Last news in Fakti

19 Август, 2019 14:57 2 757 12

Сорос няма да се огъне пред Орбан

  • джордж сорос-
  • отворено общество

Фондация "Отворено общество" ще увеличи финансирането за Централноевропейския университет в Будапеща

Сорос няма да се огъне пред Орбан - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Фондация "Отворено общество" ще увеличи финансирането за Централноевропейския университет в Будапеща, се казва в писмо на американския филантроп от унгарски произход Джордж Сорос, цитирано от "Евронюз".

Инвеститорът, поддръжник на идеите за либерална демокрация, отдавна е политическа мишена на крайно десния премиер на Унгария Виктор Орбан и на неговата партия "Фидес".

През 2018 г. фондация "Отворено общество" взе решение да закрие представителството си в Будапеща заради многократни атаки от страна на Орбан, включително и твърдения, че благотворителната организация окуражава прилива на мигранти към Европа.

"Унгарският премиер Виктор Орбан принуди Централноевропейския университет да пренесе академичните си курсове, които завършват с издаване на американски дипломи, във Виена. Това направи невъзможно за студентите в Будапеща да завършват по американската система", споделя Сорос в началото на писмото си.

"Въпреки това Централноевропейският университет е взел решение да продължи своите академични и обществени дейности в кампуса в Будапеща и затова се ползва с пълната подкрепа на "Отворено общество" и на моя милост, в частност", продължава Сорос.

"Ето защо отново заявявам, че продължавам ангажимента си, поет през юни, и че Централноевропейският университет има сигурно бъдеще: "Отворено общество" възнамерява да увеличи даренията си за него."

Сорос няма да се огъне пред Орбан

Сорос благодари за постоянството и лоялността на академичния състав на Университета, начело с ректора му Майкъл Игнатиев. Той не пропусна да изкаже благодарност и на изявените общественици в Унгария, и на международната академична общност, които продължават да подкрепят университета. Според Сорос благодарение на тази подкрепа Централноевропейския университет се е превърнал в световен символ на академичната свобода.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer 3.0

    66 0 Отговор
    Гледах едно негово интервю от 2011г. Сорос още тогава не знаеше къде се намира или поне така изглеждаше. Мантрата която повтаряше е че ние нищо не знаем (нашите родители и прародители също) и за това не бива да налагаме модел на общество и поведение. Подтекстът на наговата позиция е че трябва да оставим други да го направят! Някой друг да ни задава параметрите на ценностната система, а ние да си траем! Много обичат некви чужденци да ни дават наклон в живота. Това е възможно само ако ние им го позволим!
  • 2 Сталин е бил прав

    51 1 Отговор
    Разстрел....
  • 3 А стига бе

    50 0 Отговор
    Егати и наглеца-те не те искат в домьт си--ама той все е гостенин там...Какво е това дебилно дебелоочие бе братче?
  • 4 балама

    43 0 Отговор
    "Академична свобода", да лъжат по поръчка, на сОрос/цру, в стремежа си да разграждат държавите. В полза на американската империя и глобалните, глобалистки корпорации.
  • 5 с удоволствие

    46 0 Отговор
    Абе тия рептили вечно ли живеят?
  • 6 fty

    29 2 Отговор
    Как да го поканим в България, че да го гръмнем?

    Коментиран от #7

  • 7 Рошко

    33 0 Отговор

    До коментар #6 от "fty":

    Че той е тука бре ,на кого мислиш е американския университет в Благоевград ,ние сами сме се навели те само си ни смучат и опъват сляп ли си глупак ли си
  • 8 ??????

    26 0 Отговор
    Сорос Е НЕТОЛЕРАНТЕН А ИСКА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДА СА ТОЛЕРАНТНИ! !!!! Е СОРОС ВРЕМЕ Е ДА БЪДЕШ ТОЛЕРАНТЕН КАКТО ТИ САМИЯ ГО ИСКАШ И УНГАРИЯ Е ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО И СПОКОЙНО МОЖЕШ ДА НАПУСНЕШ ПРЕДЕЛИТЕ НА УНГАРИЯ ЗАЕДНО СПРИСЛУГАТА СИ КОЯТО ТИ НАРИЧАШ С ПРИСЪЩАТА ЗА ЕДИН РОБОВЛАДЕЛЕЦ АРОГАНТНОСТ УНИВЕРСИТЕТ, ОТНАСЯКИ СЕ УЖ ХУМАННО С РОБИТЕ СИ. СОРОС РОБСТВОТО В УНГАРИЯ Е ЗАБРАНЕНО И ТАЗИ КОРПОРАТИВНОРОБСКА СТРУКТУРА В ЦЕНТЪРА НА ЕВРОПА Е НЕДОПУСТИМА ЗА ЕВРОПЕИСКИТЕ ЦЕННОСТИ КАТО СВОБОДА РАВЕНСТВО БРАТСТВО
  • 9 рептилята

    20 0 Отговор
    не разбра ли, че парите му стават само за в кенефа... да постилаш с тях пода и да акаш отгоре им?
  • 10 Баце

    17 0 Отговор
    Този кога ще си заминава? Смятай къв е щом нито Бог нито Дявола го искат.
  • 11 София

    6 0 Отговор
    Отровено Общество
  • 12 дедо Гуцан

    16 0 Отговор
    Този е само лицето на една могъща задкулисна мафия, решена да владее целия свят! Чрез подкупи, шантажи и корумпиране на политици и държавници, те ги превръщат в проводници на своите интереси.
Новини по държави: