28 Януари, 2020 16:57 2 154 20

Хакери защитават Турция и атакуват чужди сайтове

  • гърция-
  • турция-
  • хакер-
  • егейско море

Зад последните хакерски атаки срещу гръцки, кипърски и иракски правителствени агенции и организации стоят хакери, защитаващи интересите на Анкара

Хакери защитават Турция и атакуват чужди сайтове - 1
Снимка: Shutterstock

Зад последните хакерски атаки срещу гръцки, кипърски и иракски правителствени агенции и организации стоят хакери, защитаващи турски интереси, пише в. „Катимерини”, цитиран от БГНЕС.

Смята се, че зачестилите масирани кибератаки, насочени към правителства и други организации в Европа и Близкия Изток, са дело на хакери, действащи в интерес на турското правителство, заявиха трима западни висши служители по сигурността.

Хакерите са нападнали най-малко 30 организации, включително правителствени ведомства, министерства, посолства и служби за сигурност, както и компании и други групи, според проверка на Ройтерс на публичните интернет регистри. Жертви на атаките са станали кипърски и гръцки правителствени имейли, засегнат е бил и съветникът на иракското правителство по национална сигурност, показват протоколите за сигурност.

Атаките включват прихващане на интернет трафик към уебсайтовете на жертвите, което потенциално дава възможност на хакерите да получат незаконен достъп до мрежите на правителствените органи и други организации.

Според двама британски чиновници и един американски служител, дейността носи отличителните белези на поддържана от държавата операция за кибер шпионаж, проведена с цел да се защитят турските интереси.

Официалните лица заявиха, че заключението им се основава на три елемента: идентичността и местонахождението на жертвите, които включват правителства на държави, които са геополитически значими за Турция; прилики с предишни атаки, за които е установено, че са използвали инфраструктура, регистрирана в Турция; и информация, съдържаща се в поверителни оценки на разузнаването, за които те отказаха да дадат подробности.

Експертите казаха още, че не е ясно кои конкретни лица или организации са отговорни, но смятат, че сериите от атаки са свързани, защото всички те използват едни и същи сървъри или подобна инфраструктура.

Министерството на вътрешните работи на Турция отказа коментар. Висш турски служител не отговори директно на въпроси за хакерската инвазия, но заяви, че самата Турция често е жертва на кибератаки.

Кипърското правителство публикува изявление, че „съответните агенции са били незабавно запознати с атаките и са инструктирани да ги ограничават“. „Няма да коментираме конкретни данни от съображения за защита на националната сигурност“, гласи изявлението.

Властите в Атина заявиха, че нямат доказателства, че гръцката правителствена електронна система е компрометирана. Иракското правителство не отговори на молбата за коментар.

Атаките срещу кипърски, гръцки и иракски обекти, идентифицирани от Ройтерс са станали в края на 2018 г. или в началото на 2019 г., според публичните интернет архиви. По-масираната поредица от атаки продължава, както според държавни служители, така и според частни изследователи на киберсигурността.

Говорителят на британския Национален център за киберсигурност, който е част от разузнавателната агенция GCHQ за сигнали в тази сфера, отказа коментар кой стои зад атаките. В САЩ службата на директора на националното разузнаване отказа да коментира кой стои зад атаките, а Федералното бюро за разследвания не отговори на искането за коментар.

Атаките подчертават слабостта в един от основните стълбове на онлайн инфраструктурата, който може да затрудни жертвите, изложени на атаки извън техните собствени мрежи да ги открият и да се защитят.

Хакерите използват техника, известна като „отвличане на DNS”, заявиха западните служители и частни експерти по киберсигурност. Това включва подправяне на ефективната адресна книга в интернет, наречена система за имена на домейни (DNS), която позволява на компютрите да свързват адресите на уебсайтове с правилния сървър.

Чрез преконфигуриране на части от тази система, хакерите успяват да пренасочат посетителите към имитиращи уебсайтове като фалшива имейл услуга и така копират пароли и други текстове, въведени там.

Ройтерс прегледа публичните записи на DNS, които показват кога трафикът на уебсайтове е пренасочен към сървъри, идентифицирани от частни фирми за киберсигурност като контролирани от хакерите.

Всички жертви, идентифицирани от агенцията са пострадали от отвлечен от техните сървъри трафик, който често посещава входни портали за имейл услуги, сървъри за съхранение на данни в облачни пространства и онлайн мрежи.

Атаките се случват поне от началото на 2018 г., показват архивите.

Сред последните жертви на хакерите е албанското държавно разузнаване, според публичните архиви в интернет. Албанското държавно разузнаване се оказа със стотици потребителски имена и пароли, компрометирани в резултат на атаките, каза един от частните следователи по киберсигурност, запознат с прихванатия уеб трафик.

Албанската държавна информационна служба заяви, че атаките са били върху некласифицирана инфраструктура, която не съхранява и не обработва „никаква информация, класифицирана като „държавна тайна от всяко ниво“.

Граждански организации в Турция също са били атакувани, показват архивите, включително страницата на турските масони, за която консервативните турски медии твърдят, че е свързана с базирания в САЩ мюсюлмански духовник Фетхуаллах Гюлен, обвинен от Анкара за организиране на неуспешния опит за преврат през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ayasofya

    4 11 Отговор
    Глупави и детски игри от турците .. Сериозните и опасни атаки са от друг тип и не се обявяват. Ердоган знае ...
  • 2 На калпав грък

    15 8 Отговор
    Коравият турчин му пречи
  • 3 Осведомителен бюлетин

    6 25 Отговор
    В България турци няма! А турските хакери са всъщност деца на българи еничари, защото от масите в Турция, само от български еничарин, може да излезе хакер! Приятна вечер на всички, благодаря за отделеното внимание!

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Само ми дай адресчето си

    5 14 Отговор

    До коментар #5 от "saladdin eyubi":

    Нали си много ербап, а да те видя бургия, имаш ли ташаци! Аде бе боклук скапан!

    Коментиран от #7

  • 7 Е ако снощи жена ти

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Само ми дай адресчето си":

    Не му ги е осмукала със сигурност има...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мали мали

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Осведомителен бюлетин":

    В европеиска българия пенсионера взема 250 лв а работника 620 лв и с това ли се гордееше че си българин
  • 10 Дядо Гъдю

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДЖАК ИЗКОРМВАЧА":

    Правиш грешка, тук си е говедото!
  • 11 Мехмед

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "ДЖАК ИЗКОРМВАЧА":

    Поредният разярен бълХар.
    Ха ха ха ..... Ох, кеф!
  • 12 Лай Ганьо

    5 1 Отговор
    Хей момци .Можете ли да ми покажете къде серат Гладните.Не плачи Майко не тъжи че станах ази клошарин,клошарин Майко разбойник да се скитам по улици тъмни да ровя контейнери и варели .На една страна захвърлил бастуна на друга бутилка на две строшена ,лежи просяка а вятърът студен го гали по бялата коса.Де е Бате БОКО да види кви юнаци пазят мегаполиса и сменят караула през два три часа за да не умрат от глад

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хасан

    6 5 Отговор
    Турски хакери?! Няколко пъпчиви тинейджъри си седят в кварталното кафене ядат дюнер и кола и праввт хахо гърците

    Коментиран от #15

  • 15 Така е!

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Моят си дупетата и после се барат по лицата, нормално е да са пъпчиви!
  • 16 Така е!

    2 5 Отговор
    Мият си дупетата и после се барат по лицата, нормално е да са пъпчиви!
  • 17 Някой си

    9 1 Отговор
    Важно е едно никога няма да стигнем турците а за Европа да не говорим

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Къзъл ЕЛМА

    1 1 Отговор
    Колко ви платиха(факти), че пишете такива глупости
  • 20 Ганьо

    0 0 Отговор
    Докато ганьовците тук се джафкат като мастии в същото време други "мастити бизнесмени" опоскват последните остатъци от софрата наречена България. Това е тактиката на Боко тиквата и сие политическите кланове определящи се като партии, но в същото време са си разделили парчето от баницата и с похвата разделяй и владей....и всяват страх с убийства изнасилвания и прочие ченгеджийски похвати за да държат раятя послушна. А малцината дръзнали да се осмелят да се опълчат като Ботев и Левски биват мачкани по весвъзможни начини присъщи на мафията в бели якички, анаболните борчета и циганските орди....Българина освен шепата политическа върхушка, мафията която си има държава и приближените бизнес кръгове до властта си живеят охолно, но останалите българи едва свързват двата края. Но Ганьо сам си е избрал съдбата да е такъв вече повече от 500 години. Аферим машала.
Новини по държави: