Last news in Fakti

17 Декември, 2019 12:40 8 718 59

Руският военен бюджет е 4 пъти по-голям от обявения

  • русия-
  • сащ-
  • военен бюджет-
  • армия-
  • разходи-
  • нато-
  • въоръжени сили

Русия сама произвежда повечето си оръжия

Руският военен бюджет е 4 пъти по-голям от обявения - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската федерация може да харчи за отбрана доста повече, отколкото се смята, пише американският военен портал War on the Rocks. Особено ако се направят по-задълбочени изчисления, които отчитат различни икономически нюанси.

Въз основа на средногодишния курс на долара спрямо рублата, руските военни разходи обикновено се оценяват от световните медии на около 60 милиарда долара годишно (всъщност днес официално са около 46 милиарда). Това приблизително съответства на нивото на разходите на Великобритания и Франция. Всеки, който е запознат с руската програма за модернизация на въоръжените сили през последното десетилетие, отбелязва американското издание, ще види известно несъответствие. А именно, как е възможно да имате военен бюджет с размера на британския и да поддържате толкова големи въоръжени сили и едновременно с това да купувате такова огромно количество бойна техника?

Освен това, продължава изданието, за какви пари руските учени разработват хиперзвукови оръжия или системи за ПВО от следващо поколение? Този обем на поръчки и изследвания и разработки не трябва да е възможен с военния бюджет, който се обявява на официално ниво, пише агенция "Фокус".

Нестандартен калкулатор

Използвайки различни методи за изчисление, американското издание продължава да предполага, че може да се установи, че ефективните военни разходи на Русия през последните пет години варират от 150 до 180 милиарда долара годишно. И тази цифра е консервативна. Като се вземат предвид скритите военни разходи, военният бюджет на Руската федерация може да възлиза на 200 милиарда долара.

Изчисляването на руските военни разходи въз основа на покупателната способност води до мисълта, че САЩ харчат за отбрана „само четири пъти повече от Русия“, заключва изданието. Но това остава изключително грубо сравнение. „Пропастта ще бъде още по-малка, ако се докоснем до темата как точно се изразходват тези пари“. За разлика от други сили с големи военни разходи - например Саудитска Арабия и Индия - Русия сама произвежда повечето си оръжия и не ги купува в страни с по-високи разходи. Това означава, че ефективността на руските разходи е много по-висока, като се има предвид, че рублата, изразходвана у дома, купува значително повече от долара, изразходван в чужбина.

Бидейки страна със среден доход и по-ниски разходи, Русия харчи много по-малко за издръжката на въоръжените си сили, отколкото западните държави, а голяма част от военния ѝ персонал са наборници. Руските военни разходи и в резултат на това способността на страната да поддържа мощта си си са много по-малко склонни към колебания, отколкото може да изглежда.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Агент Харолд

    33 48 Отговор
    Ми то 200 милиарда им е бюджета на цялата държава. Абсурдно е някой да вярва, че го харчат целия за военна техника
  • 3 Само питам

    29 67 Отговор
    Това на снимката руски джендъри ли са? Нали в Русия нямаше гейове, защо са надянали руски униформи?

    Коментиран от #9, #26, #29, #58

  • 4 мике

    37 7 Отговор
    Глупаци са всички военни и техните разходи, къде щеше да е сега човечеството ако всички тези суми се харчеха за .........

    Коментиран от #12, #43, #50

  • 5 Бончо

    21 50 Отговор
    Наближава времето, когато ще си ядат оръжията.

    Коментиран от #30, #52, #54

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Джендърски вой ще има

    41 18 Отговор
    Соросоидите и амерските подлоги сега откачат-само гледайте какви военни и финансови "експерти" са тук.....
  • 8 Фен на Вермахта

    19 33 Отговор
    С 200 милиарда долара за военна техника Германия ще бъде доминьон отново на световната сцена - номер 1 като след 1933. Но Германец и Руснак - разлика от небето до земята.

    Коментиран от #24, #44

  • 9 А си знаеш

    25 10 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Това е баща ти дженди

    Коментиран от #23

  • 10 Ауууууууууууууу

    36 4 Отговор
    Джендърски сълзи и сополи хааахахаахахаааааа яко троловете тук ги друса злобата
  • 11 Kcanba

    42 10 Отговор
    То и баба знае, че фащ само се кичат!!!
    А уж фалиралата и бедна Русия ги прави да умиргат!!!
    Квичене на умрело из кочината, създава приятно усещане за стабилност.
    сороснята е в траур!!!!
  • 12 Интернет

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "мике":

    Това дете го използвате сега, е било направено от американските за военни цели. Компотите и те са били измислени за военни цели. Като пътуват военните дълго и далеч, да имат готова храна.

    Коментиран от #45

  • 13 Хрониките на Евразия

    8 22 Отговор
    От военен завод в Башкирия са изчезнали няколко тона взривни материали ..
    Но спокойно , стара руска традиция е да усвояват парични средства , а не взривове и не са останали за производство ..
    Та така , усвояват , усвояват и накрая бюджета голям , а нищо нямат да покажат ..

    Коментиран от #16

  • 14 да си го кажем

    10 31 Отговор
    Никакъв шанс да е повече от обявеното.Още на пръв поглед се вижда,че руската армия е в тотален НЕДОСТИГ на денги.Вижте,че немогат да си позволят да направят повече от няколко прототипа на даден изтребител.Има ли смисъл да говорим ? Руската военна техника е предимно старо желязо,а модерната им е в силно ограничени количества и това е именно заради недостига на пари и голямата корупция.Целия бюджет на Русия е 300 милиарда долара.Как си представяте да дават 200 милиарда за военна техника ?! С такава дребна икономика и дребен бюджет просто никакъв шанс.
  • 15 1234

    37 6 Отговор
    На мен съшо не ми се връзва как страна с 330 млн от които 100 са негри и латиноси, има пари да поддържа 850 бази в чужбина и практически от 1943 до сега извън военния бюджет харчи оше толкова за целогодишни войни! Също не ми е ясно, как така сащ имат 15 пр от световния БВП а пък имат най голям военен бюджет от 200 държави и 50 пр от световните разходи за отбарана?!?!?! Ей това искам някой щатски юдейн да ми го обясни как става! Ааааа да, сещаме се всички. Не ви стигат парите? Ами напечатайте си! Кой ще разбере след като централната банка и печатницата са частни! Ето това е сащ, измамници и мошеници, от такива е основана

    Коментиран от #56

  • 16 Уурунгел

    17 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хрониките на Евразия":

    ,а в Тюмен, на ул.Щербакова, близо до гранд-хотел Летолето, една кошка изсъскала на една собака и се изпуснала, като теб!

    Коментиран от #18

  • 17 да си знаеш

    6 23 Отговор
    Задал си някакви малоумни въпроси без никакъв смисъл.В разходите на САЩ няма никаква тайна,ако това искаш да питаш,защото трудно ти се разбира.Прекалено неграмотен си.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ттт

    29 6 Отговор

    До коментар #19 от "Разрушителят на фактите":

    Скоро научих, че относно военния бюджет на САЩ починалия наскоро Джон Маккейн показал в Пентагона един щепсъл и казал "купих го от магазин за 7 долара. Понякога и Пентагона го купува, но според фактурите плаща за него 900 долара". Аз съм абсолютно сигурен, че същата схема за купуване важи и за всичко друго, купувано от военното ведомство на американците. Представяте ли си, за какво крадене става дума? Нашите тении могат само да се поклонят до земята на американските. Та затова с петнадесет пъти по-голям бюджет, американската и руската армии са съизмерими по наличната бойна техника. Всъщност САЩ имат предимство единствено в самолетоносачите, но те не са оръжие, което би имало някакво значение при евентуална война между тези две държави.

    Коментиран от #48

  • 21 Д-р Дулитъл

    8 25 Отговор
    Като е така ,къде е танка Армата , къде е ПАК ДА , колко броя ПАК ФА се поръчаха ? 12 май беше , къде е Циркон и много други.

    Да военния бюджет със сигурност е значително по голям от официално обявения , но в Русия се краде в нечовешки мащаби и армията и ВПК не са изключение. А най много крадат най приближените на Путин.

    То и американския обявен бюджет също е занижен. Всички секретни и свръх секретни разработки не се финансират от там

    Коментиран от #49

  • 22 ттт

    13 4 Отговор

    До коментар #19 от "Разрушителят на фактите":

    Правилно си се определил като "разрушител на фактите".Опитваш се, да налагаш лъжата. Кажи поименно, на кого децата къде учат и ще ти отговорим конкретно са всеки случай. Останалото е дрън, дрън.
  • 23 Само питам

    5 18 Отговор

    До коментар #9 от "А си знаеш":

    Може би е твоят, защото аз нямам нищо общо с мръсната руска кочина и руските джендъри и травестити.
  • 24 Бай хой

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Фен на Вермахта":

    Разликата е от Сталинград до Берлин. Само дето над Берлин често се вее знамето на победителя. На по-качествения, на по-технологичния, на пи-умния.

    Коментиран от #31

  • 25 Руските свине

    8 16 Отговор
    Винаги са лъгали, лъжат и ще продължават да лъжат!
  • 26 ****

    19 5 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Щом тези на снимката ти се виждат на джендари,значи до сега си спал с хора от другия пол.

    Коментиран от #28

  • 27 одъртял комсомолец

    20 2 Отговор
    Нищо чудно това да е точно така! Над 90% от предприятията от ВПК са държавна собственост, което на практика означава, че липсва прословутото публично частно партньорство. Вярно е, че държавната собственост върху средствата за производство обикновено се управлява неефективно и често доста се краде, но в сравнение с кражбите при публично- частното партньорство си е направо нищо. Справка: Бойковите магистрали или пък да вземем прословутото саниране, където по правило поръчките се надценяваха предварително 3-4 пъти, след което се възлагаха на "наши хора". Просто има сфери, където държавната собственост е без алтернатива, особено при естествените монополи. Въобще дълга тема!
  • 28 Само питам

    4 24 Отговор

    До коментар #26 от "****":

    Това в центъра е травестит бе путлерастче. Травестит в руска униформа. Ама вие русофилистиците все с мъже са целувате та истинска жена сигурно никога не сте виждали.
  • 29 Бай хой

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Това на снимката не са военни. Служители са на министерството на извънредните ситуации. И нещо май ориентацията ти е странна. Доста изпънати служителки.

    Коментиран от #33

  • 30 dsсса

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бончо":

    През 2014-та, когато си върнаха Крим им давахте три месеца. Сега колко давате? Пиши, пък после да видим, на кого ще се смеем!
  • 31 Хрониките на Евразия

    10 12 Отговор

    До коментар #24 от "Бай хой":

    И все пак европейците са говеда неблагодарни ..
    Тях руснаците от Хитлер ги освободиха , а сега по всичко личи , че те няма да дочакат освободителната армия на НАТО ..
    Ще дочакат по -скоро освободителната армия на Китай ..

    Коментиран от #34

  • 32 Гледам снимката

    26 4 Отговор
    Това са случайно взети руски момичета. И най-красивата американка е като годзила в сравнение с тях.
  • 33 Само питам

    4 9 Отговор

    До коментар #29 от "Бай хой":

    Обикновено гейовете се изразяват по подобен начин за тревеститите!
  • 34 Европа бикът я отнесе

    16 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хрониките на Евразия":

    Той Китай вече ги е поробил! Европа купува само китайски стоки. Няма да тръгне да ги освобождава от себе си я. А пък и Путин каза, че Русия повече няма да освобождава Европа. Ти казваш, че и НАТО няма да я освобождава. Не знам, мургавелите, които сега се настаняват в нея, какво са се разбрали с китайците, само в тях може да е надеждата на Европа.

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Я пак

    7 21 Отговор

    До коментар #34 от "Европа бикът я отнесе":

    Кой е поробил Китай бе путлераст? Май бъркаш Европа с мръсната руска кочина. Тя вече отдавна е суровинен придатък към китай!
  • 36 Истината

    9 21 Отговор

    До коментар #34 от "Европа бикът я отнесе":

    Русия никога не е освобождавала когото и да е било, единствено е поробвала!

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Европа бикът я отнесе

    23 5 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Отивам във Виена. Никога не е била в съветския лагер. Гледам паметник на Червената армия. Австрийците го поддържат по-добре и от Белведере! На него пише (на руски), цитирам по памет "Слава на Червената армия, освободителка на народите". Подобни паметници има и в редица други европейски столици, но те бяха в соц. лагера, затова не ги цитирам. Иди отвори очите на австрийците, след това се погрижи за моите!

    Коментиран от #40, #57

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 dsсса

    11 7 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Русия изнася за Китай суровини, оръжия и ноу хау (най-малкото за оръжия). Европа изнася за Китай германски автомобили и нищо друго.

    Коментиран от #41

  • 40 Истината

    8 18 Отговор

    До коментар #37 от "Европа бикът я отнесе":

    Във Виена, в която едва ли си стъпвал руски троле, за разлика от България има загинали руски войници , които са погребани там- Затова паметника има статут на военен мемориял. В България единствените загинали красноармейци са препилите с метилов алкохол в Бургас-42 на брой. Всички руско-съветски паметници в България са единствено жалони на руското влияние, които благодарните безродни комунисти са издигнали на руснаците докарали ги на власт. А този коментар си го копи-пействаш под път и над път и по повод и без повод. както е в случая.

    Коментиран от #55

  • 41 Истината

    6 15 Отговор

    До коментар #39 от "dsсса":

    Китайците купеват ограничени количества и след това пускат подобрена китайска версия. Русия е единствено суровинен придатък на Китай.
  • 42 Георги

    6 5 Отговор

    До коментар #38 от "соросоид дебил":

    Ко речи тва желязо е от 80-десете, през 82 почва да влиза на въоръжение, колко да е нов 😂😂😂😂😂 от време на време го ъбгрейдват, но това не го прави нов
  • 43 Мики маус

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "мике":

    Това, което е създадено от човека, винаги е било за война и в нейна помощ. Такава ни е природата. Кухи лейки като теб няма как да го разберат. Имам честта да познавам много военни и определено акъла им е повече от твоя. За разлика от теб аз съм служил войник и единици бяха кухите лейки. Те бяха предимно охри, за там акъл не се иска. Идеален си за там.
  • 44 Fox81

    5 13 Отговор

    До коментар #8 от "Фен на Вермахта":

    Разликата е от небето до земята. Ватенките закопаха 20 млн германци и изстреляха с техните технологии руснак в космоса. Ясно ми е кой къде е.
    Друг е въпроса, че едните бяха природно умни преди да си осиновят всякакви маймуни, а другите са си войнстващи алкохолици с единици капацитети, които преобръщат световната действителност.
  • 45 Компот

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Интернет":

    Те американците особено много компоти са правили преди 500 г. Преди 100 може к да им е дошло на акъла, но пак се съмнявам.
  • 46 ПЕНКО

    12 2 Отговор
    ТОЛКОВА ГОДИНИ ЕВРЕЙСКИТЕ "ФИНАНСИ"/ С НАЧАЛО ЕВРОПЕЙСКИЯ РОДШИЛД/- СА ГО "НАЧУКАЛИ" В МОЗЪКА НА АМЕРИКАНЦИТЕ , ЧЕ ТЕ- С ИЗПУЛЕНИ ОЧИ И ТРЕПЕРЩИ ДЛАНИ -НЕ ВИЖДАТ НИЩО -ОСВЕН БАНКНОТИ !!!??? ДОЛАРЪТ ЩЕ "СДАДЕ БАГАЖА" ПОРАДИ ДИКТАТОРСКИТЕ СИ МЕРАЦИ И ГЛАВНО ЗАРАДИ ПОЛИТИКАТА НА "ЯСТРЕБИТЕ" : САНКЦИИ И "БЛОКИРАНЕ " НА АВОАРИТЕ -ПАРИТЕ НА НЕУДОБНИТЕ И НАПАДНАТИ ДЪРЖАВИ-НАРОДИ !!!!!!
  • 47 схсхсхсх

    6 15 Отговор

    До коментар #38 от "соросоид дебил":

    Нямаш право да си толкова прост.Как може да сравняваш някакъв летящ москвич като МИГ-35 с най-технологичния изтребител правен някога Ф-35 ? МИГ-35 е от най-ниско качество изтребител и то от 4-то поколение.Това е по-зле и от МИГ-29.Пълна скрап.Тоя летящ москвич ще бъде свален от Ф-35 много преди руския неадекватен пилот да разбере какво се случва.Вие рублерастията найстина сте крайно ограничени личности.

    Коментиран от #53, #59

  • 48 С С Б

    9 3 Отговор

    До коментар #20 от "ттт":

    По време на ВСВ , американските ВПК са доставяли въоръжението на американската армия със 176% надценка. В хитлеристка Германия надценката е била само 7% . И след този анализ е логично, на практика , да се получи "Запалка Ронсън" срещу грозно и страшно оръжие -Тигър. Сега никой не знае колко е надценена тази продукция , а самият Джон Маккейн приживе ги нарече - скъпо струващи боклуци( ставаше въпрос за новите самолети -Стелт).
  • 49 Пилците на есен

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Д-р Дулитъл":

    Сигурно специално на теб ще назоват точните бройки , на ушенце , да си ги знаеш само ти. Той и Гьоринг така ги броеше танковете, преди войната , а в нейният край се оказаха 80 000 произведени Те-34 с постоянните им подобрения и модернизации.
  • 50 Велик е нашият войник

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "мике":

    И поради това има над 1300 години България. А Вашият въпрос е празнословие, защото как бихте разбрали, че военната професия е единствената, която задължава един човек да умре, за да защити другите и, за да живеят те.
    И... човекът стигна до Космоса и до дъното на Световния океан именно благодарение на военните технологии!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Сссс

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бончо":

    Айде ве, колко години наближава това време, до кога да чакаме да мрат от глад, нали щяхте и да ги заличавате, слаботелесни сте в главата, хахаха,
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Буй

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бончо":

    Мечтай си,мечтите са безплатни.
  • 55 Буй

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Истината":

    Чети българската история,юрдек,много внимателно от 1941-1944 година,какви са ги мъдрили българските правителства,какво е правила българската армия в гръцко и сръбско,и тогава говори за съветски паметници.Апропо,и във Виена съм бил,и на много други места.
  • 56 Експерт

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    САЩ население - 398 мил. Нещо 68мил - грешка
  • 57 Експерт

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Европа бикът я отнесе":

    До 1964г Австрия е окупирана от съюзниците СССР, САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ! Не пиши глупости!
  • 58 Kcaniba

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Ми то от де да знаеш, като си от джендърска агитка ??!!! Татко 1, татко2, мъжъ ти и ти джендитуу
  • 59 Що си мисля

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "схсхсхсх":

    Че ти пък си безкрайно ограничен
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания