Last news in Fakti

28 Август, 2019 14:40 3 234 8

Студен душ за македонските амбиции за ЕС

  • блерим река-
  • ес-
  • северна македония-
  • европейски съюз

Скопие едва ли ще получи дата за започване на преговори с Брюксел през октомври

Студен душ за македонските амбиции за ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият македонски дипломат и кандидат за президент на последните избори Блерим Река гледа със скептицизъм на въпроса за получаване на дата през октомври за започване на преговори на Северна Македония с Европейския съюз, съобщи МИА.

Гостувайки в предаване на тиранската телевизия Ора нюз Река заяви, че Северна Македония трябва да изпълни две условия и ако не направи това, ще се сбогува с датата през октомври.

Според него става дума за два критерия за върховенството на закона - случая "Рекет" и приемането на закона за държавната прокуратура. Той посочи, че въпросът за членството в ЕС е и технически, който изисква стандарти, критерии, за които той се съмнява, че Северна Македония ще изпълни. И през април казах, че Северна Македония няма да получи дата през юни и сега казвам, тъй като е много трудно да се получи дата през октомври, каза Река.

Той поясни, че три държави - Франция, Холандия и Германия, не са убедени, че Северна Македония е постигнала напредък в реформирането на правната система.

Случаят "Рекет" не съществуваше преди датата през юни, той се появи на 15 юли. Това означава, че сега имаме два ограничаващи лимита за дата. Първият е хвърлянето на светлина върху случая "Рекет", т.е. потвърждаване, че страната има капацитет за изпълнение на върховенството на закона. Вторият е, че на 15 септември изтича мандатът на специалната прокуратура, каза Река.

Той обясни, че в ход са преговори между македонското правителство и опозицията за новия закон за държавната прокуратура, в която ще бъде инкорпорирана специалната прокуратура. Ако законът за държавната прокуратура не бъде приет до 15 септември, ще можем да кажем сбогом на датата през октомври. С други думи аз съм скептичен, че през октомври Северна Македония ще получи дата за преговори, ако не изпълни тези две условия, които са свързани с върховенството на закона, заяви Река.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    21 1 Отговор
    За НАТО им пуснахме фишек, но за ЕС трябва да ги рекитираме!
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 0 Отговор
    Шиптарската лисица Река май ще падне в капана? А какво ще стане, ако заради това принудят Сев. Македония към КОНФЕДЕРАЦИЯ С БЪЛГАРИЯ???

    Коментиран от #3

  • 3 Стой повече на сянка

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Жегите не ти действат добре

    Коментиран от #5

  • 4 Съмишленик...

    6 3 Отговор
    Братя Македонци,не ВИ трябва Еврейски Съюз.Съберте свой сили и сами си оправете Македония.Тогава ЕС сам ще дойде да ви моли за членство ама Вие му покажете “ЧЛЕН”.

    Коментиран от #7

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Стой повече на сянка":

    За мен не се грижи, а ходи да правиш сянка на МОЧА, че от жегата ще се напука.........
  • 6 емчека

    3 0 Отговор
    на гола кука чакат да клъне ?!Ще чакат дълго и ще лапнат ``най-дългото``!....
  • 7 Казуар

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Съмишленик...":

    Да се оправят сами, но ако Путин им спретне преврат.
  • 8 Бойко Б

    0 0 Отговор
    Не се кОсите, щом нас приеха у Европската уния, и вас ке приемат......
Новини по държави: