Last news in Fakti

3 Септември, 2019 13:57 1 419 8

НАТО остава със САЩ в Афганистан

  • нато-
  • сащ-
  • талибани-
  • майк помпео-
  • йенс столтенберг

Вашингтон и талибаните преговарят от повече от година за намиране на политическо решение на започналата преди 18 години война

НАТО остава със САЩ в Афганистан - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

НАТО ще продължи да подкрепя афганистанските сили, обеща генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след разговори с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, на фона на американските усилия да бъде сключено мирно споразумение с талибаните, предаде ДПА.

"НАТО напълно подкрепя усилията да бъде постигнат мир в Афганистан", написа Столтенберг в Тwitter след разговорите си с Помпео в Брюксел. "Осъждам неотдавнашните ужасяващи атентати и НАТО остава ангажирано да подкрепя афганистанските сили", добави той.

САЩ и талибаните преговарят от повече от година за намиране на политическо решение на започналата преди 18 години война в Афганистан.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще намали почти наполовина числеността на американските войници в Афганистан, до 8600 души, ако споразумението бъде финализирано.

Не е ясно какво ще означава това за присъствието на НАТО в Афганистан. Войските на Пентагона са почти половината от състава на цялата мисия на алианса за обучение и съветване на афганистанските сили за сигурност.

Според натовски представител Столтенберг и Помпео са обсъдили също отдавнашните усилия на Вашингтон да бъдат увеличени европейските отбранителни разходи в рамките на алианса, както и подготовката за срещата на върха на НАТО през декември в Лондон.

НАТО остава със САЩ в Афганистан

Помпео пристигна в Брюксел снощи и разговаря с избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И този

    3 0 Отговор
    не е наред. Европейски войски нямат работа в Афганистан.
  • 2 някой си там

    3 0 Отговор
    Превърнаха нашата доблестна Българска армия отново в еничарски корпус, която воюва за чужда и враждебна на нашият народ тъмна сила! България трябва част по-скоро да се измъкне от желязната хватка на новият тиранин. Краварите подкрепят мюсюлманите на нашият Балкански п-ов и искат да ни унищожат нас православните като народи и цивилизация!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мдааа

    2 0 Отговор
    Еййййй навсякъде капо кърлежи са се впили тия сащ/исаните. Моля не ги бъркайте с американците, те бяха избити до 1890г. от "демократичните държави". Държава САЩ, жители сащисани.
  • 5 Dir

    0 0 Отговор
    Много лесно може да се реши конфликта, като се натиснат спонсорите Пакистан и С. Арабия , но явно няма интерес да се реши.
  • 6 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    В началото на "войната "си в Авганистан САЩ помолиха Русия - Генерал Достум и армията МУ да настъпи по суша от север , а те с ракетки-КРИЛАТКИ и самолетки -в завладяване НА ХИНДОКУШ !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Психо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Крум Усаински Крупник":

    Болна ти е шишарката
Новини по държави: