Last news in Fakti

28 Август, 2019 16:08 1 714 10

Талибаните: Близо сме до исторически мир

  • сащ-
  • талибани-
  • нато-
  • афганистан-
  • ашраф гани-
  • залмай халилзад

Бунтовниците обявиха, че са на прага на споразумение със САЩ за изтегляне на американските войски от Афганистан

Талибаните: Близо сме до исторически мир - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибаните обявиха, че са близо до споразумение със САЩ за изтегляне на американските войски от Афганистан в замяна на обещание от бунтовниците, че страната няма да се превърне в убежище за международни екстремистки групировки, предаде Ройтерс.

"Надяваме се скоро да имаме добри новини за нашата мюсюлманска, стремяща се към независимост страна", заяви говорителят на политическото представителство на талибаните в Доха Сухаил Шахин.

Талибаните и САЩ водят преговори в катарската столица за спиране на 18-годишната война в Афганистан. Деветият кръг от започналите в края на 2018 г. преговори беше открит миналата седмица.

Източници, запознати с преговорите, казаха, че се предвижда американският специален представител за Афганистан Залмай Халилзад да посети Кабул, за да информира президента Ашраф Гани за споразумението.

Висш служител по сигурността в Кабул заяви, че талибаните и САЩ са се договорили за график от около 14 до 24 месеца за изтегляне на американските войски.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Тотко

    13 0 Отговор
    Те като свършат мангизите и нещата си идват на мястото.
  • 2 ултра

    10 3 Отговор
    Корав народ, направиха руснаците смешни и сами да си говорят, а американците ги занасят вече 18 години! Няма лошо да има споразумение, стига да премахнат и дивашките си средновековни навици и вътрешно-кланови закони, отричащи човешкото достойнство и живот!
  • 3 стоян георгиев

    3 8 Отговор
    и талибаните клекнаха.чака ги съдбата на червените кхмери в камбоджа.сега ще се договорят с правителството ще се разоражат и ще влязат в политиката ,а тия дето са заподозрени за тероризъм щ излетят за гуантанамо.самите талибани видяха че битката на изтощение изтощи тях,а не сащ.в момента техните зони са застрашени от ислямска дъжава и бързат да се договорят с американците.което обаче няма да стане докато не свалят гащи до глезените.някои местни фенове на тероризма сега ще запеят против лошите сащ и нато и в полза на добрите талибани,но както знаем у нас талибани бол!нали другари!

    Коментиран от #7

  • 4 Сандо

    10 1 Отговор
    18 години война за какво? Америка си тръгва с подвита опашка! Мишки ! Ама иначе се бият в гърдите че са най, най, най!

    Коментиран от #5

  • 5 Краварите

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    подписват капитулация също както капитулират в Сирия, ама нашите наемници там дали ще сварят да избягат?
  • 6 Как така

    8 0 Отговор
    бягат говеждите, а кой ще се бори там за демокрация и атлантически ценности?
  • 7 Токту

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    То бива, бива нелеп коментар, но твоят надминава всичко. Всички западни агенции пишат, че не талибаните, а американците са клекнали. Кой си тръгва, питам аз? А на бас, че талибаните няма да се договорят с правителството и да се разоръжат! Те вече обявяват победата си, ти смяташ, че ще се разоръжат???

    Коментиран от #10

  • 8 АНЕНЕРБЕ

    0 0 Отговор
    НЕЩО СТЕ СЕ ОБЪРКАЛИ.

    ТЕЗИ С КОИТО ТРЯБВА ДА ВОДЯТ ПРЕГОВОРИ АМЕРИКАНЦИТЕ СА АФГАНСКИТЕ МУДЖАХИДИНИТЕ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С УЧЕНИЦИТЕ ТАЛИБАНИ БЪЛВАНИ ОТ РЕЛИГИОЗНИТЕ УЧИЛИЩА В САУДИТСКА АРАБИЯ.

    Вторите идват и си заминават , докато ПЪРВИТЕ са МЕСТНОТО ОПЪЛЧЕНИЕ КОЕТО СЪЗДАВА ПРОБЛЕМА НА ЯНКИТЕ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Токту":

    аиде на бас.само че искам да пишеш с ник с твоето име както го правя аз.сащ няма да си тръгнат от афганистан докато не завърши процеса по разоръжаване на талибаните.само пълни лаици могат да си мислят че сащ могат да се изтощят като потдържат един полк в афганистан.този полк те могат да го държат там поне 1000 години без никакви проблеми,особено като въпросния полк няма и загуби.американците губят годиишно в афганистан по-малко воиници отколкото в европа.за талибаните обаче ситуацията е съвсем различна.изгубиха всичките си лидери няколо пъти един след друг.афганистанската армия вече им оказва сериозна съпротива сама,а на всичкото отгоре ислямска държава се опитва да им завземе кадрите.на пакистан също му писна да ги издържа и реално талибанчетата виждат че няма на къде.те посискаха преговорите и те се нагъзиха .американците тоя мач са го играли 1000 пъти през последните 100 години от българия през виетнам ,та до ирак и камбоджа.в афганистан ще стане същото .
Новини по държави: