Last news in Fakti

26 Декември, 2019 22:00 3 964 38

Ще спрат ли убийствата на жени в Турция?

  • убийства-
  • жени-
  • турция-
  • протести-
  • насилници-
  • полиция

Стотици жени в Турция загинаха от насилие и през тази година

Ще спрат ли убийствата на жени в Турция? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Насилието срещу жени постоянно стъписва турската общественост - и през 2019-а множество убийства на жени влязоха във вестникарските заглавия. Критиците твърдят, че турското правителство и правосъдието не се отнасят сериозно към този вид насилие. Но нарастващото възмущение в интернет-общността и твърдият ангажимент на групите в защита на женските права поставят турското правителство под натиск - политиците са принудени да се ангажират повече с темата.

Затова през март 2018 година две министерства - на вътрешните работи и на семейството - се заеха със създаването на механизъм за спешни случаи - мобилното приложение "KADES". Програмата може да алармира в случай на опасност, например когато жена е подложена на насилие. Тя позволява още чрез GPS да се установи точното местонахождение на застрашеното лице, за да може полицията бързо да стигне дотам.

Успех ли е "KADES"?

Както съобщават от вътрешното министерство, за 21 месеца 353 334 души са си инсталирали приложението, а 16 500 души вече са го използвали. "Това, че програмата е била свалена толкова много пъти, показва, че има все повече насилие срещу жени. Те си инсталират приложението от страх", коментира правозащитничката Ялчънър Симсек.

Становището на вътрешното министерство е, че програмата дава положителен ефект, тъй като в сравнение с предходната година случаите на домашно насилие са намалели с 19 процента. Но Ялчънър Симсек е скептична по отношение на това дали "KADES" защитава ефективно жертвите на този вид насилие. "Ние пробвахме програмата, тя функционира", казва тя. Но е по-важно след натискането на копчето да има последствия за извършителите на тези нападения. "Искаме да бъде оповестена статистика за тези случаи", казва още правозащитничката.

430 убийства през 2019

Организацията "Ние ще спрем убийствата на жени" вече е регистрирала 430 убийства от началото на годината. Наред с множество други брутални случаи, турската общественост беше шокирана от неотдавнашното убийство на Филиз Текин от Измир: преди две седмици жената беше пребита от алкохолизирания си мъж, тъй като не изглеждала достатъчно поддържана. И тъй като извършителят отказал на пострадалата лечение в болница, осем дни по-късно тя починала от раните си.

Групите, защитаващи правата на жените, се надяват, че общественият натиск, породен от случаи като този, ще доведе и до обществена промяна, която да бъде поддържана не само от гражданското общество, а и от политиците.

Трябват законови мерки

Гюлсюм Кав от Платформата за борба с убийствата на жени смята, че "програмата "KADES" естествено трябва да бъде изпробвана". Същевременно тя подчертава, че законите за защита на жените трябва да се прилагат по-ефективно от правосъдието. "Трябва да се предприемат стъпки за практическото приложение на Истанбулската конвенция. Тя най-накрая трябва да бъде реализирана от отговорните институции", подчертава Кав.

Истанбулската конвенция е многостранно споразумение на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие от 2011-а година. Турция ратифицира конвенцията преди пет години и прие съответния закон за приложението ѝ. Но на практика, както посочват критиците, правните норми на конвенцията не се прилагат и предвидените мерки за помощ и за защита на жените не са реализирани.

Липсва политическа воля

Макар с пускането в действие на "KADES" правителството да демонстрира добра воля за предотвратяване на насилието срещу жени, засега липсва политическата воля за трайно разрешаване на проблема. Когато на 25 ноември 2 000 жени се събраха на протест в Истанбул в Международния ден срещу насилието спрямо жени, полицията разпръсна демонстрацията с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Автор: Даниел Белът


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 5 Отговор
    убииства вьршат психопати садисти сериини убиици
  • 2 Ами

    6 22 Отговор
    Българки ваш ред е, заминавайте в анадола. Вие обичате да раждате мелези. Тва ви е ген предаден от бабите ви покрай робствата.

    Коментиран от #3, #17, #26

  • 3 Факти

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    Недей ши обидиш Вулгарките, според тях нямало значение да ни зацапват нацията с разни други раси.
  • 4 СПЕЦНАЗ

    13 0 Отговор
    Те май се пренесоха в Германия? :)
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    УБИИЦИ ПСИХОПАТИ ИЗРОДИ САДИСТИ
  • 6 Сунай

    16 5 Отговор
    Убииствата на жени ще спрат когато всички турци станат като мен .На мен жена не ми трябва защото Хасан ме разпаря редовно отзад.Аз него го ревнувам от козата.
  • 7 Последния софиянец

    18 2 Отговор
    Какво отношение искате, като исляма ги учи че жените нямат души. Поставя ги наравно с добитъка.
  • 8 Кой68

    13 1 Отговор
    Лично мнение....Във корана и исляма какво пише за жените?Във С.Арабия/високо развита и цивилизована/как се отнасяха със жените доскоро....В Турция Ердоган налага исляма.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Менгеле.

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кой68":

    Саудитска Арабия пък чупят тъпомера за простотия и издевателства над жените там от преди няколко години е приет закон и е в сила който гласи че " всеки мъж може да изяде жена си ако поиска" по големи изроди от тия няма на белият свят.
  • 11 Норвежки Теслераст

    14 0 Отговор
    В Турция е пълно с манафи за какво са им жени да им пречат ли?
  • 12 Статист.

    15 0 Отговор
    Да видим сега тая нова година в Германия колко изнасилвания ще има от страна на мигрантите над германки и какво ще е мнението на яловата Мекркьолица ?????????

    Коментиран от #14

  • 13 Иван

    10 2 Отговор
    Мразя насилници над жени. Яли са бой такива, и ако требва пак ша ядът юмруците. Жената, ако се отнасяш добре с нея, ти дава толкова много радост в живота. Ама има уж мъже, къде са малоценни и само върху слаби издевателстват. За тва ако се оплаче ваша близка защитете я.
  • 14 Скин хедс мале ле.✴✴✴🔫🔫✋✋✋

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Статист.":

    Колкото повече изнасилени жени в Германия толкова повече гласове за нашата партия АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ това е цената до спечелване на изборите .
  • 15 каунь

    14 2 Отговор
    шибъната им религия в празните кратуни е виновна! Браво на тия женици без фереджета, браво!
  • 16 Айшето

    10 3 Отговор
    Ааааа не утивам в Турсия.Тука ми е много добре.Сосиял има.дърва има .Деца има.Които жени не искат Турсия да дойдат тука в България.15 дена метеш взимаш сосиял и децки пари.И от Белканто взимаш пари за желязо.Берекет версин.Има пари
  • 17 Дали

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    Я питай баба си колко еничари е гощавала докато дядо ти е бил на полето! И колко от тях са посели семето на което си потомък! Същото важи и за 3-ти коментар!
  • 18 Пена

    7 2 Отговор
    Що бе? Те турците са хубави хора. Кадъните не струват, та явно им пречат. На мода сега там са хубавите рускини.
  • 19 Рошко

    6 3 Отговор
    И нека плюенето продължи, и миналата седмица четохме същите глупости на дойче зелето
  • 20 Това там.

    5 0 Отговор
    Не са туркини, нашите туркини са много по-различни на външен вид. Така изглеждат нашите римляни, ако са мелез между европеец.

    Коментиран от #22

  • 21 Коко

    10 0 Отговор
    Е,как няма да спре убиването на жени, нали са приели ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ
  • 22 Лефтеров

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "Това там.":

    Така е. Туркините на нищо не приличат, те и затова са тези убийства.
  • 23 Боярышник

    4 0 Отговор
    Айде бе,не е възможно,та нали ние в Турция сме приели"Истанбулската конвенция".Как е възможна тази неправда,няма ли конвенцията да ни опази бога ми...Приемате Истанбулска конвенция и смъртните случаи и насилието над жени спират..Малоумници..
  • 24 гнусни

    9 4 Отговор
    турчоля мръсни,не вярващи в Бог...тези са от най гнусните гадове...не се къпят,не вярват в Аллах,само се правят,че вярват....много долни...подражават и се правят на вярващи...това са Турците
  • 25 бай Шиле

    11 1 Отговор
    Е нали Турция е ратифицирала Истамбуската конвенция.Защо няма ефект.В България ще има ли?Плевненлиев,Йотова и всякакви други блюдолизци нека да ни обяснят на нас безпросветните.
  • 26 АЛЛАХ КОЗАЕБЕЦА

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    Няма страшно чожум,важно е гадинките да са задаволени,те жените ни и без това българите ги отпарят.
  • 27 Недейте ги защитавайте толкова

    3 6 Отговор
    че ще вирнат главица и ще станат леки като нашите. Нека ако имат нещо, да е против тяхната воля, та да не търсят сами непознати мъже за това. Ако тъй и тъй не е детствено, нека да си уважава собствения си мъж, не да го прави на глупак с друг от пусто любопитство или гаднярщина. То тъй и тъй не може да се намери жена, която да е била само с един мъж.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ставрю

    2 3 Отговор
    Турците не обичат жените те ги имат за машини които правят деца и то мъжки. Те са манафи и обичат да се блъскат по мъжки
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българина

    4 1 Отговор
    ЕК да им наложи санкции, че ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ НЕ СЕ СПАЗВА. Интересно в че тези които не са я приели не си бият и убиват жените

    Коментиран от #33

  • 33 Age

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Българина":

    Общото между всички държави, ратифицирали ИК, се нарича крайност.
    На изток са на едната крайност-неуверени, слаби и страхливи мачовци, които разчитат само на мускули, за да си оправят живота, знаещи само да командорят и бият жените си за най-дребно провинение и ги третират като безправни, инак ако жените им си знаят правата, ще има бум на разводи.
    На запад са на другата крайност-уродството взема връх, жените имат твърде много права, а мъжете (почти) нямат права, има бум на разводи, вярват, че всичко, което каже властта, е вярно, масово затъпяват.

    Коментиран от #34

  • 34 Браво

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Age":

    Най-точния коментар, писан някога. Точно така си е.
  • 35 Метгонтан

    1 0 Отговор
    Как ши спрат бе .....? То в Анадола опитите мъж да забременее все още е топ цел на манафите . Да им се чуди човек , Аллахата позволява да имат по амнайсе хиляди жени ,а те по космати , рунтави и миризливи мъжки дупета тръгнали . С колкот сериали да ни облъчват , знаем ги отдавна гьотверените , то и за това семката им 500г не е поникнала в бг
  • 36 Питали радио Ереван

    2 0 Отговор
    Ще спрат ли убийствата на жени в Турция?
    - Да, като свършат
  • 37 Сливатаеузряла

    1 0 Отговор
    Книгата която им е набита в кривите глави,така ще е.Те не признават жената за човек,което ме навежда че самите не са човеци,хора
  • 38 чалма тв

    0 0 Отговор
    е, нали баш в Истамбул приели конвенция...доказалтелство ,че нищо не може да се направи с тези тъпи конвенции...има си закони,просто трябва да се прилагат...от изроди които ни управляват..
Новини по държави: