралото НЛО в Розуел е истина, а светът да вярва и да се страхува от това, че САЩ разполагат с извънземна технология?! Отворете си очите, всичко е манипулация, сами САЩ са едно голямо нищо, сравнени с Руската Федерация, вижте как подвиха опашка на Ким и сега на Иран, когато нямат пълна подкрепа от НАТО!

    Коментиран от #31, #35, #36

  • 24 Д-р Дулитъл

    2 20 Отговор

    До коментар #3 от "Авио маеханика":

    Механик как можеш да кажеш подобна глупост ? 😂😂😂😂 Су 25 е едно недуразумение -сирийската кампания го доказа . Изобщо не може на малкия пръст да стъпи на А 10 Тъндърболт 2
  • 25 За любопитните

    18 5 Отговор
    В музея на авиацията в Монино (край Москва) може да видите самолет ЛА-7 (витлов) със 105 мм оръдие на борда. И това - от 1943 година.
    Така че, редактори, прочетете малко, преди да пишете подобни статии!
  • 26 Инж Илич

    7 11 Отговор
    Летящ Москвич кога
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Koko

    7 1 Отговор
    Samo maika rosiiiia 4eni sbasi
  • 29 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    16 6 Отговор
    Смърт за фащ.

    Коментиран от #52

  • 30 Да ве еба

    9 0 Отговор
    У заглавията
  • 31 Казуар

    7 10 Отговор

    До коментар #23 от "Фактолог":

    Икономиката на щата Калифорния е 3 трилиона долара, на Русия е 2.3 трилиона.
  • 32 2323

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Цанко":

    Естествено че имат заместник на А-10, само проблема е, че летателния час не е 2000$, а по 10ет. Су25 е същата работа, в сравнение с миг29 летателния час е седем пъти пи-ефтин и затова се ползва. Също така нямат нужда от наземно обслужване между полетите, зарежда гориво, бомби и заминава, докато изтребителите имат нужда от няколко часа. Същото е като ферари и голф еденичка, едното е много по-добро, но капризно. Зависи за какво ти трябва
  • 33 Зу 23

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Авио маеханика":

    Самите руснаци при сравнение на тези самолети дават превес на А10.Су 25има други предимства малки размери ,ниска цена надежност..Новите модификации хвърлят точно бомби.А10 е разработван за борба с такове затова има,30 мм Гатлинг.
  • 34 Чекате

    5 0 Отговор
    Се за глупости просто създават техен модел летяща батарея използването и е ограничено но ефикасно и спецо никои не маже да гарантира че няма да има преносима остановка
  • 35 руската нация е най гнусната нация

    3 12 Отговор

    До коментар #23 от "Фактолог":

    Пич на тебе акъла ти стика колкото да не се блъскаш в стените.Такива простотии си изписал ,че дори не ми се занимава да ти обяснявам колко си невменяем.И не сравнявай най-силната и развита страна за всички времена с оная руска кочина.Сравнявай Русландия с кирибати или джибути ,но не и с най-великата държава САЩ.Русландия няма нито развитие,нито технологии ,нито пари ,нито военна сила,за да застане срещу супер държава като САЩ.

    Коментиран от #41, #50

  • 36 руската нация е най гнусната нация

    5 10 Отговор

    До коментар #23 от "Фактолог":

    САЩ имат по-силна и по-модернизирана армия от следващите 10 държави на опашката ВЗЕТИ ЗАЕДНО.Русландия е на трето място след САЩ и Китай.Изкарал си и обичайната опорка за ЛУната ,обаче ако ще пишеш подобни глупости поне се обоснови с аргументи ,защото иначе изглеждаш като поредния дебилен трол ! Кацанията са потвърдено от СССР,Япония,Китай,Индия и.т.н..а това какво мисли някакъв недоразвит трол в коментарите във факти.бг не е от значение.Тая цялата конспирация тръгна именно от самите американци,защото винаги се съмняват в правителството си и ако не бяха те ,нямаше и да предполагаш ,че има подобна конспирация бояришник.Дай аргументи защо са фалшиви кацанията ! Отделно Русландия няма никаква авиация ,никакви военноморски сили ,а сухопътната им войска е пълен потрес в сравнение със САЩ.Русландия разполага единствено с ракети ,защото друг начин да се пази от САЩ няма.Американците при неядрена война буквално ще изтрепят руслямистите като хлебарки.

    Коментиран от #38, #42

  • 37 Хахах

    2 6 Отговор
    Айде..... още супер оръжие без аналог хахахахаха тея не спреха да се излагат цццццц
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Чичо Тони

    1 0 Отговор
    Има малка разлика между "батерия" и "батарея".
  • 40 Казуар

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "Симо":

    Когато руснаците направят по добър пътнически самолет от американците, ще направят по добър военен.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бесен Язовец

    1 6 Отговор

    До коментар #36 от "руската нация е най гнусната нация":

    А тука направо си се усрал жестоко ! Ти нормален ли си, от тая "Русландия" пак си напълнил памперса ! :))) Вие ,соросоидите, сте много болни същества ,за пореден път се убеждавам в това !

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 0000

    4 0 Отговор
    Казваш летяща батерия ще разработват.само да не почнат да правят летящи вибратори с тези батерии,че такива джурналистки първо ще ги изпробват и ще пишат за тях
  • 45 USA

    4 2 Отговор
    Летящите гаубици на алкохолиците плашат к.ура ми янко!
    Тези новини са само за олигофрените, безработни мужики, които нямат нищо освен водка и националната си принадлежност!
  • 46 Alexander Bogoridy

    5 1 Отговор
    Защо се публикуват такива статии? Руска пропаганда!!! От какво то4но се плаши Пентагона? Русия не може да произведе една свястна кола!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Анти комунист

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "Бесен Язовец":

    Кой и от какво ще пълни памперса от недоразвита кочинка като Русия ? Руснаците нямат нищо. Те са пълни мишки и ще траят пред големия батко САЩ
  • 49 Ако баба ти беше мъжка

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Авио маеханика":

    Не за защитени от слънцето
  • 50 Знам знам🙄

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "руската нация е най гнусната нация":

    Мъжки някак си ми напомня малко на женски. Или по скоро на прасе по Коледа. Завряло се в ъгъл на кончината и квичащо от страх. Нали знаеш и Рим така си е въобразява. Но алчността и жаждата за власт унищожават всяко величие. ЗАКОН НА ИСТОРИЯТА.
  • 51 Маладци

    1 1 Отговор
    Летящи Москвичи кога???
  • 52 Ибан Пишман

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺":

    Духай болшевик изпедерасен 🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬🇺🇲🇧🇬
  • 53 циганин

    0 0 Отговор
    Сина ми, който е на 10г. прави разлика между "батарея" и "батерия", даже без да е журналист.
  • 54 Кумчо Вълчо

    0 0 Отговор
    Тони я пиши за гери-никол ,какво то трябваше тази " батерия".
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания