Last news in Fakti

18 Ноември, 2019 08:33 2 250 15

Обвинения! Британската армия прикрива военни престъпления

  • армия-
  • великобритания-
  • ирак-
  • афганистан

Военни са прикривали убийства и изтезания на цивилни в Ирак и Афганистан

Обвинения! Британската армия прикрива военни престъпления - 1
Снимка: Shutterstock

Бивши следователи, натоварени с разследване на обвинения срещу британските въоръжени сили за извършени военни престъпления, обвиниха армията, че е прикрила убийства и изтезания на цивилни в Ирак и Афганистан. Това съобщиха вчера в. "Таймс" и Би Би Си, предаде Франс прес.

Британското министерство на отбраната отхвърли тези обвинения.

Двете медии са събрали показания от десетина бивши членове на органи, натоварени със задачата да разследват евентуални случаи на нарушаване на човешките права от страна на британската армия. Правителството сложи край на тези разследвания през 2017 г.

Един от тях, цитиран от "Сънди таймс", каза, че е имало "нарастващ натиск от страна на министерството на отбраната за затваряне на тези досиета възможно по-скоро".

В статията на "Сънди таймс" се съобщава за убийствата на три деца и един младеж в Афганистан през 2012 г. от войник на специалните сили, без да му бъдат повдигнати обвинения. Съобщава се за насилие срещу затворници през 2003 г. в иракския град Басра, довели до смъртта на поне един човек.

Един от бившите следователи каза в интервю за предаването "Панорама", което ще бъде излъчено тази вечер по Би Би Си, че министерството на отбраната не е имало намерения да повдига обвинения на войници, освен ако не е било крайно необходимо.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жеката

    30 0 Отговор
    А здрасти.И това го крият години-но вече много инфо излезе и правителството от немай-кьде започна разследване.Между другото част от разобличаващото инфо е на Асандж-сещате ли се нататьк?

    Коментиран от #6

  • 2 Бачо Киро

    24 0 Отговор
    То да са само тези случаи... Войната изкарва най-мерзките мисли на хората от дълбините на клоаката им, наречена душа. В момента, в който се почувстват ненаказуеми и можеш да видиш кой какъв е. Няма американци, няма британци, няма руснаци...

    Коментиран от #7

  • 3 mediator37

    14 0 Отговор
    Добър ден!
  • 4 Рошко

    25 2 Отговор
    Един човек и едно дете,пълни глупости и лицемерие, което изобщо не ме учудва, те тез избиха милиони, те за бройки ми дрънкат
  • 5 Монгола

    14 6 Отговор
    Не съм се и съмнявал в бритгендерите. Абсолютно типично поведение за нагло-саксите. Е не могат да се мерят по този показател с руската кочина де. Там са най-големите изруди.
  • 6 некойси

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жеката":

    Всичко се прикрива, потулва и засекретява.
    Добре че беше онзи транссексуален тип тогава та да побеснее от видяното и да изкара видеото дето апачитата стрелят по цивилни и пилотите коментират все едно са на компютърна игра.
  • 7 Да бачо

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Много си прав Бачо...ама не виждаш ли лицемерието на"свободният и демократичен " Запад...-нали точно те претендират да са еталон за сьблюдаването на човешките права и свободи и точно те определят,че еди кой бил диктатор точно заради такива извратени случаи.А сега пак излиза лицемерието им и дебелоочието им.

    Коментиран от #10

  • 8 Военен

    7 1 Отговор
    Естествено, Има ли война има престъпления!
  • 9 мими

    16 0 Отговор
    Чакайте бе няма ли съд в Хага ,няма ли Тони Блеар ,таквоз като лъжец и военнопрестъпник на трибунал,а? Защо Колин |Пауъл не вземе епруветката и не я навре на Карла Делпонте в носа?!
  • 10 Borislav Popov

    0 17 Отговор

    До коментар #7 от "Да бачо":

    То щото у тойта несвободна и недемокоатична Рашка с прашка, хич няма армейски престъпления ! Много бързо забравихте вие каскетите, за случая, когато преди месец, караулния застреля 9 свои съслуживци в Сибир, ама вие сте си такива, все с двойния аршин мерите. В чуждото око и прашинката виждате, а в своето и цепеница не забелязвате.

    Коментиран от #11

  • 11 Да бачо

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Пьрво Бориславе руснаците не са"мои" и второ-Русия никога не е претендирала да налага и да е еталон и пример за човешките права и свободи-никога.И откьде накьде ти-троле,ще даваш квалификация какьв сьм аз? Схващаш ли лицемерието на цивилизованият Запад-или нямаш "багажа" за това?

    Коментиран от #13

  • 12 Тити

    12 1 Отговор
    Убили са ги хуманно.Техните куршуми не причиняват болка.Демократични са.Ген.Вазов им е.а ма.ката на англетата и франсетата при Дойран.Който не верва да иди и види гробищата на страхливците.
  • 13 Borislav Popov

    1 9 Отговор

    До коментар #11 от "Да бачо":

    А бе, аре ве, не претендирала..) Навсякъде си навират гарите руслямците, още от време оно, спомни си Чехия и Унгария и сега, Венцуела, Сирия, Украйна, Гпузия, Молдова, ред африкански страни, в които изнасят тоталитаризъм тойти руслямци

    Коментиран от #14

  • 14 Готин ама не съвсем

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Я пак?? Защо американците, англичаните, ние и още една камара от коалицията разбомбила Ирак, не са на трибунала в Хага и не са съдени за престъпления срещу човечеството?? Нали имаше БОВ/Бойни Отровни Вещества/ там и това бе повода за унищожаването и избиването над 1 милион души, от които над 500 хиляди деца! Де ги тези БОВ??? от хорски срам ги търсиха до 2007 година и чак тогава обявиха, че такива не са намерени, но това не попречи за унищожаването на тази държава!

    Коментиран от #15

  • 15 Borislav Popov

    0 8 Отговор

    До коментар #14 от "Готин ама не съвсем":

    Защото те трябва да са на трибунала заедно с тойти руслямци.
Новини по държави: