Last news in Fakti

3 Януари, 2020 21:30 1 781 16

Британски съд решава дали веганството е религия

  • веган-
  • веганство

За това пледира местен зоолог в първо по рода си съдебно дело

Британски съд решава дали веганството е религия - 1
СнимкаShutterstock

Веганството трябва да бъде признато за религия и да бъде защитено от закона срещу дискриминацията - за това ще пледира британски зоолог в първо по рода си съдебно дело, съобщи Ройтерс.

Жорди Касамитяна съди бившия си работодател "Лига срещу жестоките спортове" за неправомерно уволнение след спор за пенсионни инвестиции във фирми, правещи тестове с животни.

Ищецът твърди, че етичното му веганство - убеждението да избягва каквато и да е вреда на животните, е начин на живот, който трябва да бъде възприеман като религия или друг вид дълбоко убеждение, защитено от закона.

"Етичното веганство е философско убеждение за значителна и нарастващата част от населението на Великобритания и на света", каза Питър Дейли, адвокат на Касамитяна. "Ако приключи успешно, това дело ще определи, че етичното веганство подлежи на защита от дискриминация", добави той.

Говорителка на организацията "Лига срещу жестоките спортове" съобщи, че Касамитяна е уволнен заради сериозни нарушения, които не са свързани с етичните му убеждения. Лигата не оспорва твърдението му, че убежденията му трябва да бъдат защитени, но съд в град Норич ще проведе отделно заседание по темата, защото тя създава прецедент за други дела. Заседание по трудово-правния спор е насрочено за февруари.

Веганите избягват всички храни с животински произход, включително яйца и млечни продукти. Няма точно определение за етичното веганство, но последователите му отричат всяка форма на експлоатация на животни и отказват да носят дрехи от вълна или кожа или да използват продукти, изпробвани върху животни.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф

    22 2 Отговор
    На кой му пука за веганите?

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    15 3 Отговор
    А когато бял веган от UK яде салама на Юрумба нарушава ли религиознте си закони?
  • 4 Анти Джендър

    20 1 Отговор
    А какви дрехи ще носят драгите вегани? От изкуствена материя, дето за направата ѝ се цапа околната среда толкова много, че се рискува от това замърсяване да измре всичко на тази планета в това число и животните?
    Те такива джендъри скоро ще претендират и против това че ползваме химическите елементи като КИСЛОРОД, както и Слънчевата светлина.
    Кой изобщо плаща за тая мащабна акция с тоталното настъпление на извратеняците?
    Тия евро-атлантици, политкоректни, дават ли си сметка, че в древността, когато е нямало "изкуствени материи" и "киберТРЪК-ове" на хората им се е налагало да ловуват, за да оцелеят, като и са ползвали "впрегатни" животно за да орат земята и да произвеждат семената, дето джендърите сега ядат?!
    Ще има да става нещо и дано нормланите не сме "приспани" напълно, за да дадем отпор на НЕНОРМАЛНОТО!
  • 5 Рошко

    20 1 Отговор
    Аз предлагам, някой нормален съд да определи британците хора ли са
  • 6 Ккккк

    11 6 Отговор
    А кога ще скочите на милионерите и милярдерите.Откаде на каде един човек има куп пари,а друг работи като вол и няма нищо.

    Коментиран от #15

  • 7 Кънчо Путкодеров

    12 3 Отговор
    И такаа.Животински продукти веганките не слагат в устата си.Питам аз непросветения,веганките правят ли свирки?Ако правят,и със сигурност правят,мога ли да ги наричам орални канибали?
  • 8 Тръмп

    5 0 Отговор
    Бога на веганите не е някое борче или шишарка,а Дебелия Прът!!!:):):)
  • 9 Боко божествения

    4 0 Отговор
    Явно в БГ има много религиозни вегани, който вярват в Бог ТИКВА ?
  • 10 Пекинска Патица (без зеле)

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йозеф":

    Добре, че в България няма вегани, само обикновени содомити и то само на жълтите павета!
  • 11 Презвитер Козма

    4 4 Отговор
    Ти ги остави тези вегани, мед друго ме интересува, кога путинизмът в България официално ще бъде признат за религия и какви храмове и пагоди за поклонение трябва да построят българските путинофили, за да отдават почит на божеството си.
  • 12 Дада

    12 1 Отговор
    Преди години спорих доста с една позната. Тя е веганка а аз не. Бях с възгледи, които сочеха, че веганите са странни хора. Днес вече съм зрял имам семейство, завърших Медицина която практикувам и с ръка на сърцето мога да кажа!
    Не! те не са странни!
    Вече нямам възгледи, имам убеждения, че тия хора не са с всичкия си. Нуждаят се от лечение и това е.
    Като медицинско лице ще кажа, че вие госпожи и господа вегани сте толкова зле психически, че не успявам вече да намирам думи, да обяснявам на подобни "хора" че за да си набавиш 20-те незаменими аминокиселини, просто трябва да ядете животински продукти. Те не напразно се наричат така! Вашият бог ви е направил такива. Ако се мислите за прекроени, то значи наистина имате нужда от адекватна психическа намеса! Лекувайте се бързо, докато не сте приключили с работата си тук на земята. Мога да ви изброя всички симптоми, които и вие знаете че сте развили след отказа ви от животински продукти, но се опитвате да си мълчите. Както кучето ви не може да яде само кълнове и да оцелее дълго, то така и вие няма как да хапвате брокули и да доживеете до дълбоки старини. ПОМНЕТЕ ЕДНО ПОСЛЕДНО!!! ОРГАНИЗМА ОСВОЯВА ТОЛКОВА МАЛКО ОТ ТРЕВОЛЯЦИТЕ, ЧЕ БИ БИЛО СТРАННО АКО НЕ ИЗПИТВАТЕ СРАМ, КАЗВАЙКИ ПРЕД ЛЕКАР, ЧЕ СТЕ ТАКЪВ, ПРИ ВСЕ ЧЕ НИЕ ЗНАЕМ КАКВА ДИАРИЯ ВИ ГОНИ БРАТЯ И СЕСТРИ.
  • 13 веселяк

    8 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Ищецът твърди, че етичното му веганство - убеждението да избягва каквато и да е вреда на животните", тоя веган ако се замисли колко мравки е смачкал, докато броди по земята ще трябва да се гръмне с топ!
  • 14 изроди

    8 0 Отговор
    Веганите изяждат храната на зайчетата и агънцетата и така ги обричат на гладна смърт!
  • 15 На пръв поглед

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ккккк":

    Вие милионер няма да станете, защото сте неграмотен. Образованието и мисълта понякога водят до забогатяване.
  • 16 Петко

    1 0 Отговор
    И на какво се кланят , на Дева Маруля.
Новини по държави: