15 Юли, 2019 17:00 13 063 81

Фон дер Лайен предлага минимална заплата в ЕС

  • ес-
  • заплата-
  • урсула фон дер лайен

Тя изпрати своите предложения до групите в ЕП

Фон дер Лайен предлага минимална заплата в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Основният кандидат за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи въвеждането на минимална работна заплата за страните от ЕС, съобщи Гардиън.

Тя е изпратила писма до групите на социалдемократите и либералите в Европейския парламент. За Дер Лайен е важно да спечели тяхната подкрепа за утрешното гласуване на нейната кандидатура.

Тя предлага и план за намаляване на въглеродните емисии в ЕС с 55% до 2030 г. Предлага се още реформи в принципа за спазването на върховенството на закона в страните – членки и реформи в сферата на външната политика.

Фон дер Лайен предлага минимална работна заплата за всички работещи в ЕС и схема за помощи за безработните.

Тя заяви, че е готова да подкрепи допълнително удължаване на срока за излизането на Великобритания от ЕС, ако това доведе до успешно договаряне на отношенията със страна след това.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    76 23 Отговор
    Аз предлагам за всеки по - две каси бира и кебапчета на корем- еднократно! ;)

    Коментиран от #9, #10, #21

  • 2 не на либерал идиотизма

    72 20 Отговор
    поредната либерастка лъжа
  • 3 Тя пак като не е

    22 48 Отговор
    предложила РСО-Развито Социалистическо Обшество,пак добре.Комунистически боклуци.

    Коментиран от #12

  • 4 Пенчо

    47 67 Отговор
    Нека да сметнат първо при 1000 евро минимална заплата колко фирми ще трябва да се закрият в България.

    Коментиран от #8, #11, #16, #18, #19

  • 5 Гост

    138 7 Отговор
    Какво лошо има в предложението да има минимална часова ставка за целият ЕС?! Напротив, това е чудесно! Така нашите /а доколкото зная и не само нашите/ "бизнесмени" няма да издевателстват над хората!

    Коментиран от #30

  • 6 За кои е тази минимална

    75 8 Отговор
    заплата?За баламите работещи ли?Аз предлагам да влезем всички в схемата за помощи,а не само мангалията.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 защо да не се закрият

    107 11 Отговор

    До коментар #4 от "Пенчо":

    Кой е казал, че всеки сульо става за бизнесмен. Като не може да плаща заплати като нормалните бизнесмени в Европа, да запрята ръкавите и да почва сам да работи във фирмата си. Тъкмо ще научи малко за биснеса си и ще може по успешно да го управлява. Ако не успее и така сам да става работник. Това е естествения отбор в бизнеса. Сериозният бизнес навсякъде е тежка, отговорна и отнемащата цялото време работа. Тук всеки селяндур си мисли, че е достатъчно да се обявиш за бизнесмен и трябва автоматически да станеш богат и щаслив, че може дори и да не плащаш заплати редовно, щото не ти стигат парите мерцедес. В българия ниските заплати не се дължат на ниска производителност и малко работа, а на нисък процент от общата печалба която капиталиста плаща на работниците си, т.е., това е въпрос на несправедливо разпределение на резултатите от труда.

    Коментиран от #13, #22, #27, #49

  • 9 Рийналдо

    39 9 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Кебапчета с бира или без ще има преди изборите + 10 или 20 лв. за глас. Голяма търговия ще падне. Хората на Баце и Цвъки ще грабнат чувалите с пари от нашите данъци и гледай какво става.
  • 10 Робот

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Нека да е поне двукратно!
  • 11 Тупан

    17 6 Отговор

    До коментар #4 от "Пенчо":

    Да ги закриват всичките!
  • 12 Диди

    31 8 Отговор

    До коментар #3 от "Тя пак като не е":

    Написал си глупости.Информирай се от коя партия е Фон дер Лайен. Само социалдемократите не искат да я подкрепят. Утре ще се гласува.Дано да спечели.

    Коментиран от #17

  • 13 252

    16 15 Отговор

    До коментар #8 от "защо да не се закрият":

    Ти явно си на държавна хранилка

    Коментиран от #14

  • 14 321

    47 5 Отговор

    До коментар #13 от "252":

    Не, ти явно си на такава, защото човекът ти е описал реалния бизнес, от който явно нямаш представа. И едва ли ще има много фалирали фирми, просто собствениците няма да сменят всеки месец Мерцедеса.
  • 15 Патриот

    19 2 Отговор
    В това ще се разминем с Европата, но с всичко останало вече сме като тях.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тя пак като не е

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Диди":

    Партия?Никога не гледам кой от коя партия е,а слушам и чета какви глупости говори,както искам и любезно да отбележа,че там партии няма.Всичките са в ''партия''.Същото е и тука.Девизът е-него гледай за какъв ти се представя,ами го слушай какви глупости приказва.

    Коментиран от #38

  • 18 Доко

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пенчо":

    Ще трябва да уволняват родата от канцеларията ,аз ти гарантирам че не повече от 10 процента ще намалеят фирмите!И може би полвината държавна администрация!
  • 19 Доко

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пенчо":

    Ще трябва да уволняват родата от канцеларията ,аз ти гарантирам че не повече от 10 процента ще намалеят фирмите!И може би полвината държавна администрация!
  • 20 Позор !

    21 5 Отговор
    Обичайна гледка е сутрин рано , когато отивам на работа и минавам с колата покрай контейнерите за смет , да срещам не само цигани клошари , но и българи в пенсионна възраст ! Надзъртайки с надежда сред боклуците те търсят някаква джунджурия за продаване на битака или някаква неразвалена храна , която да пасне на празния им стомах ! Има и котки клошарки , които обаче се радват на по-голям късмет , защото намират понякога кутийка с гранулки или пилешки кости оставени от живущите наблизо !

    Коментиран от #23

  • 21 Хаджи хаджи Българин

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Съвсем близо си до истината! Напомня ми на филма " Господин за един ден" с Тодор Колев! Малка забележка ! Когато се цитира име на " благородник, в случая фон дер Лайен е обидно! В едно да кажеш, онази от еди коя си местност в България! Не изпитвам симпатии към тази жена, защото знам, гледам, чета, колко голямо е лицемерието и още като социален министър! Но историята изглежда наистина, като Бира- Скара за ......българската версия!

    Коментиран от #24

  • 22 Хаджи хаджи Българин

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "защо да не се закрият":

    100% те подкрепям!
  • 23 Хаджи хаджи Българин

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "Позор !":

    Брат, наистина жалко за внуците на героите на Бг! В коиото една шепа хора ни превърна!
  • 24 Хаджи хаджи Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хаджи хаджи Българин":

    Вие от редакцията, не го приемайте лично! Беше само съвет!
  • 25 охохо

    4 10 Отговор
    Минималната заплата трябва да е по 3 милиона Евро и по едно Бентли Бентайга на всеки новоназначен. Мислих да предложа по 50 милиарда да е, но не е реално.
  • 26 абе

    11 3 Отговор
    тази пастърма лъже повече от Боко?!Брейййй...
  • 27 добавка

    30 4 Отговор

    До коментар #8 от "защо да не се закрият":

    Ниските заплати у нас се дължат на комбинацията от алчността и простотия на работодателите (вчерашни бедняци, аутсайдери а много от тях и обикновени крадци ) които искат по възможност всичко изработено да остане за тях без да си дават сметка, че така демотивират работниците си и сами унищожават бизнеса си в дългосрочен аспект. Те не си дават сметка, че светът е отворен и работниците ще отидат там, където са справедливо заплатени, както и става. Вероятно и на запад в началото на капитализма е имало подобни тъпанари, но там те са измрели в буквален и в преносен смисъл, тъй като естрственият отбор (конкуренцията) ги е изхвърлил от бизнеса. Останали са само тези разумни капиталисти, които знаят, че за да имат дългосрочен успех в бизнеса трябва да плащат добре на работниците си. А и така ще имат избор от добри работници, а некадърните ще ги освобождават веднага. За да стане и тук това, трябва пурвоначалният бизнес боклук да фалира и да изчезне от бизнеса, за което според мен ще спомогне единната минимална заплата за ЕС.

    Коментиран от #55

  • 28 Morgoth

    10 7 Отговор
    Звучи много добре, ама сложи еднаква минимална заплата в Германия и България и или германския данъкоплатец ще трябва да финансира тази заплата и за България или пък българския бизнес масово ще фалира и безработицата у нас ще стане 30%.
  • 29 Поручик Балканец

    17 12 Отговор
    Абсолютен популизъм, който е съизмерим с френската шмекерия за международните шофьори. Тези, които се радват на идеята за минималната заплата първи ще бъдат съкратени. А безработицата ще хвръкне. Защо Мерцедес да иде в Румъния, когато в Испания, Италия или Португалия ще плаща същите заплати? Защо Фолксваген да дойде в България, щом като в Турция ще плаща по-ниски заплати? Много балами тука се литкат като лапета с приказки за Дедо Мраз. Ще разберат какво става едва когато инвеститорите си вземат машините и се изнесат в Сърбия, Турция или Украйна. И когато безработицата стане 30%, а инфлацията - трицифрено.
  • 30 Morgoth

    16 7 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Няма да издевателстват повече - ще фалират. След това ще дойдат други работещи на черно и плащащи двойно по-малко, защото безработицата ще бъде такава, че ще си готов на всичко.
  • 31 охохо

    16 14 Отговор
    Много ме кефи, хора дето 5лв. заплата не са платили през живота си, да започнат да дават акъл, колко ТРЯБВА да са заплатите. Ами хайде бе тарикати, като толкова много знаете - захващайте го този бизнес и отвейте конкуренцията.

    Коментиран от #32

  • 32 Патриот

    10 9 Отговор

    До коментар #31 от "охохо":

    Как да стане като не сме крали, не сме Бойкопомазани и нямаме средствата за първоначален старт?
    Вярно бизнесът не е за всеки, но и не всеки български експлоататор е бизнесмен.

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Румяна Костова

    10 7 Отговор
    Ако някой уважаван икономист представи подробна и разбираема схема как и колко време ще отнеме да има единна минимална заплата за ЕС, може и да му повярвам. Госпожа гинеколог, която е министър на отбраната да се изхвърля с обещания за по-високо заплащане в бедните страни членки на ЕС, си е чист популизъм, както се е изказал господинът преди мен. Хора, мислете, преди радостта да ви завърти главите!

    Коментиран от #36

  • 34 охохо

    6 8 Отговор

    До коментар #32 от "Патриот":

    Ами с акъл бе, нали вие сте умните и кадърните, а пък ние простите, крадливи изедници.

    Коментиран от #37

  • 35 Предприемач

    12 3 Отговор

    До коментар #32 от "Патриот":

    Ами ти научи занаят, направи си разчетите, поеми риск, заложи си жилището и действай. Принципът на успешния честен бизнес е "Направи нещо като хората, на ниво, и парите сами ще дойдат!". Номерът е да знаеш и можеш нещо, което другите или не могат, или не го могат добре. Всеки можеш да излъжеш, но пазара не можеш.
  • 36 охохо

    6 11 Отговор

    До коментар #33 от "Румяна Костова":

    Никой нормален икономист не би предложил каквато и да е "минимална заплата". Това е комунистическа измишльотина и бич за всяка икономика. Лошото е, че стадото не разбира, колко вредна за него е "минималната ставка", която генерира голям процент търтеи на негова издръжка. И така вместо да платиш повече на заслужилия, ти ще плащаш минимално на всички.

    Коментиран от #43, #60

  • 37 Госта

    10 4 Отговор

    До коментар #34 от "охохо":

    Тоя пък и ти май си от ония “бизнесмени” “предприемачи”,които са поредните селяни с претенции

    Коментиран от #41

  • 38 Диди

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тя пак като не е":

    Става въпрос за германската социалдемократическа партия.Разбира се че е важно,тъй като същите партии от другите държави са агитирани да не я подкрепят.

    Коментиран от #79

  • 39 Поручик Балканец

    11 1 Отговор
    Слагането на минуси няма да ви вдигне заплатата. Тая работа става както е написал 35.
  • 40 No Mersy

    23 3 Отговор
    Не е нормално в една страна членка на ЕС да има минимална пенсия 200 лева които са равносилни на смъртна присъда за пенсионерите ! Минималния доход трябва да позволява покриване на екзистенц минимума на един човек ! Т. е. да може да си плаща данъците , сметките по консумативите на жилището , лекарствата и да не умира от глад ! Как може в Гърция която е пред фалит минималната пенсия да е 400 евро , а в България 100 евро ?!

    Коментиран от #51

  • 41 охохо

    2 12 Отговор

    До коментар #37 от "Госта":

    Никакви претенции към никого нямам. Доволен съм, че живея във време и място, което никога не е било по-хубаво за живот за цялата си история и то въпреки такива, като теб.

    Коментиран от #57

  • 42 добавка

    8 4 Отговор
    съгласен съм, че е трудно минималните заплати да станат напълно еднакви навсякъде (макар че могат да бъдат направени близки), поради редица специфични условия в отделните страни, но може да се сложи таван на печалбата и минимален процент за заплати на работниците от получената печалба. Така няма капиталиста да прибира колкото му трябва за покриване на всичките си луксозни нужди, а за работника колкото или ако изобщо остане.
  • 43 че кой ти пречи

    17 3 Отговор

    До коментар #36 от "охохо":

    да платиш повече на заслужилия. Целта е да не оставяш гладен този, който добре работи, макар да не е най добър. А ако е лентяй, просто го уволни. Защо не го уволниш и ти се хвани на негово място. Не е забранено на собственика да работи. Щом не го уволняваш, значи работи не лошо, но ти просто не искаш да му плащаш повече за да има повече за теб. Е, ако не можеш да намериш баланса, други ще го намерят а ти ще останеш без работници.

    Коментиран от #45

  • 44 Аууууу

    8 4 Отговор
    Нашитв мутри ще обеднеят! Те заплати не дават само и само да изкарат някое евро за менте версачи, с което да се чекнат в инстаграм и да рутят пунди на слънчака!
  • 45 охохо

    8 8 Отговор

    До коментар #43 от "че кой ти пречи":

    Защото драги, във повечето случаи минималната заплата надхвърля средните ползи, които един работник носи на работодателя си и когато за една работа ти трябват пет човека ти ще наемеш пет човека. От тях един ще изработи десет пъти минималната заплата, а останалите четирима няма да изработят и половин. Но понеже на тях не можеш да платиш половин заплата, ще вземеш от този, който е изработил десет заплати. А така любимият Ви "Кодекс на труда" е само допълнителна прелест в цялата картинка, която често не ти позволява да разкараш толкова лесно некадърниците, колкото ти се иска.

    Коментиран от #62, #68

  • 46 Аз съм номер 1

    3 10 Отговор
    Аз си седя на плажа на Ситджес, ухаещ на Том Форд Прайвет Бленд Бо Де Жур, пиещ коктейл Космополитън и съзерцаващ красивите като мен мъже. В България съм топ мъжкар, но тук съм най-хубавият! Освен това не плащам заплати на селяни, които се правят, че работят за фирмата ми! Сложил съм една руса кифла да им показва, че не работят! Чиърс селяни!

    Коментиран от #47

  • 47 а Ти

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "Аз съм номер 1":

    си само един келеш....

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гостенин

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "защо да не се закрият":

    Браво,много точно написано .Никъде другаде в Европа няма ,да работиш и да си беден .
  • 50 Гостенин

    12 5 Отговор
    Минимум 10 лв за час бруто ,който не може да ги плаща да закрива и да не се прави на работодател .

    Коментиран от #53, #64, #65

  • 51 Поручик Балканец

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "No Mersy":

    Пенсиите идват от отчисленията на работещите предприятия. Сложи на Сенсата Текнолоджис минимална заплата и ще ги видиш как се изнасят в посока Мексико. Като изгониш така 5 като Сенсата и държавата ще ти резне понсията с 10-15%, с извинение, че няма пари. Ако си мислиш, че парите извират изпод БНБ и Бойко само разпределя, значи с в огромна заблуда.
  • 52 Така е

    6 4 Отговор
    Предложението е много добро , но няма да бъде прието.

    Коментиран от #54

  • 53 Мостенин

    5 3 Отговор

    До коментар #50 от "Гостенин":

    И как пък ги сметна 10 бе? 10 000 е много по-добре.
  • 54 Стефан

    6 6 Отговор

    До коментар #52 от "Така е":

    Предложението е глупост.
  • 55 Шопо

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "добавка":

    Ами стани ти работодател, айде! Нали те са прости, а ти си умния?! Айде, стани работодател, плащай минимална европейска заплата а аз пръв ще дойда да работя при тебе. Що да бера ядове с фирма, с корумпирани институции, с крадливи работници, ментета машини, ментета резервни части и консумативи? Ще си работя наемен, в 5 ще изключвам шалтера на ядовете, вечер спокойно ще пия една ракия и ще си спя като къпан! Ще ходя 4 седмици отпуска и няма да ми пука за фирма, за пазар, за държавни рекетьори. Айде ставай и идвам. веднага!

    Коментиран от #70

  • 56 Лили

    4 1 Отговор
    Мисля че колкото и да я направят тая европейска заплата работодателите щще измислят начин да не я дават ще те водят на четери часа ще работиш осем и ще ти плащат наполовина или ще работиш по толкова часове например 12 часа седем дни в седмицата че да си я изкараш тая заплата
  • 57 Хохо

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "охохо":

    Пич,подкрепям те,живеем във време в което балъците ни бачкат за едното ядене,а ние бием калпаците,но понякога се замислям и знам,че колелото на историята се върти,знаеш защо е имало Френска, Съветска ( да не ги изброявам всичките) революции и какво е станало с такива като нас

    Коментиран от #58

  • 58 охохо

    1 2 Отговор

    До коментар #57 от "Хохо":

    "Вчера им взехме всичко, а днес пак имат повече от нас. Трябва да се запитаме: Защо?" А познай кой виден революционер го е казал?
  • 59 marquise

    5 4 Отговор
    Идеята на Фон дер Лайен е меко казана граничаща с глупостта. Тази нейна идея е "кавър" на безсмъртното произведение на Еразъм Ротердамски - "Възхвала на глупостта".
    Минималната работна заплата в ЕС, трябва да бъде функция от конкретна производителност на труда. Кандидатът за Председател на ЕК, трябва да реши няколко основени въпроси които, който неизбежно ще възникнат. Как ще се изплаща минималната работна заплата при ниска производителност на труда? Минималната работна заплата може да се окаже равна с тази на квалифицираните кадри, което ще настъпи срив на трудовата борса ако техните заплати не се увеличат. Не се казва от къде ще формира този фонд. Така, че тази идея е повече от утопия и няма почва в една пазарнна икономика, която не може да се управлява с Европейски директиви.

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Бай Яни

    12 2 Отговор

    До коментар #59 от "marquise":

    Само да те оитъм, утопия ли са фондовете за финансиране на малкият и среден бизнес в БГ с ЕС ПРОЕКТИ. Както и за живитновъдството и зеленчук зърненото производство. Вместо 9 лева на час при един а европейска ставка ще взимаш 20 лева на час. Тогава обеснява кой каква заплата ще взима. Но Българският работодател как ще си сменя 2 пъти колата през годината, нали и на Малдиви те трябва домочадието да замъкне. И не ми брашолеви глупости за ниска производителност.

    Коментиран от #76

  • 62 ми уволни го

    8 1 Отговор

    До коментар #45 от "охохо":

    бе драги и си свърши сам работата по добре. Но не го правиш щото ти върши добра работа а ти просто искаш малко да плащаш. Запомни, да ползваш човешки труд е скъпа работа. Ако не можеш да си го позволиш, ползвай животни, но и там не е безплатно.
  • 63 Джейми Карагър

    6 1 Отговор
    Сега, не смятам, че минималната работна заплата средно за ЕС е утопия, но със сигурност тази заплата не може да бъде равна между страните, защото това значи именно преразпределение от добре печелещите държави към малко печелещите. Друго нещо, което ме кара да не се съглася, е твърде дясната позиция на част от коментирали те. Момчета и момичета, в повечето случаи мнозинството от по-младото население вече владее английски и компютър, нещо, което допреди 20 години беше по възможностите на малцина. Ако това ви кара да се мислите за способни и качествени люде - така да е. Само че тепърва ще установяват, че почти всеки вече владее точно тези умения. Дясната позиция е приемлива в случай, че сте между по-добре поставените и по-печелившите от ситуацията. Никой не знае обаче как ще се за въртят нещата и дали няма да се озовете между непечелившите, което ще ви удари с огромен чук по главата. Не смятам, че хората по фирмите са некадърни, по-вероятно е да не искат да правят нищо по-добре, защото нищо няма да получат. Ако аз имам производителност на машината 50 детайла в час, няма да искам да ги правя 60, защото няма никакъв стимул или защото ще ми вдигнат нормата и после по правилник ще трябва да ги правя 60 за час. Какво от фирмените печалби ще стигне при мен?! Един космат п...с... Няма нужда...
  • 64 Наблюдател

    0 4 Отговор

    До коментар #50 от "Гостенин":

    Предлагам и други минимуми да се приемат със закон кафето 4лв като в Гърция бирата 8лв
  • 65 Наблюдател

    1 3 Отговор

    До коментар #50 от "Гостенин":

    Предлагам и други минимуми да се приемат със закон кафето 4лв
    а бирата 8лв

    Коментиран от #69, #71

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Чудесна идея

    2 1 Отговор
    Която ще съсипе и малкото бизнес в България.....което не е лошо
  • 68 ти си нагледен пример

    17 0 Отговор

    До коментар #45 от "охохо":

    защо заплатите у нас са ниски. Българите взаимно се мразят и ненавиждат и всеки си мисли, че другите са бездарници и не заслужават нищо да им се плаща а ти си най великият и ако не си ти, светът ще спре да се върти. Затова плащаш на работниците си колкото да не умрътглад. А в нормалните страни в заплата е включена цената на издръжка на семейството, за таксите за обучение на децата, ипотеката на къщата и колата, лятната и зимна почивка на семейството на хотел, два пъти седмично да заведеш семейството си на ресторант и др. Ето защо хората не искат да работят за български гъзове и бягат на запад с надежда че там ще е по добре. Ами върши си сам работата и не наемай работници на които не можеш да платиш за горните нужди. В нормалния свят на дребните и средни бизнесмени им се спича задника от работа, те нямат почивен ден и понякога с години не ходят в отпуск. Там правилото е първо да се разплатят с контрагенти, кредитори, работници, и каквото остане, може да е много или нищо, е за тях. За мазен Ганьо бизнесмена нещата са обратно, той нищо не пипва, щото най често и нищо не може, първо си заделя парите за себе си колкото си е наумил, а за работниците, ако и колкото остане.
  • 69 Dss

    6 1 Отговор

    До коментар #65 от "Наблюдател":

    За това няма нужда от закон.То ще си стане така ако хипотетично приемем че въведат такава минимална заплата(което е малко вероятно)Ако сте забелязали при всяко вдигане на минималната заплата се вдигат целенасочено и цените на основни хранителни продукти без причина.Представям си как ще им потекат лигите на всички измислении бизнесмени собственици на хранителни магазини ако въведат такава заплата.Цирка ще е пълен,ще настане пълна анархия и безпричинно вдигане на цените на всичко.
  • 70 ми не ставай работодател бе драги

    11 0 Отговор

    До коментар #55 от "Шопо":

    работи си сам, не си длъжен да си капиталист ако не можеш да плащаш заплати. Като ти тръгне бизнеса и работата и приходите станат много, тогава си наеми един работник. Повечето бизнесмени са назначени и нищо не разбират от производството и затова бизнесхт като цяло не им върви и загубите са за сметка на ниските заплати на работниците.
  • 71 Краси

    7 0 Отговор

    До коментар #65 от "Наблюдател":

    Иди на Витошка... Аз преди месец се прибрах за 3 дни и реших да се разходя по софийското стъргало... Половин час ми беше равен на минус 35 кинта с бакшиш за двама човека. И за съжаление бяхме обслужени много намръщено... Което веднага ме подсети за Пловдив... Там обслужването е в пъти по добро... Като в Гърция...
  • 72 Kолю куция

    6 0 Отговор
    Минимална работна заплата в евро съюза да е 1200 евра.чуваш ли Домуза от лудогорец,защото ти объркваш много неща в БГ
  • 73 Дайте да дадем

    4 2 Отговор
    От комунист капиталист не става Затова вече са в паника че няма кой да им бачка Ленински съботници за благото на партията и тяхно благо
  • 74 Госあ

    0 0 Отговор
    Това насърчаване на дребния и среден търгаш беше пълна грешка и доведе до тая цигания и всички тея дружества и фондацийки. Големите нямат проблем нито с данъците,нито със заплатите. Единственото което би трябвало да се съблюдава е разпределението на гигантите в ЕС. А не ВАГ да отварят завод извън ЕС. Разбира се това върви и със законодателство и правораздаване.
  • 75 Гост

    4 2 Отговор
    Това за умните и интелигентни хора е ясно че е невъзможно, само ще кажа че първо трябва минимални пенсии за ЕС да се въведе преди минимална заплата, ясно е че след управление на комунисти (75г)и техни мутанти положението на държавите е по лошо в разрушаване на мисленето на хората отколкото две световни войни примерно на народа на Германия.
  • 76 marquise

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Бай Яни":

    Вижте официалните данни за производителността на труда по показател БВП на стоките и услугите, които създава всеки гражданин на ЕС в рамките на една календарна година. Очаквам коментара Ви, във връзка с извода, който сте направили.
  • 77 Лъжат ниии...

    1 2 Отговор
    Пълни глупости....предизборни обещания на една леко издухана лелка...само да барне кокала и чакайте направо по банка ще ви ги преведат разликата в евро
  • 78 Грую

    1 0 Отговор
    Ахахахахахаха..... оп извинете. Аз лично не бих я избрал. нали тук Герб по съищия начин започнаха да вдигат минимална заплата и осигурителен доход и в крайна сметка се получиха няколко неща. 1.Дребни предприемачи или затвориха или минаха изцяло на черно. 2.Малко по-едрите освободиха част от персонала, а част от останалия (най-вече този, който не иска да му удържат осигуровките от заплатата) го преназначиха къде на половин работен , къде на по-малко. и 3. Терминал 2 разбира се - пенкилерът за всички дивотии, измислени от българските политици и изпробвани върху населението на България, което не е успяло да избяга разбира се!
  • 79 Тя пак като не е

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Диди":

    Ами не.Става въпрос за германско-меркелска комунистическа простотия.С тези партии съвсем те омотаха.Казах ти да не ги слушаш за какви ти се представят,а да ги слушаш какви глупости ти говорят.Тази е тъпа измислена комунистка и се мъчи да се пробута с тъпи комунистически простотии.Даже и Фараж го разбра,само ти не можеш да се усетиш,ей на: https://fakti.bg/world/395639-fon-der-laien-izgrajda-nov-komunizam-v-es
  • 80 Никой

    0 2 Отговор
    За тези,които не са правили собствен бизнес в България,да не лаят много! Изобщо имате ли си представа от къде ще се вземат парите при увеличаване на мин.работна заплата? Държавата от няколко години затегна контрола над малките и средни бизнеси с цел събиране и то ударно на данъци! Да ви е направило впечатление как скочиха цените???? Мислите си,че фирмите печелят много-може,ако укриват данъци,в противен случай просто оцеляват! Всяко едно увеличение на разхода на фирмите ще доведе до повишаване на цените!
  • 81 ДОКО

    1 0 Отговор
    ПРЕДЛАГА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА КАТО ПРИ НЕКОИ ПИЧОВЕ В БАНКЯ..