Last news in Fakti

9 Август, 2019 18:47 2 831 13

Северна Македония с превантивни мерки срещу чумата

  • чума-
  • свине-
  • африканска чума-
  • свине-
  • северна македония

В страната се установява точният брой на свинете

Северна Македония с превантивни мерки срещу чумата - 1
Снимка: Shutterstock

В Северна Македония са предприети превантивни мерки срещу африканската чума по свинете, казаха жители на Куманово, които бяха в петък в Кюстендил, за да пазаруват или по лична работа. От събота ще започне отстрел и улов на диви свине, казаха македонци в Кюстендил.

Шофьор на ТИР от Куманово каза, че в Северна Македония се установява точният брой на свинете по домакинствата и частните ферми, а от събота ще започне отстрелът на диви прасета. По медиите върви разяснителна кампания за заболяването АЧС, предаде БНР.

„Щом в България има такава болест, сигурно и при нас ще дойде - ние сме едно“, каза мъжът. Кюстендилският регион е чист откъм АЧС, каза днес зам.-областният управител на Кюстендил Райчо Цветин по повод намерените две мъртви диви прасета в района на селата Червена ябълка и Раково край границата със Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 chernobyl

    17 1 Отговор
    Забранете на ГЕРБажийски и ДПС-ски свини да идват в Македония и проблема е решен с ЧУМАТА ;)
  • 2 Браво

    13 1 Отговор
    Така се прави. Взимат се мерки веднага, а не да изпуснат положението, като некадърниците от ГЕРБ.
  • 3 Знам, че

    7 6 Отговор
    Това е ужасяваща та истина. Но спрете да слагате снимки на трупове на прасета все пак ви четът, и деца трябва да се съобразяват.
  • 4 Разпространение на африканската чума

    6 1 Отговор
    Духнал вятър от Грузия и заразил свине в Румъния и Балтика…. И от там през източна Европа /бившите соц държави ще докара чумата до Африка. ЗАТОВА СЕ НАРИЧА АФРИКАНСКА ЧУМА
  • 5 Амвросий от изгубения манастир

    8 2 Отговор
    Махнете тая снимка на трупове с прерязани гърла и локви с кръв! Все едно са човешки трупове. Прасето генетично е най-близо до човека и вътрешните му органи съвпадат на 98% по форма и големина с човешките. Затова и се присаждат сърдечни клапи на хора от прасе. А очите, нервната и имунната система на прасето са точно като човешките. И тия масови убийства на прасета няма да останат безнаказани.
  • 6 Behemoth

    3 1 Отговор
    Ето можело значи!
  • 7 Ум*рете Македония

    3 3 Отговор
    Вие сте лоши! Вие искате да ни убиете нас българите! Защото ние ценим прасетата и защото сме заразени с чума! Ние българите първи ще ви убием! Първо ще ви заразим с чума за да забравите че българите са македонци и да разберете че македонците са българите и да започнем да ви убиваме докато вие северна Македония не станете българи. Аз имам чума нека разпространим вируса. Нека заразим цялата Европа.
  • 8 Сссссссссс

    1 4 Отговор
    То в Македония има три прасета
  • 9 ???

    1 4 Отговор
    Пише, че ще преброят всички прасета. Като ги преброят ще се спасят ли от болеста или след 2 седмици пак ще ги преброят да не се е скрило някое уплашено диво при домашните. 😎

    Коментиран от #12

  • 10 Мичето

    0 0 Отговор
    Да на Клоскачо
  • 11 небрежнев

    0 1 Отговор
    Сега Корнелия трябва да защити и македонските прасета - интернационализъм в действие!
  • 12 Миризлив пор

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "???":

    Им си разписани мерки за такива епидемии от много години. Като за начало се ограничава вноса, ограничават се преносителите (дивеча), регистрират се къде и колко потенциални "жертви" има. Ако се приближи заразата на определено разстояние всичко се коли и се прибира здраво по фризерите (знае се къде и какво) като по този начин се получава една бариера за вируса - няма какво да зарази докато е жив и си умира. Тук обаче цирка е голям - дивеча не се пипа заради зелените, дойде вируса прасета се колят и месото безконтролно се разнася из страната (огнища пламват на 100 и повече километри едно от друго), крият се прасета и се бави "бариерата" при което болеста се разпространява и безпроблемно се прибира болно месо по фризерите. Сега докато се вади болно месо ще има огнища, никой няма да може да гледа няма да може и да се изнася. Така че има си мерки и се спазват за разлика от тук.
  • 13 Една жена каза

    0 0 Отговор
    ...казаха жители на Куманово, които бяха в петък в Кюстендил, за да пазаруват или по лична работа.
    ...Шофьор на ТИР от Куманово каза...
Новини по държави: