Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 18:40 962 3

Великобритания ограничава предсрочното освобождаване на терористи

  • великобритания-
  • тероризъм-
  • судеш аман

Последните две нападения в Лондон бяха извършени точно от хора, излежали само част от присъдите си за терористична дейност

Великобритания ограничава предсрочното освобождаване на терористи - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

В британския парламент започна спешно обсъждане на законодателство, което предвижда прекратяване на практиката на преждевременно освобождаване на затворници, осъдени за терористична дейност.

Правителството бърза с приемането на закона до края на месеца, защото в противен случай по улиците на британските градове до края на годината могат да се окажат на свобода около 50 терористи на базата на сегашните разпоредби.

Последните две терористични нападения в Лондон бяха извършени точно от хора, излежали само част от присъдите си за терористична дейност.

Според новия закон осъдените за тероризъм няма да могат да излизат автоматично от затвора след излежаване на половината от техните присъди, а само след излежаване на две трети от времето и внимателна преценка на конкретните случаи и пълното одобрение на специално учреден орган за целта.

Ако преценката е, че даден затворник продължава да е заплаха за сигурността, той ще остане зад решетките до края на присъдата.

Юристи обаче предупредиха правителството, че законодателството може да стане обект на съвсем основателни съдебни възражения от страна онези, които са съдени според досегашните разпоредби.

По-рано този месец 20-годишният Судеш Аман рани с нож двама души в лондонския квартал Стретъм само седмица, след като беше освободен предсрочно от затвора, където попаднал заради разпространение на екстремистки терористични материали. А миналата година Усман Хан, също освободен преждевременно, уби двама души в района на "Лондон бридж".

Правителството се надява проектозаконът да бъде гласуван до 27 февруари, защото на следващия ден трябва да бъде освободен Мохамед Захир Хан, собственик на магазинче в Съндърланд, който ще е излежал половината от присъдата за споделяне на послания и материали в социалните медии в подкрепа на „Ислямска държава“.

Още 5 терористи ще излязат по-рано от затвора през март, ако не бъде одобрено новото законодателство. Министърът на правосъдието Робърт Бъкланд заяви по-рано, че категорично трябва да се сложи край на случаите с опасни терористи, освободени преждевременно, сеещи смърт сред невинни хора.

Великобритания ограничава предсрочното освобождаване на терористи

Той допълни, че проектозаконът предвижда също мерки срещу радикализирането на обитателите на британските затвори, въвеждане на минимална присъда от 14 години за най-сериозните нарушители и отпускане на повече средства на полицията в борбата с този вид престъпления.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Balgarin

    1 1 Отговор
    Samo smartna prisada s nezabavno izpalnenie.ceteme ili priteganie na kurAn--vednaga smart.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Глупостта е вече на власт

    1 0 Отговор
    Този свят от свободия се превърна в много опасно място за живеене.Предсрочно освобождаване на терористи?Ами защо са в затвора,вкарайте ги в кралските покои?
Новини по държави: