Last news in Fakti

7 Август, 2019 08:27 2 540 6

Обирджии удариха джакпот в Мексико

  • мексико-
  • обир-
  • злато-
  • монети

При въоръжен грабеж в монетния двор на Мексико Сити бяха откраднати златни монети за повече от 2 милиона долара

Обирджии удариха джакпот в Мексико - 1
Снимка: Shutterstock

Въоръжени крадци нахлули във федералния монетен двор в мексиканската столица и задигнали златни монети на стойност над 2 милиона долара от трезора, който бил оставен отворен. Това предаде Ройтерс, като се позоваха на служители по сигурността.

Грабежът, извършен посред бял ден, е най-новото зрелищно престъпление в Мексико Сити, където се вихри престъпност и беззаконие.

Трима мъже, единият от които размахвал огнестрелно оръжие, нахлули сутринта в клон на "Каса де монеда", след като хвърлили на пода охранител и му отнели оръжието, съобщи полицията. Единият от грабителите влязъл в трезора, който бил отворен, и напълнил раница със 1567 златни монети, часовници и други ценни вещи. Тези монети, наречени "сентенариос", имат номинална стойност 50 мексикански песос, но се продават за 31 500 песос (1610 долара) едната. Общата сума на откраднатото е над 2,5 милиона долара.

Монетата е отсечена за първи път през 1921 г. в памет на 100-годишнината от независимостта на Мексико от Испания, сочат данни на централната банка. Производството било спряно през 1931 г. и възобновено през 1943 заради търсенето на златни монети. От едната страна е изобразен гербът на Мексико - орел, кацнал на кактус, а на другата - прочутият паметник "Ангелът на независимостта" в столицата, на фона на вулканите Истаксиуатъл и Попокатепетъл. Чистотата на златото е 90%.
Властите заявиха, че имат записи на охранителни камери, на които се виждат грабителите.

В Мексико убийствата зачестиха до рекордни равнища, а в столицата, смятана до неотдавна за относително сигурен град, все по-често се извършват тежки престъпления с насилие.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охх и аз искам да крада

    3 0 Отговор
    Тонове злато

    Коментиран от #2

  • 2 Оня с рикията

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Охх и аз искам да крада":

    Нема, вече го окрадоха. Дека мутрите, дека политиците...
  • 3 ГОСТ

    1 0 Отговор
    ША ФАНАТ.....НА БОСИЯ ЦЪРВУЛИТЕ......БУХАХАХАХА......

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 111

    2 0 Отговор
    Топиии и продавай :)
  • 6 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    ТЕЗИ МОМЧЕТА СА КЪСМЕТЛИИ
Новини по държави: