Last news in Fakti

5 Октомври, 2019 10:40 22 172 118

Дания призова: Откажете се от колите на дизел и бензин

  • дания-
  • дизел-
  • коли

Дания иска нова европейска стратегия

Дания призова: Откажете се от колите на дизел и бензин - 1
Снимка: Shutterstock

Дания и още 10 страни от ЕС призоваха за създаването на европейска стратегия за постепенно извеждане на дизеловите и бензиновите автомобили от експолатация, съобщи Евронюс.

Идеята цели действия спрямо климатичните промени. Това е част и от плановете на новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя цели да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент до 2050 г. Дания има план да се стигне до забрана на продажбата на дизеловите и бензиновите коли в Европа през следващите 11 години.

Дания призова транспортния сектор да намали въглеродните емисии. Още през миналата година датското правителство искаше да забрани продажбата на дизелови коли, но решението беше отменено, заради правилата на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиромаха

    104 9 Отговор
    Ти Дания не Я гледай, При нас как да стане???

    Коментиран от #69, #104

  • 2 Коментар📝

    116 9 Отговор
    Немож Откажеш ВРАЧАНИН ОТ 1.9TDI С REMAP И ПЕРНИЧАН ОТ ГОУФО 1.8Т с ОХЛЮВА K04.
  • 3 Един въпрос

    187 32 Отговор
    Ако работиш на 25 км от работа! Температурата е минус 10 градуса! Тока ще му стигне ли да ме закара и да ме върне, или ще ме намерят на кочан! А ако при същата температура трябва да измина 280 км, на всеки 100 ли ще трябва да зареждам за да остана жив! И докато зареждам и чакам, сигурно ще трябва да хапна в бензиностанцията, за да не ме изгонят на студа! Може ли някой да обясни?

    Коментиран от #6, #27, #63, #93, #99

  • 4 308

    67 13 Отговор
    я дизеляка че си го карам докато не мое повече па после че му мислиме като ги забранят
  • 5 Глупавия трол стоян георгиев

    54 14 Отговор
    Таман се зарадвах че глобалното затопляне ще ни отърве от руския газ, сега пак греда - целия ЕС ще бръмчи с коли на газ.

    Коментиран от #46, #100

  • 6 Електрика е злетак

    16 62 Отговор

    До коментар #3 от "Един въпрос":

    Хюндай кона е с 500км ефективен обсег

    Коментиран от #39, #42

  • 7 Behemoth

    57 37 Отговор
    Страната на тиквите и нафтовите печки никога няма да бъде нормална страна!
  • 8 Ввв

    115 21 Отговор
    Боли ме щепсела за джендърите,отивам да запаля 6-така да мърка,те да си карат ел.тротинетките :)

    Коментиран от #35

  • 9 Borislav Popov

    65 17 Отговор
    Още е рано за пълното извеждане на дизеловите и бензиновите ватомобили, но полека лека електричките ще стават все по популярни и ще започнат да се изравняват с тях, всичко е въпрос на време.
  • 10 Rado

    39 24 Отговор
    Опа снимайте си коментарите против джендърските електрички, че след години да не се объркате да си купите и вие. А и ся като пристигнат електробусите за София, като ходите на работа сигурно ще ги пропускате и ще чакате следващия макар и с риск да закъснеете иначе ще сте джендъри.

    Коментиран от #44

  • 11 ЛудЛ

    80 8 Отговор
    За дизела не знам ама от бензина сме се отказали отдавна ,всичко е на газ.Ама свалят ли им данъците нашите управници, неееее.
  • 12 Казано е

    81 11 Отговор
    Има нещо гнило в Дания.

    Коментиран от #20, #24, #108

  • 13 българче,

    66 8 Отговор
    Веднага се отказвам, но дай една електричка, че от Винету, Костоф, и останалите ни трепачи тук и пари за каруца нема!
  • 14 Робот

    89 23 Отговор
    Дания е гейска наркоманска държава! От такива боклуци акъл, не желая! Тротинеткаджии!

    Коментиран от #80

  • 15 555

    73 8 Отговор
    През 70те години 3 компании (GM, Mercedes ии.. Москвич /напълно сериозно😁/) независимо една от друга разработва автомобили с алтернативни горива. Тогава се разработва усилено автомобил с ДВГ на водород. Като Mercedes и Москвич правят обикновен бензинов двигател с инжекцион да работи на чист водород. Практически с 0 вредни емисии. Автомобилите им не само дават по-голяма мощност от бензиновите аналози, но и доста по-голям пробег при същия разход. Защо при положение, че топлата вода е открита още през 70те, и то дори от такива първобитни марки като АЗЛК, всичко живо се напъва да прави електрички. Водородът е най-срещаният елемент във вселената, така че е практически безкраен. Масовото му произвеждане пък ще свали крайната му цена. Но единствено Toyota има смелостта да изкара модел на водород (Mirai), който можеш да караш в 10 града в цял свят, защото само там има станции за зареждане. Всичко друго се напъва за тези електрокари, все едно удавник се държи за сламка. А водородните автомобили, далеч не са по опасни от един автомобил с газова уредба или блъсната Тесла с взривена батерия. Освен това с една клетка можеш да сипваш директно чиста вода в резервоара, а пък през ауспуха ще излиза отново чиста вода.. (За справка Toyota Mirai)

    Коментиран от #19, #28, #64, #102

  • 16 Гост

    111 11 Отговор
    Нагли и двулични помияри! До вчера продавахте колите с ДВГ на хората, а днес решавате да ги забранявате, защото изведнъж много се загрижихте за климата! Малоумни лицемери! ЕС е една помийна яма с пари!
  • 17 5595

    24 72 Отговор
    В Европа вече се отказват от бензин/дизела,а изостнали кочинки като Русия тепърва навлизат тея технологии,че досега бяха предимно с каруци.

    Коментиран от #83, #86

  • 18 Анти милиционер

    26 2 Отговор
    Гретааа.... светът свършва муахахахахха
  • 19 BGNто

    62 11 Отговор

    До коментар #15 от "555":

    Защото корпорации и полигици искат да имат власт над теб и да им носиш печалба, а не ти да си добре. Затова и водородния и ел. колите бяха табу. И понеже и елкомпании са техни, сега натрисат електричките. А екологията за тях е средство да те заробят в следващия им монопол гарантиран от законодагели, Полис и,, обществен морал,,. Не им ли носиш печалба си нищо за тях.
  • 20 Да не е...

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Казано е":

    Калеко Алеко?
  • 21 аде

    22 13 Отговор
    защо? целия транспорт ,сухопътен ,морски ,въздушен е виновен за малко над 35% от емисиите,защо да не спрем да гледаме животни за "МЯСО" ,който е основния виновник?
  • 22 Смехурко

    39 3 Отговор
    Веднага след като те се откажат от джендъpитe
  • 23 Госあ

    31 23 Отговор
    Няма шанс....най мръсният град в Европа - София.. или беше на второ място. Сигурен съм че се доближава до Пекин. От една страна - реват за дизеляци, безработни измекяри без никакви ресурси и производство, и от друга Дания със всички запаси на нефт в Гренландия и Норвегия с техните лансират екологичният транспорт и електричеството. Объркан съм ? Ама всъщност какво да очакваш от измекяри с министър наркопласьор и рекетьор с прякор тиквата 😞

    Коментиран от #32

  • 24 Borislav Popov

    16 46 Отговор

    До коментар #12 от "Казано е":

    Дания е население почти като нашето, около 6 милиона народ са, но БВП-то им на душа от населението -56 444 долара, а нашето БВП е около 10 000 долара, а на богатата Русия е 11 000..) Та викаш, иначе гният датчаните, а каскет ?

    Коментиран от #37, #41

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А сега де

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "gos":

    Ко речи
  • 27 987

    1 12 Отговор

    До коментар #3 от "Един въпрос":

    Колко си прост..
  • 28 гост

    22 21 Отговор

    До коментар #15 от "555":

    "Експерте" наакан , първо Тойотата ти "Mirai" , която всъщност е същата като Хонда Кларити и далеч не е единствена , не е с ДВГ !!!!! А с така наречената горивна клетка !! За идиотското твърдение , че от двг на водород излизала чиста вода ще пропусна , щото не ми с е четат поредните бълнувания на умопомрачен !! Та да вземем горивната ти клетка , която не е нищо друго , освен заместител на батерия в електромобил , какъвто е и въпросния Mirai ! Първо резервоара за любимия ти водород е на 700 (СЕДЕМСТОТИН ) атмосфери !! И събира водород за не повече от 400 км !! При положение , че метана в бутилките в момента е на 200 атмосфери !! Да не говорим , че водорода е сто пъти по-взривоопасен дори от метана !! Наскоро се взриви водородна станция в Норвегия , дето знаят какво е дисциплина и при положение , че са 4-5 в цяла Европа , а ако трябва да са 500-600 000 в Европа ?? И всичкото това за някакви умрели 150 коня за близо два тона кола , която е на цената на базов модел С ???? Е няма да видиш "водородна революция" , преживей го !!

    Коментиран от #30

  • 29 даа

    18 4 Отговор

    До коментар #25 от "gos":

    до тогава няма да има евро съюз
  • 30 Гост

    27 3 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Човека е сбъркал и явно не знае, че Тойота е електромобил, но не с литиево-йонна батерия, а водородна горивна клетка. А ти я ни обясни ако водородът гори в ДВГ, какво излиза друго освен вода? Или ти беше онзи, който обясняваше, че ако водорода гори, ще се отделя СО2, за да ти се изсмеят всички?
  • 31 Гост

    38 4 Отговор
    Ами намалете цените и ще се откажем !!!
    Не е ли ясно, че хората не са умрели за дизел, а купуват това което е изгодно. Я електричките да са с 30% по-евтини пък да видим дали някой ще си купи от другите...
  • 32 с€£©нин от $0фи¥@

    22 10 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Отлично ни описа. Проблема е в самите хора, не само в политиците. Много хора за 2 км горят с колата. А след 17 часа след работа, трафика е задръстен. КАТ не стимулират ел. Ето искат книжки за една малка ел. Тротинетка. Тук и политици и кат и другите институции работят всячески да ни пречат и геноцидират. Затова сме в регрес. А датчаните (бил съм в Дания,) работят умната. Като изключим някои грешки (докторите и професорите мигранти на Меркел и Папата, социалните) то работят за да са добре. У нас от византийско насам се чудят как да ни пречат властта. Ала и повечето хора не искат да е добре, от закостенели скрупули.

    Коментиран от #48

  • 33 От мен

    52 3 Отговор
    Всичко е ала бала, ако някой толкова се е загрижил, за глобалното затопляне да започнат от по далеч и да направят целия градски транспорт в ЕС на ток и безплатен. Да качат, колкото се може повече товари на влакове и да намалят тировете, корабите и самолетите. ТЕЦ-вете да премине на газ. Обаче не им дреме, просто някой трябва да стане милярдер това е истината.

    Коментиран от #105

  • 34 Ej20

    16 2 Отговор
    '' Има нещо гнило в Дания''

    Коментиран от #43

  • 35 онзи

    8 18 Отговор

    До коментар #8 от "Ввв":

    Ако ЕС реши и вдигне акциза на дизела с 30-40%,друга песен ще запеете

    Коментиран от #40

  • 36 ХА ХА ХА

    11 6 Отговор
    Минаваме на коли с парни двигатели ( на въглища ).
  • 37 Зигмунд Фройд

    32 11 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Borislav Popov:, ти имаш обсесия от "Каскетите" и "Русофилистиците". Нека ти обясня и да постигнеш вътрешен мир.
    Явно освен любимите ти черни, негърски "тояги", които приемаш по собствено желание с удоволствие, си станал "жертва", най-вероятно на млади години или като дете на тояга на "Каскет" или "Русофилистик", най-вероятно тази тояга е била много по-дебела и много по-голяма от любимите ти сега черни. Затова оставяйки в подсъзнанието тази травма се проявява сега - като неосъзната омраза към "Каскетите" и "Русофилистиците", но е и обяснение за влечението ти към "черните такива". Терапията е: Давай по-често и на "Каскетите" и на "Русофилистиците" да те порят докато ги приемеш и обикнеш. Не е нужно да ми благодариш или плащаш, за такива объркани Души аз го правя безплатно от чист научен интерес. Успех.

    Коментиран от #60

  • 38 Датчани

    23 4 Отговор
    Откажете се от парите си и ни ги дайте на нас кавали такива

    Коментиран от #55

  • 39 Kirumo

    32 9 Отговор

    До коментар #6 от "Електрика е злетак":

    Най-скъпия Хюндай Кона (с базова цена от 73 870лв.) е с обсег 449км. , но това е при перфектни условия, които включват, да няма вятър, да не се използва климатикът в колата, външната температура да е оптимална за батерията, да се поддържа постоянна средна скорост от 92км/ч., без светофари, задръствания и натискане на спирачки. В реалния свят при температури от 0 градуса, задръствания, светофари и кръстовища, пробегът е около 200-250км. Но да не забравяме, че има дизелови и бензинови автомобили които минават над 1000км. с едно зареждане и зареждането им трае 3-4 минути. и вредните емисии са същите, защото много хора "забравят" , че към 80 процента от токът идва от фосилни горива.
  • 40 Нека вдига ще емигрира е в страна извън

    11 1 Отговор

    До коментар #35 от "онзи":

    Ес и пак ще го преебем
  • 41 Анти седераст

    24 4 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Залепнало ти е релето. В Дания един мизерен апартамент е 1500 долара на месец

    Коментиран от #62

  • 42 500 км

    19 5 Отговор

    До коментар #6 от "Електрика е злетак":

    Явно не си ме разбрал! Като включа отоплението вътре а навън е -10 градуса! Колко километра ще измина? Е няма да са 500, ама ако са 100 става тежко! Как да я топлиш тая ламарина подложена на постоянното охлаждане?

    Коментиран от #56

  • 43 Джамбата Ангелчо

    6 8 Отговор

    До коментар #34 от "Ej20":

    Всеки уважава себе си член на Вмро Е гледал филма момичето от Дания за един къде си смени пола искам и аз затова станах Евро такова
  • 44 Kirumo

    30 5 Отговор

    До коментар #10 от "Rado":

    Осъзнаваш ли, че в момента пишеш, че 200-годишна технология ще завладее света? Съветът за снимането на коментара важи и за теб. Защо би ми било да си купувам цапаща, скъпа, бавна, некомфортна и скучна електричка, като мога да имам също толкова цапащ, но по-добър във всяко отношение автомобил на по-ниска цена? Да не говорим, че мога да си купя кола с V8 и газов инжекцион и ще съм 10 пъти по-"зелен" и по-екологично чист от всяка електричка.

    Коментиран от #70, #71, #72

  • 45 Ангелина Джамбазка

    9 6 Отговор
    Ей сладури кака ви ви обича
  • 46 Не съм Стоян и не се бъзикам

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Глупавия трол стоян георгиев":

    Виж 42 коментар и ми кажи, там ми е проблема! Щото никой не казва като се включи парното кво става! Лятото карам и 100 км с колелото, ама зимата само 100 м!

    Коментиран от #47

  • 47 И кво става

    8 4 Отговор

    До коментар #46 от "Не съм Стоян и не се бъзикам":

    Кво става кат се включи парното? Топло става!
  • 48 Kirumo

    13 4 Отговор

    До коментар #32 от "с€£©нин от $0фи¥@":

    Какво, според теб, ще се промени ако трафикът е задръстен е електромобили, а не с такива с вътрешно горене?

    Коментиран от #49

  • 49 Ще се промени

    11 5 Отговор

    До коментар #48 от "Kirumo":

    Ще е тихо.

    Коментиран от #68

  • 50 соросоид дебил

    39 6 Отговор
    "Тя цели да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент до 2050 г."..Джендъри, джендъри..Само 1% от отделяният въглероден двуокис в природата се дължи на човешката дейност. Тревопасните животни отделят повече въглероден двуокис от всички коли по света.Гниещите дървета в гората и всяка биомаса отделя въглероден двуокис. Горите през деня, когато поемат слънчева светлина отделят кислород, но през ноща и те отделят въглероден двуокис. Океаните отделят въглероден двуокис. Ако от утре всички коли преминат на ток производството на електричество трябва да бъде вдигнато с 70%, а това за момента може да стане само с централи на въглища, защото така наречените възобновяеми източници не могат да дадат повече от 10% от нужната електроенергия при това е много скъпа.Джендърите в Германия под натиска на същите тези платени "природозащитници" си затвориха чистите атомни централи и сега внасят ток от Франция, който също е произведен от аец.

    Коментиран от #51

  • 51 А бензина

    10 5 Отговор

    До коментар #50 от "соросоид дебил":

    А производството на бензин и дизел с какъв ток е?
  • 52 Бай Стою касапина

    11 6 Отговор
    На електричката лятото не й ли трябва КЛИМАТИК?

    Коментиран от #53, #57

  • 53 Не не

    5 6 Отговор

    До коментар #52 от "Бай Стою касапина":

    Те производителите на електрички не са чували никога за такива екстри. Те електриките са като при Флинстоун.
  • 54 соросоид дебил

    30 5 Отговор
    Както се "пошегува" преди време Путин във връзка на тази тема, като каза самата истина.." Всяко едно изригване на вулкана в Италия обезмисля всичките ви усилия"...
  • 55 Точно така

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Датчани":

    А ние ще ги изпием на бира и ракия.
  • 56 Предложение

    3 5 Отговор

    До коментар #42 от "500 км":

    Лошото е че автомобилопроизводителите слагат реотани на ел. колите за отопление, вместо да обръщат климатика да топли. Не знам що за глупост е това, не че на -10 ще има някакъв особен ефект, но все пак да се отопляваш с климатика има по-голямо КПД от колкото с реотани.

    Коментиран от #85

  • 57 Климатик

    4 4 Отговор

    До коментар #52 от "Бай Стою касапина":

    Трябва и не само лятото, и зимата и трябва климатик за отопление, вместо реотани.
  • 58 Driving pleasure

    9 4 Отговор
    Идиотите никога няма да свършат!
  • 59 гост

    16 4 Отговор
    Искам да попитам, без да съм противник на ел.автомобилите,просто някой който знае,има ли някъква защита или какво става ако електромобил попадне в наводнение?Понеже доста наводнения стават последно време.

    Коментиран от #61, #65

  • 60 Borislav Popov

    7 14 Отговор

    До коментар #37 от "Зигмунд Фройд":

    Другарю Фойд, а ти според мен имaш oбceБия oт "Соросидите". Нeкa ти oбяcня и дa пocтигнeш вътрeшeн мир. Явнo ocвeн любимитe ти чeрни, нeгърcки "тoяги", кoитo приeмaш пo coбcтвeнo жeлaниe c удoвoлcтвиe, cи cтaнaл "жeртвa", нaй-вeрoятнo нa млaди гoдини или кaтo дeтe нa тoягa нa "Соросоид" нaй-вeрoятнo тaзи тoягa e билa мнoгo пo-дeбeлa и мнoгo пo-гoлямa oт любимитe ти ceгa чeрни. Зaтoвa ocтaвяйки в пoдcъзнaниeтo тaзи трaвмa ce прoявявa ceгa - кaтo нeocъзнaтa oмрaзa към "Соросоидите" , нo e и oбяcнeниe зa влeчeниeтo ти към "чeрнитe тaкивa". Тeрaпиятa e: Дaвaй пo-чecтo и нa "Соросоидите" дa тe пoрят дoкaтo ги приeмeш и oбикнeш. Нe e нужнo дa ми блaгoдaриш или плaщaш, зa тaкивa oбъркaни души aз гo прaвя бeзплaтнo oт чиcт нaучeн интeрec. Желая ти уcпeх.

    Коментиран от #88

  • 61 Ти шъ каиш

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "гост":

    Щот си по-умен.
  • 62 Borislav Popov

    8 8 Отговор

    До коментар #41 от "Анти седераст":

    Че то и в Москва и в Санкт Петербуг има мнооого мизерни апартаменти по 1500 за месец ! Ко ша прайм ?
  • 63 Да да

    9 15 Отговор

    До коментар #3 от "Един въпрос":

    Ами виж в Дания или се довери на сляпо! В момента температурите са между 5 и 10 градуса и си карат Теслите до Германия! Норвежки номера са често срещани на суперчурджарите, там не знам как успяват! Явно ти си по-осведомен от тези с Теслите! Те откъде да знаят, че ще умрат от студ! Пиши им, спаси живот!

    Коментиран от #109

  • 64 Nikolay

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "555":

    Приятелю нещо си се объркал...ако сипваш чиста вода и караш нямаше да се кара само в 15 града както си писал. Карам от време на време Мирай и трябва да ходиш да си я зареждаш с водород което не е евтино. Ел колата с батерий е около 5 пъти по евтина на 100км като разход
  • 65 Нищо не става

    7 1 Отговор

    До коментар #59 от "гост":

    Нищо не става караш си като пич напред
  • 66 Омбре

    37 3 Отговор
    Предлагам на Дания и десет други страни да постигнат българският стандарт на живот и здравеопаззване,да поживеят така една година,после да говорим за дизелите,птичките и пчеличките.

    Коментиран от #79

  • 67 Новатор

    9 1 Отговор
    Аз пък си събирам пикня*та и я наливам в резервоара на Трабанта с малко масълце и върви даже и не пуши...
  • 68 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #49 от "Ще се промени":

    И не толкова мръсно !
  • 69 Bubbles

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Сиромаха":

    Както навсякъде другаде, ама бай Ганя е свикнал само да се оплаква.
  • 70 Komapak

    20 3 Отговор

    До коментар #44 от "Kirumo":

    Ако живееш в Дания нямаш избор. Колкото ти струва колата ДВГ още толкова даваш на държавата. Отделно горивото и паркомясто. Електричките са освободени от всичко това. Като удариш отдолу тотал и електричката в Дания ти излиза четири пъти по-евтино. За дългите разстояния, само ще спомена, че железопътната връзка между Швеция и Дания е денонощна през половин час. Да не говорим, че сигурно имат по два велосипеда на глава от населението! Техните правила ще стигнат за обсъждане в България след 50 години евентуално.... А че има нещо гнило в Дания е достатъчно да изглеждате един филм на Ларс Фон Триер😊
  • 71 Rado

    15 7 Отговор

    До коментар #44 от "Kirumo":

    Преди 10-15 години имах Sony Ericsson с една от първите камери дори беше външна и беше пълен боклук и трябваше и човек да си купи и цифров фотоапарат, също и да гледаш youtube и ведео ти беше нужен компютър, а сега как са нещата. Вече всички производители малко или много се фокусират към елктромобилите и да не искаш света отива на там.
  • 72 Rado

    9 8 Отговор

    До коментар #44 от "Kirumo":

    Явно е, че при зареждане и разреждане се отделят някакви минимални количества вещества, но чак да цапат като ДВГ. Д направим тест в два отделни затворени гаража в едната ще има Тесла с отворени прозорци на трупчета и ще симулирам няколко часа шофиране и в другия гараж ти правиш същото с кола с ДВГ и да видим кой ще излезе жив??

    Коментиран от #75

  • 73 Веднага веднага се отказам

    11 3 Отговор
    На всяка отказана кола веднага 1 милион евро кеш и за един следобед сички хора ше се откажат

    Коментиран от #74

  • 74 Komapak

    5 0 Отговор

    До коментар #73 от "Веднага веднага се отказам":

    50% от износа на Германия са автомобили. Нали разбираш, че анатеизми, като тези които спомена ги лекуват бързо? Не го споменава другаде че много канавки има.... 😉
  • 75 Kirumo

    18 5 Отговор

    До коментар #72 от "Rado":

    А откъде идва електричеството с което ще се зарежда Теслата?

    Коментиран от #82, #118

  • 76 Бат Мишо

    16 4 Отговор
    Ако не бяха пращали Кончита Вурст на евровизия можеше да ги изслушам вежливо како искат от Дания -обаче след тоя кошмар дет снувах 3 седмици след сът видях ОНУЙ НЕЩО ВУРСТ - по скоро ще яздя кон и ще разнасям пратките с каруца -отколкот да напрая нещо дет дания иска-само през трупа ми

    Коментиран от #77

  • 77 ахаха

    13 1 Отговор

    До коментар #76 от "Бат Мишо":

    Прав си за доста неща, ама Вурст е от Австрия.
  • 78 Бат Мишо

    9 4 Отговор
    Сънувах че жена ми с мустаци в сревата и вади един чеп и вика време е миличък да си сменим ролите и се събуждах изпотен с викове 3 седмици след евровизия .....на тес хора само ЦАР БОМБА - колкот по бързо -по добре...то и в ада по добре - там поне си знаеш ко ще те мандръса и кой ще те пече в казана - а в австрия до последно докът паднат гащите не се знае кой кого УЖАСССССС -утиам да си лея куршум само кът си спомних евровизията кът изскочи ОНУЙ НЕЩО ОТ АВСТРИЯ
  • 79 Да да

    7 4 Отговор

    До коментар #66 от "Омбре":

    Няма ли да е по-добре ние да стигнем техния стандарт на живот?
  • 80 Mda be

    4 18 Отговор

    До коментар #14 от "Робот":

    Бълхаруя е татарски кенеф

    Коментиран от #115

  • 81 Димитър

    20 1 Отговор
    Аз лесно бих се отказал и от дизел и бензин, с по 500лв,. Заплати как да си за купиш изобщо нещо на колела, камоли кола. Такива статии са просто далеч от българската реалност.
  • 82 Rado

    6 8 Отговор

    До коментар #75 от "Kirumo":

    От супер екологична безаналогова атомна централа построена от руската Росатом. Сега доволен ли си? А бензина къде ти отива, да не си събираш газовете в балони от ауспуха. А старото масло от двигатела дали го складират на правилните места, или го изгарят или у ряката.
  • 83 Калбо

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "5595":

    Един джендар мисли колко голям джендар съм Тов си ти.. А за кончината която пишеш има всичко газ петрол полезни ископайми и много други богатства за съжаление България няма нищо само джендар като теб
  • 84 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ТОВАРЕН ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ТРАНСПОРТ И МАЛКИ РАСТОЯНИЯ ЗА ЕЛЕКТРОКАРНИ ДОСТВКИ !!!!!!!!!!!!!! ЕЛКТРОТОВАРНИ ПРЕВОЗВАЧИ !
  • 85 Прочети първо

    1 2 Отговор

    До коментар #56 от "Предложение":

    Прочети дали Е-Голф, Лийф и някой други не ползват климатика за отопление и пак пиши! Почти всички са с климатик за отопление, който е добър за не много студвно6, от там са реотани. На теб ще чакат да им кажеш.
  • 86 Rado

    6 18 Отговор

    До коментар #17 от "5595":

    Повярвай ми, ако Русия имаше технологията да създаде Теслата, мнението ще ше да бъде на 180 градуса(положително за електричките и нямаше да са джендърски, а безаналогови), тъй като русофилите тук са много.
  • 87 злобар

    18 1 Отговор
    Те датчаните защо не си запазят малоумието за себе си .
  • 88 Зигмунд Фройд

    9 4 Отговор

    До коментар #60 от "Borislav Popov":

    Наблюдавайки развитието Ви, което ако трябва да сме откровени е в отрицателна посока, т.е. регрес, мога професионално да се произнеса, че Вие сте нелечим, но уникален патологичен случай. Казвам го като психоаналитик, но все пак консултирайте се и с колега психотерапевт, може пък да успее и да получи даже Нобел.

    Коментиран от #95

  • 89 агент08

    8 2 Отговор
    Това нема никога да стане!
  • 90 Петко АЛКОХОЛЕТКО

    11 2 Отговор
    Мойто D4D не си го давам аз който му се кара на тъз на метан на ток на водород на вода да кара ,аз си харесвам да ми мърка японското котенце на 364000км върви като стрела масло не пипа ,ко да искам повече...
  • 91 Пайзанов

    13 1 Отговор
    При положение че тази държавици е три пъти по малка като територия от България много е лесно да се правят на отворени
  • 92 Урко

    10 2 Отговор
    Откажете се от дизела и бензина и яхнете волските впрягове и коня с каруцата! Испускат само метан и са екологични айде стига глупости. Ми по този показател трябва да се откажем и от самолетите,тировете,земеделски машини,кораби които ползват още по тежко гориво. Ще се върнем на абуригенския начин на живот ще работим земята на ръка, ще се откажем от технологиите ще ловуваме да се прехранваме и ще сме щастливи и екологични! Браво хайде с здраве със димящите комини на тецовете и електромобилите с свежите екологични батериии без никакви замърсители в тях!!!
  • 93 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един въпрос":

    Не може те не мислят просто са решили .
  • 94 wggw

    6 1 Отговор
    Защо призовава, а самата тя не го прави? Да покажат как ще е в следващите 50г. и може и другите да ги последват.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Демократизация

    2 13 Отговор
    Крайно време е в България да се роди читав политик и да апелира за същото.Защо винаги да сме последни.15 000 души на година умират само в СОФИЯ. Поне една трета от болести свързан с отровена околна среда.ДАЙТЕ шанс на себе си и на близките си за по-дълъг живот в нормална среда.Кажете край на далаверата с течните горива за сметка на нашето здраве и джоба ни.
  • 98 Зигмунд Фройд

    4 1 Отговор

    До коментар #95 от "Borislav Popov":

    Borislav, вземайте успокоителни, във вашият случай само могат да помогнат. Съветите ми до момента са чисто професионални с цел помощ на обществото, не се ядосвайте излишно, имате си достатъчно други тежки проблеми. Повтарям Ви пак пийте редовно хапчета и чай с бром. За Ваше добро е. Успех
  • 99 Иван

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Един въпрос":

    Мноого си далече от истината:поинтересувай се за колко минути зареждат бързите зарядни,а и технологията се развива с бързи темпове...
  • 100 Дядо Иван

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "Глупавия трол стоян георгиев":

    Дано никога да не се оттървеш от руска газ!
  • 101 Има нещо гнило в Дания

    2 0 Отговор
    Продавам Ауди 80 на 30 години. В перфектно състояние. В3 газ-бензин
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 bek

    1 0 Отговор
    И аз искам електричка ама пара няма ;(
  • 104 Николай

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сиромаха":

    Да почнат по график да подаряват електрички на гражданите и селяните. Да останат Гоуфове само в Перник и БеЕнВе-та в Бургас и който му се кара такава кола да си сменя местожителството. Може и в Ямбол да има по някой тунингован барутник.
  • 105 Николай

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "От мен":

    Как да спрат корабите и самолетите? Нали основния стокооборот и пътнико поток се извършва по въздух и вода. Влак и ТиР са за вътрешни превози.

    Коментиран от #107

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 От мен

    3 1 Отговор

    До коментар #105 от "Николай":

    Не казвам да ги спрат, а да ги намалят, там кедето може да се ползва влак. Между Европа и Азия, има изградена жп линия, точно за товарни превози.
  • 108 А в тебе още по гнило

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Казано е":

    Само проз човек може да реагира уж така...!
  • 109 mediator37

    7 1 Отговор

    До коментар #63 от "Да да":

    Важни са подробностите. Дания е равнинна и гъсто населена страна. България е нейна противоположност. Като заседнеш насред някой старопланински проход на минус 20" ти може и да не умреш от студ, но бебето ти ще умре. Освен ако се примолиш на някой дизел да ви приюти и то първо ако мине и второ ако ти спре. Имах случай в Странджа, по отклонението за село Кости и то през лятото, три часа никой не мина. Ама, викаш, я, такива работи са невъзможни
  • 110 гощо

    1 3 Отговор
    шЕ карам дизелУ до 2050г. тогава шЕ е олд таймер и ше го продам на нЕкой колекционер! С парите ше си купИм нЕкой електрокар и ше се возя без грам емоция у него!!!
  • 111 Mythbuster

    3 3 Отговор
    Хората ли ги мързи да прочетат малко факти и да се огледат или медията промива мозъци?

    Мит 1 - ДВГ е по-ефективен от Електрическите централи...? Пълни глупости.
    ДВГ е най-неефективното средство за произвеждане на енергия и движение. КПД на обикновен двигател е около 20% (за сравнение електрически двигател + батерия, в най-лоши условия - 80% КПД), а електроцентрала - зависи от източника на енергия, но е в рамките на 60%.

    Мит 2 - Батериите замърсяват повече от ДВГ... още по-големи глупости.
    Тази статия/новина беше разбита още преди няколко години, но това не пречи на медията да я повтаря. Батериите се рециклират на почти 100%. След като екефтивността им стане недостатъчна за превозни стедства, те се приспособяват за съхранение на енергия за домове или покови станции. В момента технологията има позволява да изминат 1 милион километра с деградация не повече от 10%. Цената им продължава да спада значително.

    Мит 3 - Екетрическите автомобили са скъпи и се зареждат бавно... и да, и не!
    Скъпи са само за стандарта на България. В момента цената им е колкото един автомобил с ДВГ. Ако погледбнете само няколко години назад, картинката не беше същата. Цената им продължава да се оптимизира с нарастване на производството (ДВГ все пак или 100 години предимство в масовото производство).
    Зареждането на 500 км. пробег в момента става за около 20 мин. С течение на времето тази скорост ще се подобрява.

    Коментиран от #116

  • 112 Собственик на дизел

    1 3 Отговор
    Замислете се колко заплати на година отиват само за поддръжка на автомобила ви?
    Ремонти, масла, горива, данъци, винетки, каско?, гуми, паркинг...
    ... и колко от тези разходи изчесват с електрическите автомобили.
    Но електрификацията пречи на много монополисти и затова с всички сили се опитват да забавят навлизането им:
    - Автодилъри
    - Бензиностаннции
    - Добив и доставка на горива и масла
    - Сервизи
    - Таксиметрови компании (с развитието на автономията)
    - Други автомобило производители
    - и т.н.

    Коментиран от #114

  • 113 Иве

    1 1 Отговор
    Еми на газ и метан не може ли.
  • 114 Ооо не

    3 1 Отговор

    До коментар #112 от "Собственик на дизел":

    А ти се замисли зимата с тая електричка какво ще правиш като падне капацитета на батерията в снега и се наложи да включваш фарове, халогени , подгрев на стъкла , парно и не дай си боже завали дъжд и се наложи да пуснеш и чистачките. Много евтинко и приятно преживяване.
    Който иска евтиния да си купи колело или магаре с каручка. Мен ДВГ ме устройва и засегс нямам намерение да го заменя за никоя ел.косачка. Не и на този етап.
  • 115 Геро

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Mda be":

    Що е маке все е л...о!
  • 116 Kirumo

    3 1 Отговор

    До коментар #111 от "Mythbuster":

    1. Това с КПД-то може да го пробуташ на някой, който има знания по физика до 8-ми клас. Ако само КПД-то има значение за ефективноста, би трябвало да има електрически самолети, но няма, а има такива с ДВГ. В реалния свят КПД-то не е най-критичното нещо. Защо ел. двигателите дори с най-добрите си батерии и върховното си КПД не могат да изкарат над 400км. в реалния свят с едно зареждане, камо ли 1000 - което си е стандарт за много от двигателите с вътрешно горене?

    2. Занимавам дълбоко с акумулаторни батерии, и то с абсолютно същите клетки, каквито се слагат във всички ел. коли (включително и Тесла), лаптопи, електронни цигари и какво ли още не и рециклирането е много далеч от единствения проблем, производството е далеч по-голям проблем, защото е сравнително токсичен процес и най-вече защото имаме литий за около 350 години напред ако сме със сегашното потребление, ако си увеличим използването на литий с 10 пъти, ще имаме литий за по-малко от 40 години напред, а после пак ще трябва да си се връщаме при по-новата технология - двигателя на Ото. Деградацията е 10% В ПЪРВИТЕ 100 000 МИЛИ. и с невероятно много усилия е възможно да се изкарат 450-500 000 мили от една батерия.

    3. Ел. автомобилите още са твърде скъпи, за пример ще дам Тесла Модел 3 с цена от малко над 40 000GBP (88 000лв.) и Алфа Ромео Джулия Велоче която е по-добър автомобил във не-малко отношения и струва малко над 28 000GBP (62 000лв.) Разликата от около 26 000лв. ми се струва огромна. Гранич
  • 117 еш па тоа

    1 0 Отговор
    Страната на гейбраковете,дрогата и тротинетките.Аре глейте си вас!
  • 118 смешен си

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Kirumo":

    А ти знаеш ли колко ток се хаби за рафинирането на бензина ти? Хем "цапаш с ток" хем с бензин, а танкерът с нефта ти гори мазут.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания