24 Октомври, 2019 17:30 1 129 0

Великобритания трябва да излъчи европейски комисар

  • ес-
  • урсула фон дер лайен-
  • великобритания

Урсула фон дер Лайен ще иска това, ако страната не излезе от ЕС

Великобритания трябва да излъчи европейски комисар - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Ако Великобритания не излезе от ЕС до 31-ви октомври, ще трябва да издигне кандидатура за европейски комисар. Това заяви новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от EU Observer.

Британският премиер Борис Джонсън вече постигна споразумение с ЕС. Той обаче трябваше да подаде молба за отлагане на срока за излизане, след като британският парламент отхвърли споразумението.

Новата Европейска комисия трябва да встъпи в длъжност на 31-ви октомври. Това обаче ще бъде отложено с месец, заради изслушването на трима кандидати за европейски комисари.

По закон всички страни – членки трябва да издигнат кандидатура за еворпейски комисар. Великобритания не го е направила. Премиерът настоява, че страната трябва да излезе от групата до края на месеца.

В момента се очаква решение на Европейския съвет. Премиерът на Финландия, която е ротационен председател на ЕС, Анти Рине вече обяви, че повечето страни подкрепят отлагане.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: