14 Февруари, 2020 13:45 1 994 9

Провали ли се триумфалното завръщане на Русия в ПАСЕ

  • русия-
  • пасе-
  • ес

През 2019-а руската делегация се завърна в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, след като правата ѝ за гласуване бяха отнети през 2014-а заради анексията на Крим. Дали обаче това завръщане бе успех или провал, коментират от Democratic Europe.

Кремъл понесе финансов удар, тъй като Москва трябваше да плати задължения по членски внос в бюджета на Съвета на Европа. Те възлизаха на обща сума от около 100 милиона евро, от които 33 милиона са дълг за 2019-а, а 55 милиона плюс начислена към тях лихва са за предиода 2017-2018.

Въпреки успешния опит на Русия да избута Пьотр Толстой на водещ пост в ПАСЕ, той досега не успя да промотира проектa на Кремъл, а именно легализиране на анексията на Крим, както и предоставяне на легитимен статут на представители на т. Нар. Донецка народна република(ДНР) и Луганска народна република(ЛНР).

Междувременно приемането на резолюцията на ПАСЕ на 30 януари се превърна в друг удар за Москва. Кремъл беше задължен да предприеме мерки за спиране на нарушенията на демократичните права и свободи на човека, по-специално по отношение на LGBTI общностите и върховенството на закона, както на територията на Крим, така и в цяла Русия. Резолюцията на ПАСЕ също така задължава Москва да спазва споразуменията от Минск, като спре военната намеса, прекрати подкрепата за терористичните групи „ДНР” и „ЛНР” в източна Украйна и поиска сътрудничество в разследването на полет MH17.

Реакцията на Русия беше доста предвидима. След края на зимната сесия на ПАСЕ г-н Толстой заяви, че Москва никога няма да се съгласи с условията на Съвета на Европа по отношение на Крим, проблемите с нарушаването на правата на LGBTI общността, както и изпълнението на решенията на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

Русия не е просто обикновен член на ПАСЕ, тъй като Пьотр Толстой заема водещ пост. Много експерти прогнозират, че той ще се опита да разпространи идеята за необходимостта да се узакони анексията на Крим и да се легитимират "ДНР" и "ЛНР" не само като ръководител на руската делегация, но и като вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Във всеки случай подобни изявления на Русия и пренебрегване на позицията на ПАСЕ ще дискредитират органа, създаден специално за изграждане на Европа без граници, за защита на ценностите и принципите на демокрацията, на правата на човека и на върховенството на закона.

Струва си да се спомене, че Русия заема 134-то място по „Индекса на демокрацията“ за 2019-а, нареждайки се до Република Гвинея и Демократична република Конго. Федерацията също беше включена в списъка на държавите с авторитарен режим заедно с Република Зимбабве, Катар, Кралство Камбоджа и други.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русороб

    14 6 Отговор
    Напушва ме на болшевишки смях ;)
  • 2 Знам знам🙄

    16 11 Отговор
    Абе тия класации са ми много странни. Аз примерно съм на друго мнение по отношение на спазването на демокрацията и авторитарни режими. За мен САЩ са на последните 7 позиции като пред тях са Англия и половината арабски държави. Ма кво разбирам аз. О и България е на 198 място.
  • 3 Руските свине

    17 16 Отговор
    Не трва да бъдат допускани изобщо в Европа. Особено българофоби като Толстой.

    Коментиран от #6

  • 4 pepy

    18 2 Отговор
    Пьотр Толстой:

    "Нужна е дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на националния интерес на Русия".

    "Разбира се. Просто ще я купим /България/ цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".
  • 5 ****

    9 13 Отговор
    Русия се ръководи от собственните си закони,а не от законите създадени от разни дебили за измислени праваи свободи,а това води до безаконие и анархия.
  • 6 Хаджи хаджи Българин

    9 12 Отговор

    До коментар #3 от "Руските свине":

    Еднополовите бракове няма да бъдат узаконявани в Русия, ще се признава само съюзът между мъж и жена. Това заяви президентът Владимир Путин на среща с работната група по промените в Конституцията, предават руските медии.! Това се отнася и за теб!
  • 7 ПЕНКО

    4 6 Отговор
    ЕХ ПРЕДСТАВЕТЕЛЮ НА ОБЩНОСТТА -" ЛГБТИ " КАК ЩЕ СПРЕТЕ РУСИЯ- ДА НЕ ВИ ВЪЗПРИЕМА КАТО СЪЩЕСТВИТЕЛНИ ??? ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА РАЗЧИТАЩА НА НОВОРОДЕНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ПОЧИСТВАЩИ- /ИНДИВИДИ ОТ "ЛГБТИ"/- ПРЕПАРАТИ !!!!! ЗА ЧУДЕЩИТЕ СЕ -АНТИПЕДЕРАСКИ И АНТИЛЕЗБИЙСКИ МЕДИКАМЕНТИ !!!!!!!!11
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 факт

    1 0 Отговор
    В България режима какъв е!?