Last news in Fakti

21 Август, 2019 18:42 1 866 5

Над 70 000 пожара в Амазонската джунгла

  • амазонска джунгла-
  • джунгла-
  • пожари-
  • огън

Сечта на джунглата се е увеличила

Над 70 000 пожара в Амазонската джунгла - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Рекорден брой горски пожари в Амазонската джунгла бяха отчетени тази година. До момента близо 73 хил. пожара бяха засечени от Бразилския институт за космически изследвания, пише „Ройтерс”.

Стихиите са се увеличили с 83% спрямо миналата година, като предишния рекорд беше измерен през 2013 г. Само за седмица сателитни снимки показват нови 9507 пожара в най-голямата тропическа джунгла, основен помощник в борбата срещу глобалното затопляне, предаде Би Ти Ви.

Огромни части от страната бяха обхванати от черен смог. В някои области беше обявено бедствено положение. Сао Пауло остана без ток в продължение на час в началото на седмицата. Горските пожари са често срещани в сухия период. Обезпокоително е, че мнозина от фермерите, които живеят в частите на джунглата, нелегално палят горите, за да освободят място за добитъка си.

Експерти и граждани обвиняват крайнодесния президент на страната Жаир Болсонаро за това, че бездейства и игнорира климатичните промени. През последните месеци бяха публикувани притеснителни данни, че Амазонската джунгла губи средно по 1 хектар на минута.

Според информацията сечта на джунглата се е засилила, откакто Бразилия има нов държавен глава. Според информация на медиите в страната правителството на Болсонаро на практика насърчава обезлесяването. Откакто стъпи в длъжност през януари, Болсонаро заяви, че ще развива амазонските региони за фермери и миньори. Действията на бразилския президент предизвикаха международни реакции, особено сред екозащитниците. През миналия месец държавния глава обвини космическия институт за това, че манипулира статистиките за пожарите в Амазонската джунгла.

Американската космическа агенция НАСА, пък, излезе с информацията, че пожарите в региона са под нормата. Болсонаро е наричан „Доналд Тръмп на тропиците”. Не е тайна, че двамата държавници намират общ език по отделни теми, като бразилецът дори покани Тръмп, за да обсъдят как да използват ресурсите на джунглата. Тя е дом на близо 3 млн. вида животни и растения. Също така там живеят и около милион индианци.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666®

    12 0 Отговор
    Какъвто господарят, такъв и васалът му. Пука им на тия двамата за останалата част от човечеството.
  • 2 Игор Додон

    6 1 Отговор
    Консуматори... Кой лентяй даде право на колониите да се управляват сами?
  • 3 Димов

    5 0 Отговор
    Горите на света изгоряха. Мерките ще са, по-високи санкции за старият дизел на Койчо от Поповци.
  • 4 Горил

    3 0 Отговор
    Аз не се притеснявам за президента на бразилия и сащ боли ме таралежа за тях,притеснявам се за детето си!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: