Last news in Fakti

17 Декември, 2019 17:00 1 932 13

Протестна вълна във Франция

  • франция-
  • протести-
  • реформа

Ограничаване на градския транспорт и ограничено подаване на електроенергия

Протестна вълна във Франция - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Френските профсъюзи организират големи демонстрации през днешния ден, съобщи France 24.

Демонстрациите целят да отложат планираната от правителството на френския президент Еманюел Макрон пенсионна реформа. Вече има сериозно забавяне на градския транспорт.

Производството на електроенергия е намалено. Хиляди домове в източната част на страната са останали без ток.

25% от учителите в началните училища стачкуват, както и 23% от средните. Профсъюзите настояват, че техният брой е два пъти по-висок.

Една трета от железопътните работници стачкуват, както и 75.8% от машинистите. Транспортната мрежа на Париж отчита сериозни закъснения.

Някои станции на метрото са затворени заради протестите. Очакват се големи демонстрации в големите градове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    36 1 Отговор
    Това са профсъюзи, а нашите служат на олигарсите.
  • 2 Капитан Негъра Америка

    4 13 Отговор
    Искат да се пенсионират на 50 години обаче няма как да се случи!

    Коментиран от #5

  • 3 Еркюл

    8 4 Отговор
    Да си вкарат от източна европа работяги на половин надница и да се пенсионират ако искат и на 40 г французите източно европейците ще работят до 70г!
  • 4 Да го духа Тренчев

    16 2 Отговор
    Без профсъюзите да излезем и ние кой ще ни организира с толкова много предатели.
  • 5 Госта

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Капитан Негъра Америка":

    Ще стане,ти си гледай банановата република и не мисли,защото не ти се отдава

    Коментиран от #7

  • 6 От профсъюза

    15 0 Отговор
    Кви профсъмзи в България като още няма нормирано почасово заплащане по браншове! Половината ви осигуряват на минимално и знаете, а другата половина ви осигуряват на 4h и чакате после пенсии! Ще чакате ще чакате, важно ви е да вземете днес без да мислите за утре, обаче утре е близо и почвате олелеееее олелеееее...
  • 7 Капитан Негъра Америка

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Госта":

    Ти бачкай сега на новите капиталисчета и им цъкай + в инстаграм от почивките!
  • 8 Соломонн

    13 1 Отговор
    Д-р Гилотен доволно потрива ръчички, ще има работа за него. Браво на френските хора , така се прави ! Докато не го натиснеш шефа, не се усеща че работи с хора.

    Коментиран от #10

  • 9 Загубен

    15 3 Отговор
    Леко-полеко, хората се осъзнават. Приспиваха ги 70 години с лъжи. Дадоха им 40 години "просперитет" колкото те да приемат нещата за даденост и, че някой мисли и се грижи за тях, пък и ние, бунаците да повярваме, че на запад всичко мед и масло. Да, ние повярвахме, и те повярваха. Ние още вярваме и се стремим натам, а те вече се отърсват.
    Няма как да внасяш цял живот осигуровки и цял живот да си плащаш всичко ако се наложи да се лекуваш. Няма как да внасяш и да се окаже, че ще се пенсионираш на 1002 години. Винаги идва "Видовден" . И преди е ставало и сега ще стане. Припомнете си Френската революция и гилотините! Припомнете си Роза Люксембург. Припомете си Хитлер. Припомнете си и по-стари времена! Изгонването на евреите първо от храма,после от Египет,a после и от Рим.
    Те си мислят, че са спечелили поради парите, които харчат за дезинформация и поради лихвите с които ни нагърбват, но бъркат. И преди векове лихварите така си мислеха, а после ревяха колко са дискриминирани, обгазявани и сагрегирани.
    Ми, да не съм лош (а защо не и добър) пророк, но лихварите пак ще ядат хурката. Тоя път ще е трудно за работещият човек да с пребори, но ще стане.
  • 10 Загубен

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Соломонн":

    Не прочетох коментарите до край и сега виждам ,че споделяме едно мнение.
    Знам, че на троловете ще им се стори, че е един човек с два поста,но кълна се, че ние с теб сме едно цяло като мнение, но за това пък сме различни хора. Това, разбира се ме радва, защото ми дава знак, че мисля правилно.
    Колкото до мен, аз съм вече много стар и едва ли ще дочкам гилотините да почнат работа, но пък това ми дава надежда, че тоя свят не е чак толкова загубен!
    Хубава вечер и бъди здрав!
  • 11 ГосТ

    4 0 Отговор
    Принципно, яхти заслужават Нобеловите Лауреати и изобретатели на значими иновации (в истинският смисъл на думата). Щом като повечето от тях нямат такива потребности, въпреки възможностите си, кой да има ? мъск ? Я стига, не няма, той няма такива потребности !
  • 12 рептил

    3 0 Отговор
    Местното негърско население какво казва по въпроса ?
  • 13 Иван

    4 0 Отговор
    Франция е велика държава а аз отказах ордена на почетния легион.Сега разбрах колко съм прост българин.
Новини по държави: