Last news in Fakti

5 Септември, 2019 15:08 2 935 15

Тръмп в защита на... електрическите крушки

  • доналд тръмп-
  • барак обама-
  • електрическа крушка

Републиканецът подкрепи крушките с нажежаема жичка срещу осветлението със светодиоди

Тръмп в защита на... електрическите крушки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на американския президент Доналд Тръмп премахна мерките, които трябваше да ускорят изчезването от пазара на крушките с нажежаема жичка от 2020 година, предаде Франс прес. Това е нов епизод от дерегулацията в областта на околната среда, с която републиканецът се ангажира от 2017 година.

В САЩ крушките с нажежаема жичка от години отпадат от употреба по силата на закон, приет през 2007 година, който направи задължителни определени равнища на икономия на енергия, на които традиционните лампи с нажежаема жичка с формата на круша не успяха да отговорят. Обратно на случилото се в Европа обаче те не изчезнаха.

Светодиодните крушки се появиха през 2012 година и пожънаха огромен успех през последните години. Te обхващат по-голяма част от продажбите на стандартни крушки, които всеки ползва за осветлението си вкъщи.

Халогенните крушки с нажежаема жичка, които са по-икономична версия на традиционните крушки, съставляват около една четвърт от продажбите, по данни на Национална асоциация на производителите на електрическо оборудване в САЩ.

Но разпоредбите за икономия на енергия, произтичащи от приетия през 2007 година закон, не се прилагат за стотици милиони други крушки с нажежаема жичка: малките с форма на свещ, цветните крушки, лампите с форма на прожектор, както и малките лампи с тръбовидна форма.

Администрацията на Барак Обама реши през 2017 година да ги включи в нормите от януари 2020 година. Именно тази разпоредба анулира вчера министерство на енергетиката.

Освен това правителството се отказа от затягане на мерките за спестяване на енергия, разглеждани при Обама, които биха изключили изцяло от употреба крушките с нажежаема жичка.

Тези решения "ще оставят избора за осветление на жилищата и компаниите в ръцете на американците, а не в тези на федералното правителство", заяви в комюнике говорител на министерство на енергетиката на САЩ.

Правителството оценява, че през първото полугодие на 2018 година са били продадени 275 милиона крушки с нажежаема жичка със специални форми, които биха могли да бъдат засегнати от най-твърдите мерки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 13 Отговор
    Офф , добре че догодина си отива това видиотеното !!

    Коментиран от #2

  • 2 00000014

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Прочети това -- в ръцете на американците, а не в тези на федералното правителство" -- т. е. свобода на избор, а не диктат.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "00000014":

    Май не си много наясно със системата в САЩ !! "Федералното правителство" е подчинено на президента , който пък е подчинен на Конгреса !! За съжаление Конгреса на се занимава с такива дреболии като въпросната разпоредба и това именно използва "президента" !! Което просто ще го забави с 1-2 години максимум , да не говорим , че и без него никой вече не е луд да си купува крушки с жичка !!

    Коментиран от #7, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 00000014

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Преди години имаше дискусия за не дотам полезното излъчване от светодиодите. Запознат ли си? А честно, американската законодателна система не ме интересува.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #7 от "00000014":

    Ми давай да връщаме тогава газените лампи и свещите , те нали са най-полезни , хахах !! А между светодиодите "преди години" и днешните разликата е като между свещите и халогените примерно , да схванеш за какво иде реч !! Да не говорим за утрешните !!

    Коментиран от #10

  • 9 Чочо

    3 4 Отговор
    Този Куку най после е разбрал че не всичко на този свят става със забрани.
  • 10 00000014

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Няма разлика между светодиодните крушки отпреди десет години и днешните. Спектърът им е еднакъв. А този на крушките с нажежаема жичка е най-близък до слъмчевия. Всякакво ГМО е вредно, природата ще ни наказва.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 бай Даньо

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "00000014":

    Не се кахъри , теб природата вече те е наказала с трумпофилия.
  • 12 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "00000014":

    Ама разбира се , че "жичката" била най-близо до слънчевата светлина , как не , хахаххахаххах !!! Те затова от години слагат в оранжериите светодиодни лампи за фотосинтеза , а не с "жичка" !! Щото са най-близо до слънчевите , ама пусто растенията няма кой да им обясни и не щат да фотосинтезират на "жичка" , хахаххахах !!!!

    Коментиран от #13

  • 13 хаха

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    И нитрати слагат за да могат тъпанарите да се тумкат по тумбака, да гълтат ГМО, да се уригват щастливо и да мрат на 40-50.
  • 14 Тръмп

    0 2 Отговор
    Продажбата на 275милиона крушки годишно не са "шега работа" и пред Цифрите,рестрикциите не важат!!!:):):)Екологичното не може да се наложи силово,а само чрез самоосъзнаване!!!:):):)
  • 15 Несъгласен

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Напротив, лудият е този, който си купува LED-крушки, чието единствено предимство е по-икономичната работа. За сметка на това обаче се "икономисва" и здравето на очите и нервната система, което е несравнимо по-важно от няколко лева за ток повече - особено като се има предвид, че организмът се уврежда необратимо. Човешкото око е нагодено оптимално за светлина с непрекъснат спектър, тоест в нея участват всички дължини на вълната на електромагнитните трептения. Такава е естествената слънчева светлина или излъчваенто на едно нагрято тяло (например жичката на традиционната крушка). Спектърът на светодиодната светлина е ивичест, тоест в него участват само някои определени дължини на вълната, затова измъчва очите, натоварва ги и постепенно ги уврежда. Отгоре на това ("като ще е гарга, рошава да е") LED-овете излъчват трепкаща (импулсна) светлина с мрежова честота, което не се улавя от очите, но въпреки това възбужда и натоварва нервната система (както импулсните светкавици в дискотеките). Поради това хора, работещи цял ден в помещение само с такова осветление, без поне примес от слънчева светлина, изобщо не са за завиждане. Вечер се чувстват изтощени, изнервени, с главоболие и отпаднали, а след време може да развият и невроза. Така че LED-крушките не ги ползвам вкъщи, даже да ми ги дават без пари, и до последната възможност ще купувам класически или халогенни лампи, а после ще видим. Не е добра идея трайно да си увредиш здравето срещу няколко лева месечна икономия