22 Август, 2019 09:25 1 450 8

Президентът на Бразилия обвини НПО-та за пожарите

  • жаир болсонаро-
  • пожари-
  • нпо-
  • президент-
  • бразилия-
  • амазония

Повишеният брой на пожарите е резултат от засиленото изсичане на горите

Президентът на Бразилия обвини НПО-та за пожарите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Горските пожари в Амазония са подпалени от неправителствени организации, обяви президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, с което още повече засили напрежението по темата, предаде БГНЕС.

Хаштагът „Моли се за Амазония” (#PrayforAmazonas) стана един от най-бързо набиращите скорост в целия свят с 250 000 туита, след като се появиха кадри от големи пожари в екваториалните гори в Бразилия. Официалната статистика сочи, че в Бразилия е имало 73 000 горски пожара от началото на 2019 г. Това е най-големия брой от 2013 г. Повечето от пожарите са били в Амазонската джунгла. В Бразилия горските пожари не са необичайни по време на сухия сезон, който приключва в края на октомври и началото на ноември.

Световният фонд за дивата природа (WWF) твърди, че повишеният брой на пожарите е резултат от засиленото изсичане на горите в Амазония, които се считат за ключови за забавянето на промените в климата. „Исторически, в този регион, използването на огън е директно свързано с обезлесяването. Това е една от техниките за премахване на дърветата", казват от WWF в писмено становище.

Жаир Болсонаро, който е обвиняван за изсичането на горите и наскоро уволни шефа на агенцията, която следи процеса, отговори на удара с контраобвинения. „Престъпните действия на НПО-та, които искат да фокусират вниманието върху мен и срещу правителството на Бразилия са виновни за пожарите. Това е война, пред която сме изправени", каза Болсонаро.

„Огънят беше подпален на стратегически места. Всички индикации са, че те са отишли да снимат и са подпалили пожарите. Това мисля аз", допълни президентът. Коментарите на Жаир Болсонаро идват, докато Бразилия е домакин на регионална среща за борба с промените в климата, преди големия конгрес по темата в Чили през декември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антисоросоид

    13 1 Отговор
    Много е прав. НПОтата на сорос правят най големите престъпления и извращения. Тяхното физическо и безмилостно почистване ще направи светът едно добро място за живот
  • 2 Така е!

    10 1 Отговор
    НПО са най-продажната и гнусна форма на точене на пари! Да не говорим за БХК.... тези българопродажни типове са за....####
  • 3 Марко Поло

    7 0 Отговор
    Разбира се ,че са подпалени,и не само там.Това найстина е война.
  • 4 Дриско и Слави

    4 0 Отговор
    Бойко отивай да гасиш пожари в Бразилия да им покажеш как се прави.😂😂😉😉
  • 5 Госあ

    2 6 Отговор
    Мръсен измекяр. Пожарите са запалени лично от неговите хора,за да прикрият поголовната сеч. С надеждата да цоцат парички от левите в Норвегия. Дясна маймуна.
  • 6 Госあ

    0 1 Отговор
    Еййй с неандерталците се отправихме,ами с техните оставени гени в десните заради шавливите жени как и кога ще се оправим, ние разумните хора....

    Коментиран от #7

  • 7 Демокрация + Толерантност = Геноцид

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Говориш за унищожаване на гени като Хитлер. Тази сороски"ляв " маймунарник от разумни хора са си най обикновени ХИТЛЕРИСТИ нежно говорещи за толерантност но извършват масов геноцид над различните

    Коментиран от #8

  • 8 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Демокрация + Толерантност = Геноцид":

    Най масовият геноцид е поголовното унищожаване на природните ресурси единствено заради печалби. Превърнахте горите в банкноти, а въглеводородните източници натрупвани стотици милиони години издумкахте в атмосферата като въглероден диоксид за има няма век. Точно тази неандерталска алчност може да предизвика поредното масово измиране на Земята.
Новини по държави: