Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 21:30 4 264 15

Как избягах от смъртоносния коронавирус. Една китайка разказва

  • китай-
  • коронавирус-
  • вирус-
  • ухан-
  • сзо

Китайката Клер е напуснала Ухан минути преди пълната карантина

Как избягах от смъртоносния коронавирус. Една китайка разказва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайката Клер е напуснала Ухан минути преди пълната карантина. Тя разказва как е преживяла избухването на коронавируса и как е успяла да избяга от града. Междувременно Китай призна, че е допуснал грешки.

Тя е китайка. Избягала от Ухан минути преди градът да бъде поставен под пълна карантина. Иска да я наричаме Клер, защото се страхува да излезе от анонимност. Била в Ухан със съпруга си на гости при роднини по случай китайската Нова година.

Щастлива е, че преди десет дни е успяла да се прибере у дома. И в своето жилище в Централен Китай Клер и съпругът ѝ живеят под пълна карантина. Първоначално - доброволно, по-късно обаче - по нареждане на вездесъщите партийни органи. "Обадиха ни се първо от Районния комитет и после от полицията с нареждането да не излизаме от вкъщи", обяснява Клер във видеочат с Дойче Веле. Задължили ги редовно да си мерят температурата и да докладват на властите. Тя и мъжът ѝ излизат само до входната врата, за да приберат продуктите, които им доставя куриерска служба. "Чакаме нощта, когато всички спят, слагаме си маските и изнасяме боклука до кофите," разказва Клер.

Грешките, които допусна Китай

Действията на китайските власти за справяне с новия коронавирус получават доста похвали, чуват се обаче и критични гласове. Защото личните свободи на над 50 милиона души са драстично ограничени. Освен това местните власти се опитаха да премълчат първите случаи на зараза с коронавируса, които се появиха още през декември. Тогава полицията просто запушваше устата на онези лекари, които се опитваха да публикуват информация в социалните мрежи за необичайните случаи на белодробно заболяване. През първите седмици властите отричаха и опасността от пряко предаване на вируса от човек на човек - макар че учените отдавна бяха доказали обратното. Сега обаче дори Постоянният комитет на Политбюро на ЦК на ККП признава, че са били допуснати грешки и е имало първоначални трудности.

Твърде късно дойде решението за пълната изолация на град Ухан с неговото 11-милионно население. Както е известно, същата мярка беше предприета и в още няколко града в провинция Хубей, където в момента напълно изолирани от света живеят 56 милиона души. Според последните данни, броят на заразените с коронавируса вече е над 20 000, а смъртните случаи са поне 425.

Специалистите предупреждават, че сегашната ситуация крие редица опасности. Така например много пациенти не се осмеляват да потърсят медицинска помощ. Както и обратното: през първите дни след налагането на карантината, уплашени хора панически се стичаха към болниците - независимо от това дали бяха болни или не. Тоест, съществува риск от масова паника.

В социалните мрежи непрекъснато са появяват снимки на претъпкани чакални и дълги опашки пред клиниките. Правозащитникът Чен Цюши съобщава от Ухан, че видял трупове в местната болница. В едно видеопослание той казва още: "Видях и много хора, които дни наред вдигат температура и кашлят, но не знаят дали са заразени, защото още не са им направени изследвания."

Страхуват ли се хората в Пекин?

В момента китайските градове изглеждат призрачно безлюдни. Малцината минувачи се разминават отдалеч и избягват всякакъв контакт. Пред една клиника в Пекин трима души си чакат реда за преглед. "Тук няма толкова много болни хора", казва една жена, "нашият град като че ли не е толкова засегнат от вируса." Тя самата излязла да купи малко зеленчуци и веднага след това щяла да се прибере у дома. "През повечето време си седим вкъщи. Хората реагират даже по-бързо от властите", казва тя.

Един млад човек наблизо се оглежда за такси. Обяснява ни, че не го е страх, доколкото предпазните мерки действали. "Трябва да избягваме многолюдни места, да носим маски и редовно да си мием ръцете. Правителството е дало ясни указания", разказва той пред Дойче Веле.

Цялата страна трескаво въвежда предпазните мерки. В Пекин представители на районните комитети обикалят от врата на врата, раздават листовки и разпитват за здравословното състояние. Чрез високоговорители и улична агитация властите припомнят на хората, че трябва официално да уведомят, ако са били в някой от засегнатите региони. Хотелите, офис-сградите и моловете са инсталирали специални пунктове за контрол, където се мери температурата на посетителите. Всеки един, който е бил в провинция Хубей, е длъжен да се затвори за две седмици в дома си. Хората от Хубей, които са на път някъде из Китай, се оплакват, че не им дават хотелски стаи и че местните хора се отнасяли лошо към тях.

"Подкупихме шофьора със 100 евро"

Клер и съпругът ѝ броят дните, които още трябва да прекарат под карантина. Тя разказва ,че иска да поспортува на чист въздух, да иде на пазар, да се захване с обичайните си всекидневни дела. Въпреки това смята да ограничи социалните си контакти, докато не е сигурна, че епидемията е поставена под контрол. Засега не смее и да разказва, че е избягала тъкмо от Ухан. "Властите, моите роднини и приятели знаят, но нямам намерение да го казвам на други хора, защото ще се уплашат", признава тя.

Клер си спомня как след хубавия празник, прекаран с роднините в Ухан, на сутринта чула по новините, че властите забраняват на хората да напускат Ухан. "Изпаднах в паника и казах на съпруга ми, че трябва веднага да си тръгваме", разказва тя. Стегнали набързо багажа си и хукнали навън. На улицата обаче те не могли да открият нито такси, нито пък "Диди" (китайския "Юбер"). В крайна сметка били принудени да блокират пътя на един случаен автомобил и да подкупят шофьора с около 100 евро. Той бил тяхното спасение. Качил ги и ги извел от града.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    3 17 Отговор
    Вместо да ѝ дават думата да я хвърлят в някой крематориума! Аз за себе си не се притеснявам. Ама ако вземат да изпукат дъртите шебеци, няма да има с кой да се бъзикам в сайта.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Хасан

    8 7 Отговор
    Аз се интирисувам дали този вирус се предава орално, защото вчера синът ми лапаши на китаиц на гарата.

    Коментиран от #4, #15

  • 3 ЕЙАЛФА ВЪЛКА

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    засрами се бе човек
  • 4 до ХАСАН

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    ХАСАНЕ престани засрами се

    Коментиран от #5

  • 5 Хасан

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "до ХАСАН":

    Що бе, синът ми лапаши на китаиц падаръка(близалка), какво срамно има?

    Коментиран от #6

  • 6 ХАСАНЕ

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    така ли възпитаваш децата ти бес срамнико
  • 7 Манаф

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Ако ти го отперя , наистина ще виеш като вълк .

    Коментиран от #8

  • 8 Алфа Вълкът

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Манаф":

    Ти само приказваш, ама аз съм плющял мъжко дупе в женски дрехи! Затова съм Алфа, щот съм издъндуркал 2-3 дупета.

    Коментиран от #9

  • 9 ти ли бе

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Вълкът":

    смешко, висок 1.70м и тежащ 70кг. Ще те плющя и ще виеш.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бат Жоре

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "ти ли бе":

    Ти току-що писа 60 % от населението ни печелиш голямата награда 🧻
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 София

    1 1 Отговор
    Дойче Зеле !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Онур

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    За орално не знам,ама анално не се предава,цял рейс ми се изредиха и освен че ходя през 15 минути до кенефа друго няма.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания