Last news in Fakti

11 Декември, 2019 17:20 2 035 4

Време разделно в Лондон - Декември 2019

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • избори

Последното мащабно проучване на общественото мнение показа, че не е изключено да се стигне до парламент без ясно мнозинство

Време разделно в Лондон - Декември 2019 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес е последният ден преди извънредните общи избори в Обединеното кралство, които бяха определени от лидерите на двете основни партии като „най-важните за цяло едно поколение“.

Последното мащабно проучване на общественото мнение, което показа, че не е изключено да се стигне до парламент без ясно мнозинство, въпреки очакванията, че консерваторите ще спечелят с мнозинство, кара политиците да се борят в кампанията до последния момент за всеки глас.

Рано тази сутрин лидерът на консерваторите и премиер на страната Борис Джонсън разнасяше каси с мляко по домовете в предградие на Лийдс, а в предградие на шотландския Глазгоу още преди разсъмване лидерът на лейбъристите Джереми Корбин бе посрещнат от симпатизанти с бурни овации.

Залогът е голям, защото не става дума само за политическото им оцеляване, а и за бъдещето на страната на фона на Брекзит.

Неслучайно тази сутрин министърът на финансите в сянка Джон Макдонъл най-напред призова хората да гласуват преди да вдигне дежурните лозунги за ползата лейбъристите да дойдат на власт. Очаква се консерваторите да спечелят с мнозинство, но то вече не е толкова голямо и при правилно отигран тактически вот и по-висока активност анкетите отново могат да се окажат погрешни.

Джонсън е на път да спечели мнозинство от 28 места в Камарата на общините, но се наблюдава значително намаление на преднината на торите, което предвещава непредвидими избори, според последното мащабно проучване на общественото мнение.

Според проучването консерваторите ще спечелят 339 места, което с 22 повече от предишните избори през 2017 година. Като се има предвид обаче, че при използвания модел на проучване е възможна грешка до 28 места плюс или минус, тогава не е изключено да се стигне до висящ парламент.

Анкетата показва, че в последния ден преди изборите партиите все още има за какво да се борят при положение, че всеки глас може да се окаже безценен, като се има предвид и това, че има доста хора, които ще вземат решение в последния момент за кого да гласуват или дали изобщо да гласуват. Това важи особено за избирателните райони, където разликата между двамата водещи кандидати е минимална и при тактическо гласуване може да настъпи обрат.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лудогорец8

    4 10 Отговор
    Трябва да се получим от англичаните и ние да се махнем от този "европейски" ЗАПАДЕН съюз

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 IQ 59

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Подкупен червен овчар":

    Личи си,че си с подходяща професия.Радвай се на овчиците и не се меси в политиката.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: