25 Октомври, 2019 14:29 3 260 10

Македонското споразумение с Гърция под въпрос

  • северна македония-
  • споразумение-
  • гърция

Опозицията в Северна Македония готова да се върне към въпроса за идентичност

Македонското споразумение с Гърция под въпрос - 1
Снимка; Shutterstock

Опозицията в Северна Македония може да преразгледа споразумение за името с Гърция, съобщи „Катимерини“.

Страната ще проведе предсрочни избори през април. Досегашното правителство сключи споразумение с Гърция и България , за да осигури членство в ЕС на страната.

През миналата седмица обаче ЕС не даде дата за преговори на македонското правителство. Сега управлението може да бъде поето отново от ВМРО – ДПМНЕ.

„Ако сформираме ново правителство, ще се борим да върнем страната на пътя на присъединяването към ЕС. Ако постигнем това, ще е много по-лесно да отговорим на някои въпроси. Говоря за самоопределението, което последният договор ни отне. Гарантирам, че никой гражданин няма да използва новото име по желание“, заяви секретаря по международни отношения на македонската опозиция Тимко Муцунски.

Споразумение с Гърция за смяна на името беше ключово за продължаване на преговорите на македонското правителство с ЕС. То се надява да получи дата за преговори на следващата среща на върха на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    23 2 Отговор
    Орисани са да станат малцинство в голяма албания
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 1 Отговор
    Парадоксално, но добра новина за България!
    Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт засега oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo скоро нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
  • 3 Само ги вижта

    12 4 Отговор
    Само ги вижте! Най-лицемерната сган! Никога в ЕС, само когато столица на тази територия стане София, а това очаквам най-късно до 2021 година!

    Коментиран от #5

  • 4 ТЕЗИ БОКЛУЦИ СА СЪЩИТЕ КАТО

    19 5 Отговор
    ТЯХНИТЕ ПОДСТРЕКАТЕЛИ СЪРБИТЕ..НИТО ЕДНИТЕ НИТО ДРУГИТЕ СА ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ..ТАКА ЧЕ И МАЧКАНЕТО ИМ Е МАЛКО..ДА СЕ РАЗПАДАТ И ДА ИЗЧЕЗВАТ ОТ ТАМ ЗА ДА СИ ВЗЕМЕМ ТЕРИТОРИЯТА..НО БЕЗ ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ..БИЛИ МАКЕДОНЦИ..АВЕ ЕЙ...
  • 5 Ко не

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "Само ги вижта":

    Защо наричаш хората зган бе, ПРЪДЛЬО, ПРОСТАК И СМОТАНЯК.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тези македонци

    11 0 Отговор
    са бетер българите - инат до дупка глупост -до гроб. Никога няма да се разберем окончателно. Затова по-добре да нямамем земане даване с тях и да си гледаме само нашия интерес - никаква история да не им се дава, никаква обща история.Такава държава не е имало.
  • 8 Диамантената ръка

    3 1 Отговор
    Тимко Муцунски ще оправи работата...
  • 9 Арим

    3 2 Отговор
    Може и в НАТО да не влязат.Сърдит Петко,празна му торбата.България няма интерес да подкрепя враждебна държава.Ако СМ се разпадне,България няма да загуби повече от това,което е загубила преди.
  • 10 Стамболов

    0 2 Отговор
    Македонците са наши братя. Два милиона македонски българи и техните наследници живеят в България. Аз съм един от тях. Над сто просръбски медии има в СМ, които всеки ден бълват враждебност срещу нас българите. Нещата ще се случат много трудно. Русия сее вражда и интриги. Нашия български интерес е СМ в НАТО и ЕС и България без граници в съюз със СМ.
Новини по държави: