Last news in Fakti

28 Октомври, 2019 09:21 8 142 58

Москва: Тази операция мирише на петрол

  • ислямска държава-
  • сирия-
  • абу бакр ал багдади-
  • сащ-
  • петрол

Смъртта на Абу Бакр ал Багдади не слага край на "Ислямска държава", пишат руски вестници

Москва: Тази операция мирише на петрол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади, оглавявал групировката "Ислямска държава", не променя особено нещата: той може да е всякакъв, но не и гений на интернет пропагандата - последното оръжие на джихадистите. Така коментира руското онлайн издание "Взгляд" операцията на САЩ срещу екстремисткия лидер.

Благодарение на руските и на сирийските военни, от една страна, а от друга - на кюрдите и американците, днес ИД е само интернет организация. "На терен" халифатът е унищожен, митът за непобедимостта на "войните на Аллах" е стъпкан. При това положение ислямистката пропаганда остава без коронните си тезиси, констатира електронният вестник.

"Разсъжденията, че новият лидер може да се окаже далеч по-кръвожаден от предишния, изобщо нямат смисъл - по-кръвожаден просто няма накъде" - но "ако Ал Багдади наистина е мъртъв, редица от най-радикалните му привърженици може да последват неговия пример и да сложат "шахидски пояс", тъй че в най-близко бъдеще терористичната заплаха в света може да нарасне", предупреждава "Взгляд".

Шефът на Пентагона обеща да започне хайка срещу приемниците на Ал Багдади, отбелязва в заглавие "Известия".

След премахването на главатаря на ИД САЩ ще следят дали организацията ще се сдобие с нови лидери и ще се борят с тях, ако такива се появят, цитира вестникът министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър, говорил вчера пред телевизия Си Ен Ен.

Убийството на Ал Багдади обаче не слага кръст на групировката. Смъртта на Осама бин Ладен също не доведе навремето до разпадане на Ал Каида. Американците ще могат и занапред да оправдават с действията на терористите присъствието си в Източна Сирия, заявява "Известия" в друг материал.

Според руския всекидневник операцията на САЩ "при всичките си положителни ефекти напомня по-скоро пиар акция" и всъщност "мирише на петрол". Той напомня, че САЩ оставиха в Сирия войски, да охраняват петролните находища и решиха да върнат там няколкостотин военни, изтеглени преди.

"Известия" цитира говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, обвинил САЩ в незаконен добив и износ на петрол. По думите му месечните печалби от тази дейност надхвърлят 30 милиона долара. Петролът се продава на цени, доста по-ниски от пазарните - около 38 долара за барел. А доходите влизат в сметките на американски тайни служби и частни военни компании. За потвърждение министерството публикува сателитни снимки на петролни полета в Източна Сирия от различни дати, на които се виждат десетки камиони цистерни.

Вашингтон няма да отстъпи никому сирийския петрол, прогнозира в заглавие на редакционен коментар "Независимая газета". Изданието се пита дали е законно САЩ да контролират петролните обекти в Сирия, след като са влезли в страната "благодарение на широка интерпретация на резолюцията от 2001 г. за употреба на военна сила".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русороб

    16 34 Отговор
    Така е съгласен, като ликвидират люблянка всичко резко ще свърши ;)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СССРкаскет

    19 44 Отговор
    Ами на кво да мирише, на водка ли? Джуджака иска да смуче целият петрол за него ама няма стане.
  • 4 Гледач

    20 30 Отговор
    Ако РУСИЯ НЕ помагаше на Турция. Статията щеше да е искрена.Но сега няма право РУСИЯ да говори защото се оказаха същите като АМЕРИКАНЦИТЕ.
  • 5 Рошко

    15 4 Отговор
    Преди вий ите са се водили за жени власт и земя, откакто ингилизи те са излезли от острова се водят за ресурси и най вече за петрол
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Borislav Popov

    14 31 Отговор
    Контролирането на петролните обекти в Сирия, от американците е точно толкова законно, колкото е законно и почти 50 годишното тиранско управление на Сирия, от клана Асад, което доведе до пълното рарушение и разграбване на страната, управлявана от този клан. Затова и сега всички влачат законно от там, кой каквото хване, американци, турци, иранци, руснаци, терористи.. но нищо, важното е, че Асад - втори, продължава да "управлява" разградения си двор.

    Коментиран от #10, #14, #20, #23, #33

  • 9 жестоката истина

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Асан":

    Българино не се крий под името Асан !!!

    Коментиран от #16, #35

  • 10 голям психопат си

    18 5 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    По същата логика Баце дето е на власт 10 години вече , сигурно е диктатор ?!! А Меркел ??!!

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анти милиционер

    22 5 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Бонус точки за повтаряне на еврейски клишета "Асад е диктатор", "в западните септики има демокрация", "путин е тиран", "мигрантите са благосъстояние" и др еврейски опорни точки за крайни тъпанари.

    Коментиран от #22

  • 15 Иван

    7 11 Отговор
    Ердоган има эапланувано посещение в САЩ преэ Ноември и сатанистите Майк Пенс и Помпео са дали идеята эа таэи фалшива фабрикация эа да се представи Ердоган като борец срещу терориэма.И по тоэи начин откачения Тръмп иэлиэа от неловката ситуация.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хрониките на Евразия

    11 21 Отговор
    Разбира се ..
    Унищожен е лидера на втората , след Кремълската , най - голяма терористична организация , носеща на света атентати ,войни , убийства ..
    Продукция на СССР още през
    70 - те години на миналият век ..
    Европейските , Червени бригади изчезнаха с разпада на СССР , останаха арабските ..
  • 18 Нео

    5 13 Отговор
    Едните завладяха Крим, другите сирийския петрол! Това е диктатът на силния!

    Коментиран от #32

  • 19 Borislav Popov

    7 16 Отговор

    До коментар #10 от "голям психопат си":

    Когато Баце, управлява 30 години страната, а сетне предаде власта на внука си, и когато и той ни управлява още 20 години, обади се и тогава ще я обсъдим с тебе, тази тема.

    Коментиран от #21

  • 20 ТАС

    20 7 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Стига си повтарял американските опорни точки.
    Башар Асад отказа да даде сирийските петролни кладенци на САЩ, и те решиха да го махнат, като яхнат вълната на икономическото недоволство в страната. Но свършиха всичко в стила стреляй пък после ще го мислим. И без да се усетят пуснаха духа на мюсюлманския фанатизъм от бутилката.
    И вместо да получат управлението на страната на тепсия и да сложат послушната на тях марионетка, получиха гражданска война.

    Коментиран от #25

  • 21 Анти милиционер

    5 10 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Като в Саудитска арабилия бе умник? Затова ли сте гей дружки с уахабистите? Много американско. Много.

    Коментиран от #24

  • 22 Borislav Popov

    6 11 Отговор

    До коментар #14 от "Анти милиционер":

    Ами те и твоите, еднакви, просташки лозугни за евреите, соросите и бла, бла, дет ги повтаряш всеки ден тук и те са си същите опорни точки за тъпанари. Няма да се учудя, ако и ти наистина се окажеш, соросоид с еврейски корени, а ако не си срорсоид, ще си путиноид, то голяма разлика няма, все подлога...)
  • 23 САП

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Войната винаги е била това разграбване на чужди блага под привидно хуманен и законен предлог. Примерно демократизиране на държавата.
    В случая САЩ така демократизираха арабските държави, че ще има още поне 100 години да проверяват всяка вечер дали някои арабин слуга не им е пъхнал бомба под леглото.

    Коментиран от #26

  • 24 Borislav Popov

    7 9 Отговор

    До коментар #21 от "Анти милиционер":

    А бе, какво ме интересува мен твоята СА бе, льолик ? Аре като си ни дал за пример саудитите, напарави едно сравнение за тяхния стандарт на живот със стандарта на сирийците, да те видия, кво ще пееш тогава..)

    Коментиран от #31

  • 25 Borislav Popov

    9 12 Отговор

    До коментар #20 от "ТАС":

    Да бе, то тука само вие, руските подлоги, имате право всеки ден да си повтаряте, мацковските опорни точки, а за други опорни точки няма място тук, нъл тъй каскет !?

    Коментиран от #27, #29

  • 26 Borislav Popov

    8 9 Отговор

    До коментар #23 от "САП":

    Да, да, а тойти руслямци грабят хем благата на собствения си народ и ги изнасят в западни банки и в западни страни, но и сирийските и венецуелските блага грабят. Малко им е на руските чифути, че ошушкаха руския народ, та сега се заеха да ошушкват (помагат) на сирийския и на венецуелските народи...) Нъл тъй каскет ?

    Коментиран от #30

  • 27 ТАС

    13 5 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Хич не ме еня за "мацковските опорни точки".
    Пука ми, че това става в близки държави до нас. И рано или късно ще почука и на нашата врата.
    Я кажи колко войни започнаха любимите САЩ през последните 20 години в, които да не е замесен петрола.
    Кажи кои са приключили мирно и да няма някаква форма на гражданска война остана след САЩ.
    САЩ са най-големите войнолюбци в света. Нищо, че декларират друго. На тях им трябват войни за да продават оръжие.
  • 28 Стамат

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    И аллах и Акбар и Мохамед педофила няма да ти помогнат ако излезеш на някоя българска улицата и го кажеш на висок глас.Мишко страхлива . Криеш се зад клавиатурата. Там си голям мъж нали овчелюбовнико.И не споменавай Левски .Гнида не може да коментира Лъв.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 САП

    12 5 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    Видяхме ги и САЩ в Ирак. След тях цветя и рози.
    Ще дойдем да разрушим(демократизираме) държавата ви, а след това, ще ни даде петрола си на концесия за жълти стотинки и ще ви дадем заеми за да ни платите да ви построим разрушеното(демокрация).
    Ако не искате кучета ви яли ние пак ще вземем петрола.
  • 31 Анти милиционер

    8 4 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Куха лейка си - отговори на въпроса за дружбата ви с уахабитите, еврейски лакей.

    Коментиран от #39

  • 32 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Нео":

    Едните эавладяха Тексас,другите да эавладеят Норвегия.
  • 33 Стамат

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Помисли малко бе джендър недоклатен.Арабската пролет дойде от господарите ти .Съсипаха суверенни държави в които се получи вакуум от който се възползваха така наречените терористи обучени пак от твойте господари .И всичко беше за петрола и газа .Има държави които на база религия не могат да имат друго управление освен диктатура. Само такова управление може да подтиска различни течения в исляма и да държи изкъсо разни кланове а те са стотици там. Разделяй и владей . Доктрината на краварника.И на Ирак окрадоха петрола и на Либия сега и на Сирия.С Венецуела ще се озорят доста .там няма такова разделение в хората от каквото се възползваха в Азия и Африка.

    Коментиран от #40

  • 34 Стамате

    3 2 Отговор
    човекът има сметки да плаща.
  • 35 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "жестоката истина":

    Аз съм виждал как си хапкът свинско, и се крият един от друг.
    Много се смях.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Насраха се да лъжат и злобеят москалите":

    И болници и училища,ционистко-либерастка проститутко.
  • 38 Масонски удар под кръста

    5 10 Отговор
    Браво на нашият стратегически партньор и съюзник САЩ. Те трябва да пазят петрола на Сирия за да не го прилапат руснаците и резняците. Петрола трябва да дойде тук в Европа и при нашите приятели в САЩ за да не могат руснаците да топнат пръстче там.Няма българин който да иска петрола да отиде в Русия, а не тук в България и Европейския съюз.

    Коментиран от #41, #50

  • 39 Borislav Popov

    2 8 Отговор

    До коментар #31 от "Анти милиционер":

    Промит мозък си и все ухабити,сороспии и евреи са ти в устатата, без тях не можеш да живееш.

    Коментиран от #48

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Масонски удар под кръста":

    Може и иэраелските ти приятели да ти го докарат.
  • 42 Borislav Popov

    2 9 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    Раззира се, петал, ти си готов за ТАСС и за Газета ру. те там таквиз кът тебе джендита ги къткат.

    Коментиран от #43, #44, #52

  • 43 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "Borislav Popov":

    В Иран още повече ги къткат.
  • 44 Иван

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Borislav Popov":

    Мършо,ти ли си масонски еврео-коварен удар под кръста?

    Коментиран от #46

  • 45 Иван

    6 2 Отговор
    Эатова ли манафа Барак и трансджендъра Мишел бойкотираха Эимните Олимпийски Игри в Сочи?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Анти милиционер

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Borislav Popov":

    Вие не можете да живеете без уахабитите, затова джендърите ухажвате режима им в СА. Гнусари.

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "Масонски удар под кръста":

    И ДА ПАЗЯТ И НАШЕТО РОДНО ЗЛАТО,ОТ БЪЛГАРИТЕ.

    Коментиран от #53

  • 51 7777

    3 0 Отговор
    Добре, че нямаме петрол и газ, досега да са ни видяли сметката тези лешояди.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Руските свине

    1 4 Отговор

    До коментар #50 от "Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺":

    Го откраднаха отдавна.
  • 54 Николай

    4 1 Отговор
    "Дори лидерът на "Ислямска държава" да е убит, това няма да има голям ефект върху ситуацията, тъй като той вече е определил своя наследник", смята експертът.
    "Трябва да се има предвид, че Тръмп влиза в предизборна кампания и такива новини са в негова полза", заяви Боян Чуков.
  • 55 Николай

    4 1 Отговор
    Aбдулa Кaрaдaш e гeнeрaл oт ирaкcкaтa aрмия. При втoрaтa oфaнзивa нa CAЩ пoлучaвa зaпoвeд oт Caддaм Хюceин дa ce прeдaдe нa aмeрикaнcкитe вoйcки. Пocлe зaминaвa нa oбучeниe в CAЩ и пoлучaвa aмeрикaнcки пacпoрт. Коментарът е на Боян Чуков по БТВ "Лице в лице"
  • 56 Николай

    0 1 Отговор
    Aбдулa Кaрдaш e вeрoятният нacлeдник нa Aл Бaгдaди кaтo лидeр нa ИДИЛ Oфициaлният прeдcтaвитeл нa aмeрикaнcкoтo рaзузнaвaнe пocoчи зa cпиcaниe Nеwswееk, чe "ce кaзвa, чe Кaрдaш e бил нoминирaн oт Aл Бaгдaди oщe прeз aвгуcт зa ръкoвoдитeл нa мюcюлмaнcкaтa групирoвкa Иcлямcкa държaвa, нo тaкa и нe e бил oдoбрeн публичнo oт ИДИЛ". Тoй cъщo тaкa дoбaви, чe "Бaгдaди вeчe бeшe фигурaнт. Тoй нe учacтвaшe в oпeрaции нa ИДИЛ. Вcичкo, кoeтo Aл Бaгдaди прaвeшe в пocлeднo врeмe, e дa кaзвa дa или нe зa кoнкрeтнитe oпeрaции нa Иcлямcкa държaвa".
  • 57 Ха ха

    3 0 Отговор
    Кого заблуждава те с тези статии американците убивали джихадисти и техните лидери . От къде идват тези групировки Израел поръчва на саудитските крале техни хора които след това се убочават в Америка и създават групировката изпращат я в държавата която всички тези държави имат изгода и правят войни. Досега беше ислямска държава сменят лидера става халифат ска държава.
  • 58 Ал Бахур

    1 3 Отговор
    Ами защо не го хванахте вие бе , пияни ватенки ? И въобще какво хванахте ? Половината джихадисти говорят руски...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания