Last news in Fakti

2 Февруари, 2020 20:30 3 905 9

"Дръж се, Ухан!": Как китайците надвиват страха от смъртоносния вирус

  • китай-
  • коронавирус-
  • вирус-
  • пневмония

Китайците не излизат на улицата без медицински маски и вярват, че властите ще се справят с избухналата в страната епидемия

"Дръж се, Ухан!": Как китайците надвиват страха от смъртоносния вирус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайците не излизат на улицата без медицински маски и вярват, че властите ще се справят с избухналата в страната епидемия, предизвикана от смъртоносния коронавирус. Една украинска студентка в Китай разказва:

Украинската студентка Татяна Корянова вече трета година живее в Китай. Тя учи журналистика в университета на град Суджоу, който се намира на 180 км от Шанхай и на 700 от Ухан, в който се появи новият опасен коронавирус. Пред ДВ Татяна разказва как се е променил животът в града, вярват ли китайците на своите власти и на официалните данни за разпространението на вируса, и дали има намерението да напусне Китай.

ДВ: Кажете, моля, колко бързо се променят данните за разпространението на вируса?

Т. Корянова: Информацията се обновява всеки час. Според последните сведения потвърдените случаи на заболяването в Китай са над 11 971, а с новите 46 смъртни случая от последното денонощие общият брой на жертвите дотук вече е 259 души, съобщиха китайските здравни власти. Сравнявам цифрите всеки ден и излиза, че в крайна сметка през последните няколко дни броят на заболелите в страната нараства средно с 1 500 случая на ден.

ДВ: А как реагират хората? Какви са настроенията в страната като цяло?

Т. Корянова: Няма такава паника, каквато например виждам в руското интернет пространство. Китайците са много сплотен народ, поддържат се взаимно и вярват, че ситуацията много бързо ще намери решение. В Ухан всяка вечер в 20 часа се правят различни акции (флашмоб), хората викат от прозорците: "Дръж се, Ухан!", пеят химна на Китай. Китайските ми състуденти редовно ми пишат и когато ги питам как са, те отговарят: "Още седмица и всичко ще бъде наред".

ДВ: Хората вярват ли на официалната статистика или смятат, че данните са занижени, че в действителност ситуацията е много по-зле?

Т. Корянова: Китайците като цяло поддържат властите и смятат, че те правят всичко правилно. Наскоро говорих с приятелка, която от една година живее в Ухан. Тя бе категорична, че трябва да се вярва само на китайските източници - те публикуват максимално точна информация. По нейните думи, в Ухан няма паника, нито проблеми с продуктите, дори няма опашки в болниците - хората вярват, че системата работи както трябва, че всички заболели ще бъдат изолирани, а огнищата на заболяването са ликвидирани.

ДВ: А какво става във Вашия град? Променил ли се е някак животът?

Т. Корянова: И Суджоу, и Шанхай функционират нормално. Разбира се, всички техни жители ходят с маски - в последните дни не съм виждала нито един човек без маска. Официалната ваканция във връзка с Нова година, която трябваше да свърши на трети февруари, бе продължена до десети, а се говори, че могат и още да я продължат. Всички магазини обаче работят, както и търговските центрове, няма проблеми с доставките. Обикновено си поръчвам по интернет продуктите, които ми трябват, и всичко пристига - плодове, зеленчуци, месо, всичко възможно. Общественият транспорт и метрото си работят както обичайно. Хората по улиците обаче са много по-малко. Много от кафенетата и кината са затворени, но това не се дължи на коронавируса, а че в страната има празници. По това време всяка година улиците са празни, защото по Нова година хората пътуват.

ДВ: Т.е. в града не са предприети никакви предохранителни мерки?

Т. Корянова: Вчера поставиха под изолация университета ми и в района му вече не може да се влиза и излиза без временен пропуск. Сега не живея в общежитие, а за да стигна до стаята си, трябва да подам официална заявка, да получа справка от болницата, че съм здрава, и само ако нямам температура и не съм била в Ухан, мога да вляза. За последен път бях в университета преди три дни, пуснаха ме на територията му едва след като на входа ми измериха температурата и ми обработиха ръцете. Жилищният комплекс, в който временно съм се пренесла, също е затворен за посещения - пускат само живущите, и то само след като им измерят температурата. Същото нещо се случва и на всички обществени места: мерят температурата и обработват ръцете на влизане в големите търговски центрове, в супермаркетите, по гарите на влизане и излизане от влака. В метрото и в автобусите не пускат без маски.

ДВ: А какви препоръки дават за предпазване от вируса?

Т. Корянова: Има много информация по въпроса. Например в WeChat - най-популярната социална мрежа в Китай, бе създадено специално приложение, чрез което всеки може да провери дали във влаковете, с които е пътувал от 10 до 25 януари, не е имало заразени с коронавирус. Освен това съветват максимално да се ограничат пътуванията, хората да не се събират в големи компании, да се носят определен тип маски - например ако се използва хирургическа маска, тя да се сменя на всеки четири часа, а ако е маска N95 със специален филтър, тя може да се носи в продължение на седмица. Проблемът е в това, че вирусът се разпространява и чрез слъзния апарат, т.е. очите са най-незащитената зона. Постоянно на хората се напомня, че ръцете трябва да се мият колкото може по-често.

ДВ: Сред Вашите познати има ли хора, заразени с коронавируса?

Т. Корянова: Слава Богу, няма. Аз се върнах в Китай от Хонконг на 11 януари. На следващия ден ми стана лошо, два дни имах висока температура, но сега всичко е нормално. Единственото, разбира се, е постоянната параноя: и най-малкото неразположение или парене в гърлото - и посягаш към термометъра. Така е при всички: стига да установят дори и минимално повишение на температурата или ако усетят характерните за този сезон симптоми на простуда, хората отиват в болницата. Ежедневно отброявам по десет дни след всеки допир с някой човек, за да може, ако се случи нещо, да знам откъде е инфекцията и да имам възможност да предупредя останалите.

ДВ: Не смятате ли да напуснете Китай?

Т. Корянова: Още не съм взела окончателно решение. Ако все пак реша да замина, ще трябва най-напред да стигна с влак до Шанхай, след което - до международното летище с метро или с такси. След това ще трябва да мина всички нива на проверки на летището, да летя няколко часа, докато кацнем, а и да стоя десет часа в затворено пространство с огромно количество хора. Според мен всичко това е много по-опасно, отколкото да си останеш у дома и да избягваш контактите със странични хора. Пък и вече трета година живея тук, обичам Китай и искам да довърша следването си - просто не мога спонтанно да замина за неопределено време. Никой не знае как ще се развият събитията - може да се окаже, че изобщо няма да мога да се върна тук. Така че ситуацията е сложна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    7 9 Отговор
    3% смъртност за какво по дяволите ни занимавате с тоя вирус още? От 100 души ще умрат само 3. А от вируса БКП/БСП народа страда вече повече от век. То не бяха атентати, партизани, тоталитаризъм, хиперинфлация, фалити, приватизация.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ердо

    3 7 Отговор
    Ами така става като кажеш че исляма е вирус, и затваряш за прееъзпитание невинни в лагери, Бог не забави наказанието, изпрати ви един малък микроб, и сега цял цинчун е лагер

    Коментиран от #9

  • 4 скскак

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Не е 3% смъртност а над 60-70 предполагам!
    Лъжат масите, за да няма паника!
    Ако беше 3% нямаше да си правят труда да строят болници, за затварят страната под карантина и тн. Нямаше и да има толкова шум, около новия вирус! Вероятно смъртността е много по-голяма и нарочно я прикриват, за да не настане паника! Но фактите говорят, че вируса е много опасен... след като се взимат такива мерки!
    Но какъвто и да е - ние нищо не можем да направим...
    -
    PS - както първо лъгаха и за аварията в Чернобил, дори лъгаха хората, дето трябваше да обезопасяват района на Чернобил.. сега предолагам е нещо подобно! Но истината, ще излезе на яве!!!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Презвитер Козма

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "скскак":

    Много си прав, комунистите лъжат за всичко. Кп и знае къде се е окапал Си-то с целия си антураж и не смее да си покаже носа.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чавоушоуглу

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ердо":

    Исляма в не само вирус, исляма е и паразит!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания