Last news in Fakti

28 Януари, 2020 18:30 2 256 5

Запъти ли се Шотландия към нов референдум за независимост?

  • никола стърджън-
  • шотландия-
  • независимост-
  • референдум-
  • борис джонсън

През 2014 г. шотландците гласуваха с мнозинство от 55% за оставането си в състава на Обединеното кралство

Запъти ли се Шотландия към нов референдум за независимост? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британското напускане на ЕС възобнови дебата за независима Шотландия, който се смяташе за приключен със знаковия референдум отпреди шест години, коментира АФП.

През 2014 г. шотландците гласуваха с мнозинство от 55% за оставането в състава на Обединеното кралство, с което сложиха край на дискусиите.

Но националисти посочват, че Брекзит представлява материална промяна в конституционните споразумения на Шотландия с британското правителство в Лондон.

Около 62 процента от хората северно от границата гласуваха за оставане в ЕС на референдума за развода с общността през 2016 г.

И сега тези, които са казали „не“ на независимостта през 2014 г. и „да“ на оставане в Евросъюза, променят възгледите си за собствения път на Шотландия след повече от 300 г. съюз.

Шотландската лидерка Никола Стърджън през последните месеци засилва натиска за нов референдум за независимост.

Тя писа на премиера Борис Джонсън след изборите през декември, на които нейната Шотландска национална партия се представи блестящо в цяла Шотландия.

Но Джонсън подчерта, че Лондон няма да предава правомощия на Единбург за провеждане на нов референдум и се обоснова, че това „би продължило политическата стагнация, на която Шотландия е свидетел през последното десетилетие“.

В отговор Стърджън обвини управляващите тори на Джонсън в игнориране на народната воля.

Запъти ли се Шотландия към нов референдум за независимост?

„За торите проблемът е, че колкото повече се опитват да блокират демокрацията, толкова повече показват, че съюзът не е между равни и така увеличават подкрепата за независимост“, написа тя в Туитър.

Шотландското правителство се очаква да даде своя отговор и да реши за следващите стъпки идните дни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    8 2 Отговор
    Абе те искат независимост, ама искат и безплатно здравеопазване за сметка на англичаните, не са като нас да не знаят какво искат.
  • 2 ВАТМАН

    14 0 Отговор
    Шотландия да се присъедини към България.Че и те имат гайди....а и Северозапада няма да ни е така изостанал
  • 3 Гледач

    6 2 Отговор
    Ееее ТОВА няма как да стане.Кралицата ще избие шотландците до крак но няма да им позволи каквато и да било свързано с независимост
  • 4 Видял

    20 0 Отговор
    Живях там 15 години.Шотландците са друга бира ,не като англетата.Мразят ги и в червата.Имах приятели и никога не ми е липсвала социална среда,да не говорим,че ако не отидех след работа в петък с тях на кръчма се изсипваха у дома с букет цветя за жената и "давай ракията".
  • 5 РЗС

    10 0 Отговор
    ето така приключва най-голямата империя в света, до разпад до племена, както се е започнало
Новини по държави: