12 Декември, 2019 18:29 945 6

ЕС обсъжда климатичните промени

  • ес-
  • климат-
  • глобално затопляне

България се застъпва за целта за постигане на климатична неутралност до 2050 година

ЕС обсъжда климатичните промени - 1
Снимка: пресцентър МС

Започна заседанието на Европейския съвет в Брюксел, в което участва министър-председателят Бойко Борисов. Борбата с климатичните промени и бюджетната рамка на ЕС ще бъдат сред приоритетните теми в дневния ред.

България се застъпва за целта за постигане на климатична неутралност до 2050 г. Същевременно в борбата с климатичните промени, приоритетни за България продължават да бъдат отчитането на националните особености, разходо-ефективността, правото на държавите членки да определят своя енергиен микс, спазването на принципите за технологична неутралност и солидарност и осигуряването на справедлив социален и икономически преход, включително чрез финансиране на европейско ниво.

По отношение на бъдещия многогодишен бюджет на ЕС, за България от водещо значение в преговорите продължава да бъде осигуряването на достатъчно средства за Кохезионната и Общата селскостопанска политика и тяхното справедливо разпределение, както и на адекватно финансиране за посрещане на новите предизвикателства пред ЕС.

Сред останалите теми, които ще бъдат обсъдени на заседанието в Брюксел, са идеята за провеждане на Конференция за бъдещето на Европа, партньорството между ЕС и Африка, реформата на Световната търговска организация. На 13 декември лидерите от ЕС-27 ще обсъдят Брекзит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    4 0 Отговор
    Купете една кутия шоколадови бонбони на Грета Тунберг и я поканете може би ще омекне след вида на шоколада!!!
  • 2 Еколог

    4 0 Отговор
    Добре, Европа ще постигне климатичен неутралитет... Ами Китай, Индия, САЩ и др. Кога!?....? Въздухът е общ, климатът-също
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 софианци правят много буркани и димят

    2 0 Отговор
    Как смятате йордана ще прибори ли прашуляка у Софето с новия баят по-висок данък за имотите, газовите и метановите автомобили.
  • 5 Ввв

    1 0 Отговор
    Алоооо,еврогейовете,кога ще се включат Китай,Фащ,Индонезия и други “загрижени” за климата?!Май никога,ми само ние тук пак ще го отнесем с Евро 100 стандарт на колите!!!
  • 6 Димитър Захариев

    0 0 Отговор
    Истината е, че дори постигането на климатична неутралност през 2050 г. не е достатъчно. На много места през 2019 г. имаше масивни пожари вследствие на повишените световни температури: Сибир, Испания, Калифорния, Амазония, Австралия. На места имаше урагани по-силни от всякога. Европа постави температурни рекорди в Англия, Белгия, Франция, Германия. На редица места имаше рекордни суши, които се отразиха на реколтите. Наводнения в Европа, Русия, САЩ, Азия.
    Истината е, че Европа и света трябва да си поставят цел да бъдат климатично неутрални до 2030 г., най-късно!!! Технологиите са налични. Средствата са налични. Икономическата логика е стабилна: ще бъдат създадени милиони нови работни места и ще бъдат спестени милиарди евро в дългосрочен план. Ще бъде по-добре за всички: и за богати и за бедни. Необходим е разум и вяра в бъдещето.
Новини по държави: