Last news in Fakti

9 Декември, 2019 06:00 6 854 33

Една несекваща трагедия - убийствата на жени в Турция

  • турция-
  • жени-
  • убийства-
  • трагедия-
  • истанбулска конвенция-
  • насилие срещу жени

Женски организации искат по-добра защита срещу насилието върху жени

Една несекваща трагедия - убийствата на жени в Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Поредното убийство на жена шокира турската общественост и предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Късно вечерта след урока си по балет 20-годишната студентка Серен Йоздемир от черноморския град Орду е намушкана пред дома си от непознат мъж. По-късно младото момиче почива в болницата от раните си.

Предполагаемият извършител вече е осъждан дванадесет пъти за престъпления като убийство на дете и грабеж, а малко преди убийството на Йоздемир, е избягал от затвора. Ден след нападението мъжът е заловен на автобусна спирка; прокуратурата води разследвания.

Не само турското общество беше разтърсено от случилото се - високопоставени политици също изразиха съболезнованията си и заявиха, че ще бъдат взети мерки. Много турци са ужасени от факта, че един убиец е могъл да избяга от затвора. Обстоятелствата около неговото бягство ще бъдат внимателно разлседвани, заяви турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл от ислямско-консервативната партия ПСР.

Не е нещо естествено, за жалост, че управляващите проявяват сега внимание към проблема за насилието върху жени. И правителството, и турската съдебна система премълчават този проблем от години, въпреки че според данни на организацията "Ние ще спрем убийствата на жени" само през тази година са регистрирани 430 убийства. Социалните мрежи и ангажираните групи за женски права обаче оказват все по-голям натиск върху правителството и съдебната система. През последните месеци няколко случая на крайно брутално насилие приковаха вниманието на медиите и показаха, че насилието над жени в редица случаи не се наказва достатъчно строго.

Още един потресаващ случай

Убийството на 23-годишната Сюл Чет от Анкара също шокира обществеността - както и начинът, по който то е представено от следствените органи. Младата жена била изнасилена в офиса си от двама пияни мъже - единият от които шефът ѝ - и след това изхвърлена през прозореца. По-късно мъжете казали на полицаите, че Чет се е самоубила. Съдебните лекари обаче откриват счупване на врата, разкъсвания в аналната област и упойващи вещества в кръвта на жертвата. Независимо от това, съдебният лекар и адвокатът на защитата смятат инцидента за "секс по взаимно съгласие", защото в крайна сметка Чет сама била "решила да пие алкохол с мъже на уединено място".

Процесът продължи половин година и беше съпътстван от демонстрации на солидарност от страна на жените, както и от силно съпричастие в социалните мрежи. Във вторник съдът в Анкара обяви, че извършителят ще получи доживотна присъда, а неговият съучастник - присъда 19 години лишаване от свобода.

"Никога няма да забравим, че следствените органи се опитаха да потулят случая. Ние, жените оказахме съпротива и проявихме солидарност", заяви след обявяването на решението Хюлия Гюлбахар, говорителка на организацията "Група за равенство на жените".

Истанбулската конвенция

Женските организации се надяват, че предизвиканият от подобни случаи обществен натиск ще доведе до промяна в обществото, за която трябва да допринесат както гражданското общество, така и политиците. Много туркини разчитат на Истанбулската конвенция - споразумението на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие от 2014 г. Страните, подписали документа, поемат ангажимент да създадат условия за борба с насилието над жени. Турция ратифицира Конвенцията преди пет години и я превърна в правна основа на закон за предотвратяване на насилието над жени и защита на семейството. Въпреки това на практика правните норми на Истанбулската конвенция не се прилагат и предвидените мерки за помощ и защита на жените не са реализирани. Насилието и дискриминацията срещу жени могат да бъдат предотвратени само ако съдебната система и правоприлагащите органи също прилагат споразумението.

Според берлинската активистка Сехназ Киймаз Бахчечи обаче “правителството няма волята” да спазва задълженията по споразумението.

"Връщай се при мъжа си"

Гьохче Язар от адвокатска колегия Санлиурфа смята, че проблемът се корени в патриархалните семейни структури и културните навици. "Обичайно е жена, която е заплашена от съпруга си и се страхува за живота си, да потърси защита от държавата. Правните правила са ясни, но тези жени често чуват изречението:" Връщай се при мъжа си. "

Въпреки че сега членовете на правителството реагират и са потресени от убийството на Серен Йоздемир, все още не се забелязва политическа воля за борба срещу насилието над жени в дългосрочен план. Лявата прокюрдска “Демократична партия на народите” предложи да се сформира парламентарна комисия за разследване на насилието над жени, но през ноември управляващата партия ПСР и Партията на националистическото движение отхвърлиха това предложение. На 25 ноември, когато около 2000 жени излязоха на протест по повод Международния ден на насилието над жени в Истанбул, полицията разпръсна събралото се множество със сълзотворен газ и пластмасови куршуми.

Автор: Даниел Белут


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    16 23 Отговор
    На всякъде има психопати,да не би в България нещата да са по различни?Моля,не бъдете смешни,ако дойче зеле си направи труда да направи анализ за България,ще има да се чудим какво ли става...?
  • 2 Рошко

    21 10 Отговор
    Само като заглавието и знам чия е статията, а нещо за самоубийствата в България, от немотия и бедност, или на някое изобщо "самоубийство"

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вкусният цианид

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    В туркия се пие много на последно все пак ние сме на ракия

    Коментиран от #5

  • 5 пульо

    10 7 Отговор

    До коментар #4 от "Вкусният цианид":

    Има сведения че ердо ще направи цианида националната напитка на турция
  • 6 Грунгу

    12 9 Отговор
    За убийството няма раса, религия. В България за първите девет месеца са около 30 убитите жени.
  • 7 Mанафска работа

    11 13 Отговор
    "Турция е модерна и цивилизована страна, няма такива неща" ....
  • 8 Ала Турка

    5 9 Отговор
    Голяма работа.. Това е просто ..сътрудничеството между двата пола.

    Коментиран от #27

  • 9 хммммм

    18 2 Отговор
    Уж си напраиха и приеха Истанбулската си конвенция,пък резултата противоположен.И кво няма да е.Ся бай Турчин оди и си го слага в легално джендърско дупе,а жена му кат изревнува и й тегли балтията.
  • 10 турски ценности

    11 3 Отговор
    среднощен експрес за жени
  • 11 АРЕС

    15 4 Отговор
    Напълно нормално за Турция

    Коментиран от #12

  • 12 АБВВБА

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "АРЕС":

    Което показва, че подписването на Истанбул ската конвенция, то е важно отношението на хората, не директивите.
  • 13 КАСАПИНА

    9 7 Отговор
    Няма да плачем,можем само да се радваме за неродени бъдещи паразити.

    Коментиран от #14, #19

  • 14 Забелязъл.

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "КАСАПИНА":

    👍👍☝👍👍-Добре казано ...👏👏👏👏👏

    Коментиран от #20

  • 15 Свинаря.

    9 5 Отговор
    Ако имаше смъртно наказание за убиеца още за първото му убийство на детето сега момичето още щеше с си ходи на танци трябва да говоря с Ернасран да ми ги води убийците от Турция да си храня прасетата с тях и аз на далавера и турците доволни .
  • 16 Турция е над 10 пъти с повече население

    5 6 Отговор
    Пък убийствата колкото в България....

    Коментиран от #30

  • 17 Мара

    10 4 Отговор
    За какво им са жени в Турция,като мъжете се онождат един-друг !
  • 18 Анализатор

    8 1 Отговор
    Ама тези, нали бяха подписали Истанбулската конфенция?
  • 19 Хасан

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "КАСАПИНА":

    Пак се появи ,гнидата ! Изтърсак ...излишно семе си ....радвам се че намаляш с 50хикяди на гидина
  • 20 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Забелязъл.":

    В България бабички изнасилват , за 5 лв те убиват

    Коментиран от #21, #23, #26

  • 21 Забелязъл.

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    А пък в Турцията ти изнасилват такива като теб и после ги убиват за 5 лири...........🔪👳🔪👳🔪👃👃👃
  • 22 В България

    6 2 Отговор
    Повечето убийства и изнасилвания се извършват от малцинствата. Както и да е. През 2018, 33 жени са били убити, а 28 са били пратени в болница или са били осакатени.
    В Франция 137 жени се убиват годишно, Германия 122.
    Доста по-добре сме от останалите държави.
  • 23 Яж сланина и целувай кръста.👏👏👏

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Що се правиш на луда бе Хасан казъм много добре знаеш че има цензура на словото и печата в Турция така че бройката на убитите жени е много по голяма...
  • 24 жените им са виновни

    4 2 Отговор
    като за пръв път вдигне изрода ръка да удря, изтърпи го и го спри завинаги след това от мъките на тоя свят. прати го в един по-нов за него свят. оставиш ли го първия път, няма да спре
  • 25 Гост

    3 2 Отговор
    Културните ни съседи. Нацията с исконни традиции и древни ислямски ценности. Миролюбивите мюслита, претендиращи за отворено общество. Мирните и работливите, уважаващи живота и правата на всички. Аре стига вече, че ми се повръща от такива.
  • 26 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    И ти седиш тука и търпиш този ужас??? Как още не си хукнал към спасеието - Туркия?
  • 27 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ала Турка":

    А възродителният процес не беше ли сътрудничество между двете раси?

    Коментиран от #29

  • 28 КАСАПИНА

    3 0 Отговор
    "с 50хикяди на гидина" изчезват тия от некачествeния материал като теб, а и тук няма място за неграмотни .
  • 29 КАСАПИНА

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Той трябваше да започне поне преди 100 години
  • 30 ordanoolu

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Турция е над 10 пъти с повече население":

    Там не си знаят и хората особено в родния им анадол
  • 31 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    за съжаление убииствата на жени в българия са близки на тия в турция пропорционално,а уж сме европеици!
  • 32 ФАКТ

    3 1 Отговор
    Ами,да ги галят с перце такива ИЗРОДИ !!! Куршум в главата и проблемите ще се решат ВЕДНАГА !!! На турците,а и на някои балканци,трябва да им се смени чипът !!! А и за такива смъртно наказание и проблемът се решава !!!
  • 33 женомразец

    4 0 Отговор
    Брей, че умозаключителни коментари има тук? Пак драпане за истанбулската конвенция! Не разбрахте ли, че няма да я бъде? След ратификацията и, убийствата на жени са се увеличили драстично и навсякъде. И защо не си зададете въпроса, че има причина за тези убийства и дали жената сама не си е виновна? Жената трябва да разбере, че няма право да има права. Мъжът е глава на семейството, винаги е бил, и винаги ще бъде, а жената винаги ще свири втора цигулка, колкото и да се пъне. Равна била и тя с мъжа?!? Равна, ама друг път. Ще стане равна на куково лято. Най-много мъжът да я направи "водоравна", когато му писне от женската наглост!
Новини по държави: