5 Декември, 2019 12:52 2 305 12

Петролни войни във Виена

  • нефт-
  • петрол-
  • опек

Страните от ОПЕК се борят със свръхпредлагането на суровина

Петролни войни във Виена - 1
Снимка: Shutterstock

Светът може би върви към още по-голямо свръхпредлагане на петрол. При този сценарий цените на горивата и енергията могат да се понижат, а това е натиск за страните членки на ОПЕК, отбелязва АР.

Страните производителки на петрол днес решават дали да се придържат към съкращенията на добива от последните три години, дали да ги намалят или увеличат с надеждата да вдигнат цените.

Преговорите се провеждат под знака на напрежението, което кара членките да отстояват разнопосочни позиции.

Дебютът на борсата на Сауди Арамко, който се очаква утре, постави Саудитска Арабия в несигурна ситуация. Тя се опитва да отгатне какъв обем на производството ще се отрази положително на цените, като към това се прибавя и допълнителното напрежение да отчете интересите на акционерите в държавната компания. Страната вече понася тежестта на най-големия дял от свиването на добива на ОПЕК.

Някои страни като Ирак обаче пренебрегват споразумението и са произвели повече от определеното количество.

Цената на петрола сорта Брент се движеше около 62 долара за барел вчера следобед. Котировките на черното злато се променяха през годината, достигайки близо 75 долара за барел през април, след като американските санкции срещу Иран и Венецуела ограничиха световните доставки. Продължителното напрежение в търговските отношения между САЩ и Китай доведе до спад в очакванията за икономическия растеж, понижавайки отново цените на черното злато.

Американският лек суров петрол се търгуваше над 57 долара във вчерашната следобедна сесия.
Сега страните от ОПЕК имат споразумение да намалят производството с 1,2 милиона барела дневно до март 2020 година и мнозина анализатори очакват картелът да удължи тези съкращения поне до лятото.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VVV

    3 3 Отговор
    На петрола му идва края. С него и на петролните производители . Според мен Русия ще задържи някви обеми но СА ще са най засегнати. И при това по политически причини и по големи транспортни разходи.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "VVV":

    Хахахаххахаххахх !!!!! Кога руснаците бият СА по цени на петрол , ела се обади , ушанколюбец заблуден !!!! Поне на 50% по-евтино могат да продават арабите ВИНАГИ !!!!

    Коментиран от #3, #12

  • 3 VVV

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    На кого ще продават СА ??? В средеземно море Либия и Алжир са в най изгодна позиция .Макар Алжир да е малък производител. След тях е Азерския и Иракския петрол който минава по тръба през Турция и плаща такси. На север английските добиви в северно море са скъпи и неефективни при високи цени на петрола .Единствен конкурент на Русия е Норвегия. Русия увеличи продажбите на петрол в Китай 4,5 пъти .Индия и СА не се понасят и Индия купува от Иран .И кво остава за СА ? Една Африка и при ниски цени САЩ .При високи цени САЩ си ползват шистовия петрол ;)

    Коментиран от #5, #7

  • 4 фъкжфхн

    0 2 Отговор
    дукжфк
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай хой

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Мартинчо а какво ще стане тогиз със компаниите добиващи шистови горива в хамерика? Ами с трилионите им инвестиции? Кой ша ги плаща? Много избирателно разсъждаваш. За твое сведение Русия ще печели и при 15 и при 12 долара за барел.

    Коментиран от #8, #9, #10, #11

  • 7 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "VVV":

    Само в любимия ти Китай Саудитска Арабия продава НАД ДВА ПЪТИ повече от ушанките и то все още без премии , щото уж са "приятели" с ушанките !!! Само гледай при ценова война , която чука на вратата кой ще продава , хахаххах !!! Колко туп и ограничен трябва да си , за да твърдиш , че петрол от Арктика може да е не по-евтин , а даже близък по цена с тоя дето сам излиза от пясъка и трябва само да го натовариш ???
  • 8 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Ша печели Раша , ама в шестък , хахахаххах !!!
    Саудитската петролна компания „Сауди Арамко“ оцени цената на петрола в Русия като една от най-скъпите в света. Съответното проучване е публикувано на нейния уебсайт, съобщава РИА Новости.
    Според „Арамко“, петролът с руски произход е на върха на спектъра - 42 долара за барел на сушата и 44 долара за барел в морето.
    Сред останалите държави с най-скъп петрола са Казахстан, Азербайджан, Индия и Китай.
    Най-ниската цена на петрола е тази в Саудитска Арабия и Кувейт - около 17 долара за барел, се казва в проучването.
    За Русия по-голямата част от общите разходи за петрол представляват данъци. Според „Росстат“ общата цена на руския петрол през второто тримесечие на 2019 г. възлиза на 2 508 рубли за барел ($ 31,9 по средния курс за тримесечието).
    РОССТАТ ти дава цена от 32 долара !!!!!! Значи реалната е поне 42 , както казват арабите !!!!!!!!
  • 9 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Прагът на рентабилност на новите проекти по добив на петрол в Русия на сушата започват при цена на Brent над 40 долара за барел, което е повече, отколкото в страните от Близкия Изток, но по-малко, отколкото в САЩ и страните от ОНД, става ясно от проспекта за емитирането на акции на най-голямата в света компания за добив и експорт на горива Saudi Aramco, цитирана от международните агенции. В документът на компанията, подготвен за IPO се посочват данни за средното откупуване на добивните проекти, като се дават примери с различни страни. Изчисленията са на база на данните за първото тримесечие на 2019 г. за новите проекти на сушата след облагането с данъци при норма на възвръщаемост от 10 %. От графиките става ясно, че най-евтин излиза добивът в самата Саудитска Арабия, където той е възможен дори и при цена на петрола сорт Brent под 10 долара за барел. В границите до 30 долара за барел е възможно откупуване в съседните страни – Кувейт, Ирак, ОАЕ и Иран. Според мнението на консултантът IHS Markit, автор на изчисленията, публикувани в проспекта в събота, в Русия себестойността на новите проекти на сушата започва при цена от 40 долара за барел. Общият диапазон на себестойност в графиката варира от 10 долара до 70 долара за барел, което поставя руските проекти в средата на рейтинга, отбелязва и руската ТАСС. По-скъпи от руските проекти са аналогичните такива в САЩ, Венецуела, Казахстан, Азербайджан и редица страни от Африка. Долната граница за себестойност на р
  • 10 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Според мнението на консултантът IHS Markit, автор на изчисленията, публикувани в проспекта в събота, в Русия себестойността на новите проекти на сушата започва при цена от 40 долара за барел. Общият диапазон на себестойност в графиката варира от 10 долара до 70 долара за барел, което поставя руските проекти в средата на рейтинга, отбелязва и руската ТАСС. По-скъпи от руските проекти са аналогичните такива в САЩ, Венецуела, Казахстан, Азербайджан и редица страни от Африка. Долната граница за себестойност на руските проекти е 30 долара, а горната – 60 долара. З САЩ този диапазон е при 30 долара и 80 долара за барел.
  • 11 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Добивите на петрол в Русия ще излезат на загуба ако цената на петрола на световните пазари слезе до 25 долара за барел. Това казва в интервю за "Ведомости" руският зам.-министър на енергетиката Павел Сорокин.
    Според него, 10 долара са оперативните разходи на компаниите ЗА СТАРИТЕ НАХОДИЩА , които вече са на изчерпване , още толкова са капиталовите разходи, 5 долара е транспортирането. Това прави 25 долара и под тази цена добиването на петрол е на загуба.
    Сорокин посочи ,че в някои руски компании тази цена е по-висока. "Например в Роснефт най-ниската ефективна цена с печалба е 35 долара за барел (!!!!!!) . Това е така, защото компанията изплаща и дълг от 4.4 трилиона рубли", каза още заместник - министърът.
    Той уточни ,че за нефтопреработвателните предприятия критичната цена е 40 долара за барел, под нея те ще работят на загуба и вероятно някои ще фалират. Според Сорокин поради засилващата се конкуренция на световните пазари, цената на петрола ще остане на ниско равнище. Освен това, разработването на нови находища става все по-скъпо и това ще вдига разходите в следващите години.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: