Last news in Fakti

26 Август, 2019 18:58 1 045 7

Разрешиха на жените в Иран да гледат футбол

  • иран-
  • жени-
  • футбол-
  • забрана

ФИФА заплаши Техеран със санкции, ако не премахне забраната

Разрешиха на жените в Иран да гледат футбол - 1
Снимка: Shutterstock

Действащата в Иран забрана жени да гледат футболни мачове на стадионите е отменена за квалификационния мач на Световното първенство, съобщават IRNA.

Заместник-министърът на спорта Джамшид Тагизаде обяви, че жените може да присъстват на квалификационния мач между отборите на Иран и Камбоджа, който ще се играе на стадион „Азади” в Техеран на 10 октомври, предаде "Дарик".

През юни президентът на ФИФА Джани Инфантино изпрати писмо до Федерацията по футбол на Иран с искане да предприеме „конкретни мерки” и да позволи на жените да посещават стадионите. Той предупреди, че в случай на отказ ще последват санкции, без да уточнява какви точно. Според коментатори, това би могло да бъде отнемане на точки от квалификационните срещи за шампионата през 2022 година в Катар или изключване от участие в тях. Националният отбор на Иран се смята за един от най-добрите в Азия.

Ислямските власти в Иран заявяват, че забраната да посещават стадионите предпазва жените от ругатните, които излизат от устата на футболните запалянковци. Забраната действа вече няколко десетки години и е отменяна в редки случаи за отделни групи зрителки. В началото на този месец правоохранителните органи в Техеран арестуваха четири жени при опит да проникнат на стадиона, преоблечени като мъже.

По информация от правозащитната организация Human Rights Watch, пет дни по-късно те са били освободени от ареста под гаранция и ще бъдат съдени по обвинение за опит за нелегално влизане на стадиона. Забраната жени да посещават „мъжки” спортни състезания беше разкритикувана от президента на Иран Хасан Рухани, но влиятелните консерватори, включително главният прокурор на страната, настояват тази забрана да остане.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "El texeran":

    Егати...тия маймуни още не са влезли в средните векове....шаха навремето се опита да ги направи хора, ама маймуната си остава маймуна..и това си е.
  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    9 2 Отговор
    То лошо за мъжете които играят, защото сега ще трябва да играят по дълги гащи, иначе ще ги разстрелват на игрището за дето съблазняват ханъмите. XD
  • 4 Менгеле

    6 1 Отговор
    Егати животните друго просто немога да кажа още един път егати животните.

    Коментиран от #5

  • 5 Пишчо

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Менгеле":

    Ами така е защото жените там нямат права даже колкото и животните там наистина са животни тия.
  • 6 падналия ангел

    5 3 Отговор
    Манджата е претоплена от миналата година. Жени присъстват на мач в Техеран на Азиатската шампионска лига между Персеполис и Кашима. Между другото същата година е позволено на жените в СА да гледат футболни мачове.
  • 7 Zzz

    4 1 Отговор
    ЖЕНИТЕ НЕ ХОДЯТ НА МАЧ ЭАЩОТО МЪЖЕТЕ МНОГО ПСУВАТ И МЪЖЕТЕ НЕ ИСКАТ ЖЕНИТЕ ЧЕ ДА ПСУВАТ КАКТО СИ ИСКАТ
    НЕ ВЯРВЯЙТЕ НА ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПИШЕ