Last news in Fakti

1 Септември, 2019 20:50 4 589 11

Бунтът на гневните ирански младоженци

  • иран-
  • сватба-
  • младоженци

Най-хубавият ден от живота на мнозина млади иранци протича с церемония на неразбираем за тях език

Бунтът на гневните ирански младоженци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Иран мюсюлманите са длъжни да спазват арабските традиции. Дори сватбените церемонии са водят на арабски, който младите хора изобщо не разбират. Затова се връщат към староперсийския сватбен ритуал - за ужас на властите.

Персийска сватбена церемония на арабски език? Най-хубавият ден от живота на мнозина млади иранци протича с церемония на неразбираем за тях език, а това ги изпълва с недоволство. „Проповедникът в продължение на минути ни говори на арабски", разказва Мандана* от Техеран (*името е променено от редакцията) за сватбата на сестра си. "Чак в самия край на церемонията я попитаха на фарси дали желае да сключи брак", казва жената.

В ислямската република Иран мюсюлманите са длъжни да празнуват сватбите в съответствие с религиозната традиция, което ще рече, че церемониите се водят на арабски език. В родината на персийската цивилизация, чието население е много младо (средната възраст там възлиза само на 30 години) това правило среща все по-голямо неодобрение.

Затова растящ брой млади двойки търсят агенции, които организират сватбения ритуал по староперсийски маниер. Разликата е в това, че клетвата за съпружеска вярност, както и всички благопожелания се изричат на фарси, поради което отпада и четенето на Корана.

"Искам да разбирам какво ми говорят"

"Обществото все по-силно отхвърля арабския език и арабската култура", казва Седиге Васмаги, правистка и публицистка от Техеран. Тя е и една от малкото ирански жени, които са преподавали ислямско право.

Древноперсийският сватбен ритуал действително излиза все повече на мода. В социалните мрежи много млади иранци постват снимки от подобни сватби.

30-годишата Мандана също е сключила брак по този начин: „Просто исках да разбирам онова, което се говори по време на моята сватба", обяснява тя и допълва: „Беше много по-хубаво от обичайната скучна религиозна церемония. Повече приличаше на църковните бракове от западните филми: докато аз и съпругът ми се държахме за ръце, проповедникът четеше хубави текстове с много благопожелания на фарси, а агенцията беше аранжирала прекрасен декор с много цветя."

Реакцията на властта

Ренесансът на древноперсийските традиции притеснява пазителите на нравите в Иран и алармира държавните власти. В средата на август Службата по гражданското състояние съвсем официално обяви: „Нерелигиозните бракосъчетания са нелегални." А това означава, че сватби, на които няма четения на Корана на арабски език, са забранени.

„Кой ли е можел да предположи, че 40 години след Ислямската революция староперсийският сватбен ритуал ще стане толкова популярен, че властите ще се видят принудени да го забранят", подигравателно написа в Туитър политологът Садек Зибакалам.

От Ислямската революция от 1979 насам властта в Иран се опитва да наложи в обществото ислямските нрави и обичаи. Те се рекламират във всички държавни медии и институции – като се започне от детските градини, до университетите.

Втора сватба - по принуда

"При нас има криза на идентичността", казва ислямоведката Васмаги пред ДВ. Иранската идентичност на хората беше силно омаловажавана и дори потискана през последните 40 години. Но хората в едно общество се нуждаят от обща идентичност, с която да се гордеят", казва тя.

За да им се признае сключеният брак за законен, опърничавите ирански младоженци са принудени да се женят втори път - по разрешения начин. Така било и с Мандана – наложило ѝ се да изтърпи религиозната церемония със съответните четения на Корана.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Страх

    41 3 Отговор
    Това исляма е страшно откачено и унизително нема муслим дето да не е фанатик така ги учат да се страхуват от деца. Това е религия, която няма друг начин да бъде наложена освен насилствено
  • 2 Pompev

    9 9 Отговор
    Ами добре ве Дойче веле,щом са водят на арабски,нека са водят.Да са водят на къвто искат,да са водят
  • 3 Шейх Ал Наср'н

    20 10 Отговор
    А в Сауди Арапи не е ли така? В ОАЕ така ли е или пък в Йордания???Аааа забравих те са ви(ни) съюзници и си купуват оъжието от вас(нас).Е значи там е ДЕМОКРАТИЧНО някак си.

    Коментиран от #8

  • 4 Милен Минков

    1 8 Отговор
    Фашистки,...

    Фашисти,....

    България,.....

    Крйе, хиляди- хода,...

    Стъпили, във- дупка,....

    Без- капак .....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дориан

    15 2 Отговор
    Нещо абсолютно не се връзва. Първо, Иран е хилядолетна държава, много преди арабите. Второ, иранците са друга етническа група. Трето, иранците са друго течение в исляма. Четвърто, между Иран и Саудитска Арабия има напрежение. И някой ми казва, че в Иран използват езика на своя противник?
  • 8 Еди кой си

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шейх Ал Наср'н":

    Ако беше се по интересувал малко, щеше да видиш, че Иран не са араби, а перси. И езикът им е фарси, не арабски. Ама що трябва да се чете...?
  • 9 Путлян

    2 1 Отговор
    Дано се разрасне това недеволство и срещу режима! ще има Сватбена революция!
  • 10 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ТРАЛЛАЛАХ КУ.Р ДА БАРА !!! НО ХИДЖАПА Е ПО-МАЛКО ЗЛО ОТ "АВТОМАТИЧНО ОРЪЖИЕ ЗА ВСЕКИ "- В САЩ !?!?!?
  • 11 2628

    0 0 Отговор
    Хайде стига с евтинат пропаганда! Иранците поне не са окупатори и не убиват жени и деца като евреите в Палестина.