31 Август, 2019 17:00 9 997 34

ООН алармира: Отиваме към точка, от която няма връщане!

  • оон-
  • глобално затопляне-
  • климатични промени-
  • амазония

Световната организация призова държавите, компаниите и потребителите да променят отношенията си с природата

ООН алармира: Отиваме към точка, от която няма връщане! - 1
Снимка: Shutterstock

Ситуацията с пожарите в Амазония е "извънредно тревожна" за глобалната екосистема. Такава позиция изрази изпълнителният директор на ООН по биологичното многообразие Кристина Паска Палмър.

Тя призова държавите, компаниите и потребителите да променят отношенията си с природата, пише "The Guardian".

По думите ѝ, унищожаването на най-голямата тропическа гора на планетата се е превърнало в мрачно напомняне за необходимостта от нов подход за стабилизиране на климата. Необходимо е да се положат усилия, за да не позволим екосистемите да преминат точката на необратимост, което ще доведе до страшни последици за човечеството, допълва тя.

"Пожарите в Амазония показаха, че сме изправени пред много сериозна криза", подчертава Палмър.

"Но не става дума само за горите на Амазонка. Обезпокоени сме от това, което става в други гори и екосистеми, от широкообхватната и бърза деградация на природата. Рискът е в това, че се движим към повратен момент, след който, както казват учените, ще започне каскаден срив на природните системи", пояснява Палмър.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересува ме

    37 18 Отговор
    Какво ще стане с земята. Ние всички заслужаваме това. Защото никой един от нас не ни интересува. Но мен ме интересува за майката природа. Но не ме интересува ама хич за хората. Защото ги знам какви са. Аз съм един от най редките човеци които някога са крачели на земята. Аз съм много различен от останалите овце на обществото. Аз добър.

    Коментиран от #17, #22, #26

  • 2 Woldemars

    63 14 Отговор
    Спрете САЩ-най-големият потребител, извършител, истезател, мъчител, гегемон и т.н. и ще оправите света.

    Коментиран от #24

  • 3 Сиромаха

    54 1 Отговор
    Няма проблем!!!!!!

    Трупаите милиарди, без да ви пука.
  • 4 Хаарп

    20 6 Отговор
    Тайна технология. Човечеството не трябва да знае за нея иначе си губим силата да ги контролираме чрез промяна на климата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 gos

    9 1 Отговор
    super idealno
  • 7 gos

    8 3 Отговор
    edna dobra novina
  • 8 Woldemars

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Хахахаха!
    Браво! Благодаря че ме разсмя )))))
  • 9 Филанкишията

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Руме,изпии си хапчетата....с шепата....
  • 10 Мнение

    3 4 Отговор
    Ако не си компетентен, а си мислиш, че си "интересен" пишейки глупости и тъпотии, то си е само личен проблем. Но просто е излишно за темата!
  • 11 злобар

    10 6 Отговор
    Тръмп ще оправи проблема с ядренни ракети.
  • 12 ванчо

    7 2 Отговор
    Леле Руме леле бегаи на доктор незабавно!
  • 13 Земята е като апартамент

    20 5 Отговор
    За 10 души, а ние искаме да живеем 10 000 вътре и да ни стига въздуха и водата! Е едни се хвалят че 2050г ще са 100 милиона! А не мислят че 2100г 80 милиона ще наторяват земята! Тъй че докато не излязат от играта 5 милиарда, няма оправяне на земята!
  • 14 Гъдю Гъдев

    6 1 Отговор
    А бе преди година с този ник Р.К.се четяха нормални неща.
  • 15 53637272289

    14 1 Отговор
    Докато алчността за пари съществува, никой няма му дреме за природата, но тя знае как да си върне на хората. Тая зима ще произведе такива вируси, че даже учените няма се справи с тех, дори и фармацията като бизнес ще яде бухалки от вируси и бактерии.
  • 16 681

    15 1 Отговор
    Вижда му се края на тоя свят...
  • 17 Госあ

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Интересува ме":

    На овцете им трябват пастири. А прасетата искат помия. Това е положението. Тука чета, че проблема били африканците всъщност, както и че спокойно можем да вдигнем нивата до тези през Карбон и климата на цялата земя да стане субтропичен. Но иначе няма проблем да карат 5-6 литрови дизеляци и да консумират до пръсване купувайте си всяка година нов модел от всичко. Аз не мисля, че смъртта на хората потребяващи по малко от една десета от цялата лудост ще промени нещо. По скоро смъртта на свръх консуматорите ще бъде едно добро събитие, за да живеем нормално ние нормалните.
  • 18 Чичо

    22 15 Отговор
    Първо, това е един гоооолям блъф! В земната история (виж сайта на НАСА) има доста периоди, когато въглеродният двуокис е стигал нива в пъти по-високи от днешните. Е, и? Животът е оцелял!
    Второ - щом ООН е толкова загрижена, да накара всички държави парите за оръжие да ги дадат за залесяване. И само да 10-15 години нещата ще се нормализират без други мерки!
    Хеле пък ако накарат хамериканците да слязат от техните шлепове и да се качат на нормални коли, това само ще ускори процеса на оздравяване на планетата!

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 И боки отива към точка

    7 0 Отговор
    Където има трилиони и острови
  • 21 Всичко е манипулация

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Чичо":

    Ти беше ли там преди милиони години да видиш къде е бил живота и да измериш нивата на токсичност😂😂😂наса ти каза че човек бил на луната преди 60 годин и немало извънземни
  • 22 Мдааа

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Интересува ме":

    Като начало, бих те посъветвал да се ограмотиш. Мислиш, това е добре, но си неграмотен, това е зле.
  • 23 Мизантроп

    6 10 Отговор
    Ей, най-накрая една умна приказка - проблема не е в климата, нито ще има война, проблема е в пренаселеността на планетата ! Сега сме почти 8 млрд., трябва да останат мах. 1 млрд, че и по-малко. Трябва да се започне от тези, които имат присъди, дори и непълнолетните, не трябва да остане един индивид в затвора, нито пък такъв, който е бил там ! След това да се терминират неграмотните - всички без разлика на цвят и религия. После всички болни, куци, сакати, повредени, хомосексуалисти и прочее, не трябва да остане нито един пациент в болница, само се хаби ресурс за лечение. Всички, които са, или са били наркомани или пияници - под ножа ! След това е ред на пушачите, те и без това сами се тровят. След това всички с образование под 5-ти клас и т.н. Тук спираме и правим равносметка, като междувременно изтрепваме богатите, политиците, разпускаме армиите и полициите, унищожаваме оръжията и т.н. Знам, че изглежда брутално, но го приемете като спешна животоспасяваща операция, при която ти режат двата крака, но ще оживееш.... По натам, даже и на мен не ми се мисли кого ще трепем... :-))

    Коментиран от #25

  • 24 Borislav Popov

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "Woldemars":

    Най големите замърсители са тойти русняци и и тойти китайци бе тюфлек смачкан, а освен това тойти русняци и с радиация ни тровят.
  • 25 Хаджи хаджи Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Мизантроп":

    Ти си болен@

    Коментиран от #27, #29

  • 26 sep ditrih

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Интересува ме":

    и аз съм от редките мен ме е грижа за земята луната и цялата галактика колко по бързо изчезне този гаден вид същества-човеци толкова по добре
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 spoko

    6 3 Отговор
    До 50-100 години - хората ще намалеят заради изкуствения интелект - така че няма страшно - половината индиици и китайци чао - това е и една от причината за отдръпването на американците от Азия...и ако някой рОМ чете това да си зане че и те ще изчезнат от Европа...тя няма да търпи хора на хаоса и невежеството на нейна територия
  • 31 Боби

    3 0 Отговор
    Мисля че всеки човек трябва да посажда по едно две дървета годишно
    Може би трябва да е държавна политика вместо милиарди за електронно правителство да се дадат за залесяване.
    Ама все ненаяли се нашите партии и бизнесмени
  • 32 Munchen

    2 0 Отговор
    Затворете мините, спрете производството на супермощни коли, монтирайте филтри на комините на предприятията, ограничете раждаемостта в развиващите се страни.
    Само така ще се ограничи масовото унищожаване, което наблюдаваме днес - свят на консуматори и плодящи се паразити, които се топлят с твърдо гориво и ползват дърветата от горите за огрев и готвене.
    Само преди век населението е било 2 млрд, сега гони 8. Накъде още???
  • 33 1122

    0 0 Отговор
    Ние отдавна сме там,благодарение на Бойко Борисов и на всичките правителства от 1989г насам.
  • 34 Истината е, че

    0 0 Отговор
    Подготвят ни за неделния закон.
    Папата иска да създаде нов световен ред, под предтекст, да спасим света, трябва да работим от понеделник до събота и цял свят в неделя да почива, за да бъде ден на семейството, на екологията и т.н.
    Тея дето имат папата за светия, да прочетат малко какъв изрод е и как изнасилва деца, които са там уж да стават светии.