Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 12:00 1 172 6

Скопие: Ще изпълним Преспанското споразумение докрай

  • зоран заев-
  • алексис ципрас-
  • северна макадония-
  • гърция-
  • преспанско споразумение

Очакваме това и от гръцка страна, заяви премиерът Зоран Заев

Скопие: Ще изпълним Преспанското споразумение докрай - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Ще изпълним Преспанското споразумение докрай, очакваме това и от гръцка страна, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от "Независен весник". Заев каза, че споразумението трябва да се изпълни, защото носи стратегическо партньорство, придобивки за Северна Македония, нов приятел - южната съседка Гърция, и разкрива много нови перспективи.

Той припомни, че Преспанското споразумение бе решаващо за членството в НАТО и въпреки разочарованието от отлагането на разширяването на ЕС остава най-сериозната гаранция за получаване на дата за преговори със съюза.

Като "неприлично предложение" определя в. "Слободен печат" поканата на Русия към Северна Македония и Албания да се включат в Евразийския икономически съюз (ЕАИС). Според експерти обаче предложението на Русия страните от Западните Балкани да си помислят за такова членство не трябва да се гледа толкова негативно, защото то може да повлияе на френския президент Еманюел Макрон да оттегли ветото си за членство на двете страни в ЕС, смятат експерти.

Предложението за членство в ЕАИС бе отправено от постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов само няколко дни, след като Северна Македония и Албания получиха студен душ от Брюксел. Той изтъкна, че ЕАИС е много по-хуманна и по-демократична организация от ЕС. Премиерът Зоран Заев категорично заяви, че страната досега не е получила официална покана за ЕАИС, и подчерта, че дори и да получи, със сигурност няма да я приеме.

Скопие: Ще изпълним Преспанското споразумение докрай

Македонските политически експерти смятат, че евентуалното приемане на руското предложение може да има вредни последици, но от друга страна, може и да ускори процеса на размразяване на преговорите с ЕС, тъй като сега Европа ще се притесни още повече от руското ухажване на Балканите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    4 0 Отговор
    Както са тръгнали нещата май Македония ще анексира България някой ден.
  • 2 333

    3 0 Отговор
    Каква си мишка, Зайо...ако знаеш.

    Коментиран от #3

  • 3 Николай

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "333":

    На против човека е реалист,на които не му стигнаха 50 години Русия нека да си тръгне към братушките
  • 4 Вълк

    0 0 Отговор
    Такива зайци като македонското проскубано говедо ги ям на закуска. Даде си дирника само и само да лапа евросредства!
  • 5 Александар Македонски

    0 1 Отговор
    Сички Булгари се Македонци

    Коментиран от #6

  • 6 српски историчар

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Александар Македонски":

    Я па ти...ма верно ли бе...сите маке са србе
Новини по държави: