Last news in Fakti

3 Декември, 2019 07:28 1 559 15

В ЕС искат климатична неутралност до 2050 г.

  • урсула фон дер лaйен-
  • климат-
  • европейска комисия

Предишни опити обаче бяха блокирани от Полша, Унгария и Чехия, които са зависими от въглищата

В ЕС искат климатична неутралност до 2050 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Нетните парникови емисии да бъдат сведени до нула до 2050 г. За такова споразумение ще се настоява на срещата на евролидерите в Брюксел другата седмица, показва черновата на общото им изявление, възвестявайки задаваща се остра битка на събранието им, предаде Ройтерс.

Намерението за срещата на върха на 12 и 13 декември на лидерите от съюза е да бъде подкрепена "целта за постигането на климатично неутрален ЕС до 2050 г." според документа, видян от Ройтерс.

Предишни опити обаче бяха блокирани от Полша, Унгария и Чехия, които са зависими от въглищата. Те са заявявали, че са против климатична неутралност до 2050 г. поради опасения, че намаляването на парниковите емисии ще задуши икономиките им.

За да бъде убеден лагерът на нежелаещите, в черновата на заключителното комюнике е записана формулировката "справедлив и социално балансиран преход", споменава се също за съобщението на Европейската инвестиционна банка за деблокиране на 1 трилион евро за зелени инвестиции до 2030 г., както и за нуждата от гарантиране на енергийната сигурност и конкурентноспособността по отношение на чужди сили, които не преследват постигането на подобни цели за климата.

Черновата, която е подготвена предварително преди обсъжданията на лидерите, все още подлежи на промени. Но накрая за приемането ѝ ще е нужна единодушната подкрепа на националните лидери от ЕС, за да бъде постигнато споразумение.

Новата Еврокомисия също си поставя за цел да настоява за климатична неутралност до средата на века и иска да направи целите за климата на ЕС до 2030 г. по-амбициозни.

Сегашните цели предвиждат до 2030 г. съюзът да намали парниковите си емисии с 40% в сравнение с равнищата от 1990 г. Новата комисия, ръководена от германката Урсула фон дер Лайен, се надява да повиши тази цел до поне 50 процента.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    5 0 Отговор
    При това положение, ще трябва спешно да строим АЕЦ Белене.... Тя ако не беше корупцията при управни ците, централата отдавна щеше да работи.
  • 2 тттт

    10 4 Отговор
    Миналият век остана в историята, като "векът на комунизма и студената война", настоящия ще остане в историята като векът на "екофашизма". Жална ни майка! Още дори не можем да си представим зверствата, които ще бъдат извършени в името на тази красива кауза, но ви гарантирам, че от тях климата няма да се подобри или влоши, а ще си я кара както той си знае. Щетите обаче, които ще нанесе "Борбата срещу климатичните промени", ще "държат влага" на човечеството в продължение на столетия, ако изобщо цивилизацията успее да ги надживее.

    Коментиран от #6

  • 3 ГосТ

    1 2 Отговор
    Измеренията на замърсяване могат да се усетят излизайки в градовете. Една кифла, която не слизаше от колата си с ДВГ, ми разправяше колко мръсен бил въздуха в София (тя беше дошла от скоро ) и затова не отваряла прозорците....
  • 4 Димов

    3 1 Отговор
    Соларки на всеки покрив, на блок? Барем дневното потребление да намалят, че по-малко да пуши ТЕЦа, поне денем.
  • 5 ГосТ

    1 1 Отговор
    Планова икономика и демокрация с ценз ( ценза означава че кифлите по долу,няма да имат достъп до тази демокрация) , ядрена енергетика и ГМО. Просто и ясно.
  • 6 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "тттт":

    Адски си прав. Еко фашизма минава всякакви граници. На всичко отгоре съдържанието на СО2 продължава да бъде "страшните" 0,039 % в атмосферата. Цялата истерия е супер гнусна!

    Коментиран от #7

  • 7 ГосТ

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Аха, според теб трябва да бъде 40% 😂. И съдържанието на манган в тялото също 😂

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "ГосТ":

    А случайно да знаеш, че през по-голямата част от съществуването си в атмосферата винаги съдържанието на СО2 е било по-високо от сегашните нива? А аналогията ти с мангана е проява на ниско интелигентно мислене, защото без СО2 няма живот. Ама на теб явно ти е забранено да мислиш.

    Коментиран от #9

  • 9 ГосТ

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    😂 ти май изобщо не схващаш А ? Да ти обясня като на първокласник - някои елементи и съединения са реактивни или функционални в ниски концентрации. 😂 А липсата на манган води до сериозно разстройство на координацията на движенията на крайниците, съчетано с увреждане на малкия мозък, гръбначния мозък и нервите, състояние, известно като атаксия. Относно равновесието на въглеродния диоксид съм ти обяснявал стотици пъти и не мисля да се повтарям отново.

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "ГосТ":

    Обяснявал бил, кой си ти? Ти не си нищо повече от анонимен многоников трол.
  • 11 Ввв

    8 1 Отговор
    Малоумни евроджендъри,климатът се променя и без човешка намеса,просто пари трябват,раята трябва да се стегне!!!
  • 12 Твърдо против

    5 1 Отговор
    Цитираните мерки ще са края на европейската индустрия . Всичко това ще го платим ние чрез сметки за електричество , транспорт и т.н. Абсолютна безсмислица и буквално битка с вятърни мелници е борбата със измисленото глобално затопляне . Имам чувството че някакви злонамерени за Европа сили са превзели управляващата върхушка и се опитват с всички сили да ни унищожат . Въглеродния диоксид произвеждан от човечеството не е причинител на никакво затопляне . Всъщност благодарение на неговото увеличаване последните десетилетия се наблюдава забележимо нарастване на растителния свят на планетата . Слънцето навлиза в соларен цикъл с минимална активност , така че всъщност може да очакваме застудяване а не затопляне

    Коментиран от #13

  • 13 ГосТ

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Твърдо против":

    Индустрията трябва да бъде на въглища нали ? 😂 и всеки един от всичките 8млрд да не слиза от дизеляка 😂 Както писах,демокрация с ценз трябва да бъде една от мерките

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    А кой ги качи на дизели, кой построи мините и ТЕЦ-овете, че сега изведнъж всички ще плащаме?
  • 15 Хмм

    5 0 Отговор
    Те от кой искат тази отсрочка до 2050?! Не са ли разбрали вече, че времето не се съобразява с никой?!
Новини по държави: