Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 13:11 3 248 35

В Полша: "зони, свободни от хомосексуални"

  • полша-
  • гей-
  • гей парад

Омразата срещу хората с хомосексуална ориентация в страната достига нови нива

В Полша: "зони, свободни от хомосексуални" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Градове и общини в Полша масово започват се кичат с надписите "зона, свободна от ЛГБТ". Реакционните разбирания се разпространяват все повече под управлението на консерваторите от "Право и справедливост".

Омразата срещу хората с хомосексуална ориентация в Полша достига нови нива. Повече от 80 градове и общини, предимно от консервативната югозападна част на страната, официално се обявиха за "зони, свободни от ЛГБТ" (лесбийки, гейове, би- и транссексуални). И броят им нараства, независимо от всички международни критики, отбелязва германският "Билд". Изданието разказва за постоянни атаки на десни групировки срещу прояви на хората с различна сексуална ориентация, за открито насъскване на омраза от страна на високопоставени църковни представители и за агитки на консервативни християни срещу ЛГБТ-общността.

Срещу "чумната епидемия с цвета на дъгата"

Хомосексуалността в комунистическа Полша беше тема-табу, припомня вестник "Ди Велт" и коментира: "Ситуацията днес обаче по твърде стряскащ начин прилича на онази от миналото". В репортаж от едно полско село край Люблин, което също е обявено за "зона, свободна от гейове и лесбийки", се казва, че хората с различна сексуална ориентация живеят в постоянен страх.

Изданието пише, че ситуацията се е влошила радикално през май 2019-а - преди изборите за Европарламент: тогава управляващата партия "Право и справедливост" поде кампания срещу ЛГБТ-общността. Партийният лидер Качински дори обяви, че "джендър" е понятие, "застрашаващо идеологията и нацията", а архиепископът на Краков Марек Йедрашчевски каза, че след "червената чума на комунизма", страната му е нападната от "чумна епидемия с цвета на дъгата".

Според вестник "Билд", управляващата партия постоянно използва обществено-правните медии като инструмент за своята пропаганда. Малко преди парламентарните избори държавната телевизия TVP1 излъчи в най-гледаното време документален филм със заглавието "Инвазията на ЛГБТ".

Оттогава насам в Полша започнаха да се появяват все повече населени места, обявяващи се за "зони, свободни от гейове и лесбийки". Повечето от тях са бастиони на управляващата национално-консервативна партия "Право и справедливост". Сред тях има дори четири войводства: най-големите единици на административно деление в Полша.

Демокрацията в страната изостава

Голяма част от полската младеж споделя тези реакционни разбирания, пише сп. "Щерн". Цяла Полша познава тийнейджъра Якуб Барила, прочул се покрай една своя акция срещу протестно шествие на гейове и лесбийки. "Откакто печатът публикува снимката, на която се вижда как Якуб стои с кръст в ръка и го протяга като меч срещу участниците в шествието, той се превърна в идол на полската десница. В провинцията го почитат като месия, тълпи от хора се борят, за да го докоснат", отбелязва списанието.

Повечето поляци не се интересуват от това, че правителството иззе правомощията на Конституционния съд, че пренаписа учебниците по история и налага забрани на критичните журналисти. Тъкмо обратното, пише по-нататък "Щерн" и цитира социолога Пьотр Коциба: "Лявата идеология беше дискредитирана в годините на комунизма, а демокрацията още не си е извоювала подобаващо уважение. Към омразата срещу ЕС се добави и неудовлетвореността от факта, че икономическото развитие на страната не върви достатъчно бързо. У мнозина поляци това породи чувството, че "трябва да покажем на останалия свят какво е правилно и какво - не", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормален

    78 2 Отговор
    А в БГ кога?

    Коментиран от #29

  • 2 обективен

    80 1 Отговор
    Браво!
  • 3 Браво

    83 2 Отговор
    Най - накрая една прекрасна новина от Полша.
  • 4 Ахаххх

    2 77 Отговор
    Е това е пример за толерантност и европейски ценности! Скапаняци! Да се изгонят момвнтално от ЕС и да си стоят в скапаната полска кочина

    Коментиран от #9, #18

  • 5 ZZZ

    78 1 Отговор
    ЕДНО ГОЛЯМО : Б Р А В О
  • 6 ceca

    71 1 Отговор
    евала! мъжкари!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 antigey

    59 1 Отговор
    Респект и комплименти за поляците!!!!
  • 9 Някой си

    74 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ахаххх":

    Толерантност не означава банда пеераси да си навират задниците навсякъде!
    Мен лично не ме интересува кой с кого мачка чаршафите, но излезе ли по медии и по улиците побеснявам!
    Пеерасите някакви свещенни крави ли са та се държат като такива!
    Всеки да си гледа леглото и с кой е в него, но да ми го натрапват няма да приема!
  • 10 Хайл

    27 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    Имаш ме за клиент щом няма да има педали 👍👍👍
  • 11 Хайл

    42 2 Отговор
    Тези болни "хора" трябва да бъдат лекувани както ги е лекувал Св.Адолф Хитлер пазителя на човешките ценности като бракът между мъж и жена и създаване и отглеждане на деца...трябва да бъде забранено педалски "бракове" и "семейства" да съществуват и най-вече да "отглеждат" деца.децата трябва да знаят какво е "мама" и "татко" а не родител 1и2...тотална забрана на гейски обществени прояви в България,да отиват в германия,холандия и скандинавия където ще бъдат толерирани и уважавани...

    Коментиран от #24

  • 12 ДДРОнег

    28 0 Отговор
    Пълната слободия, която се опитват да ни налагат , изобщо не е свобода, ами е точно слободия и е далече от разумен ред !!!
    Който живее по криворазбрани норми, не живее правилно и рано или късно се плаща за това !!!
  • 13 Хечко

    30 1 Отговор
    Мразя поляците, обаче за това - БРАВО!!!!!!!!!
  • 14 Аз не ги

    19 1 Отговор
    Мразя, а ги съжалявам. Да си бъркат по дупките кой с каквото и с когото си поиска. Но тази цялата дъндания по улиците е пълна глупост и мерзавост. Защо им е тази цялата показност и те баш не знаят. Да се преследват , задържат и съдят е повече от грешно и неправилно. Да имат парад, да парадират с болните си глави и сексуални ориентации: двойно по- грешно и неправилно.
  • 15 Borislav Popov

    5 4 Отговор
    В центъра на кадъра съм аз , с шапка.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фандъкова

    19 1 Отговор
    Луковмарш не,гей паради колкото искате организирайте!!!
  • 18 БАХ

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ахаххх":

    Ами , ако синът ти , ти доведе зет как ще реагираш....

    Коментиран от #27

  • 19 Катедралата

    23 2 Отговор
    Това са поляците! През 1980 г. стачкуваха. Никой не работеше. Навсякъде беше затворено. САМО катедралите бяха отворени - ДЕНОНОЩНО ! Католици, ама ХРИСТИЯНИ - почитат Бога и знаят как да живеят според Неговите постановления.
  • 20 гробарска

    9 0 Отговор
    мъка.....
  • 21 Гост

    14 0 Отговор
    Браво на Полша и тука така трябва да се направи . Тези болните да си ходят не ни трябват. Всички такива да ги заселят на някой остров и там да стоят . Болни мозъци.
  • 22 Иван

    10 2 Отговор
    Эад инваэията на ЛГБТ стои Синагогата.
  • 23 Иван

    14 0 Отговор
    Мишел Обама е бесен.
  • 24 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хайл":

    И Адолф Хитлер спада към тая група....... да,прав си,в Германия,Иэраел и Холандия им е мястото
  • 25 Аве Адолф Хайлллл

    12 1 Отговор
    Браво на поляците . Не само в Полша , но и тук ще си спомнят за един хубав човечец на име Адолф, и методите му за прочистване на тая смет , но ... късно ще бъде , бъдещите поколения отдавна ще са забравили за какво друго се използва пикалото и от коя страна трябва да им стои .....
  • 26 Консервативен

    11 0 Отговор
    Започнах да чета тази статия, без да погледна кой е авторът. Още слез първите изречения усетих един крайно гнусен и добре познат стил. Погледнах под заглавието - и бях прав.

    Дойчезелевците да ходят да ги разправят тия на диво фанатизираните ислямисти в Сауди Арабия или още по-добре на черните аллахакбаровци в централна Африка. И дано останат живи...

    Коментиран от #30

  • 27 Зевзек

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "БАХ":

    Желая му го от все сърце - каква радост ще бъде, а?
  • 28 незнайко

    6 0 Отговор
    Само така . Това е пътя на истината. По този начин ще се борим и срещу ДЖЕНДЪРСТВОТО ! НА ЗЕМЯТА ИМА ДВА ПОЛА - МЪЖКИ И ЖЕНСКИ !!!
  • 29 mun4o

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нормален":

    Кога?-Лани.Само с чаткане по клавиатурата не става.
  • 30 бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Консервативен":

    Да, DW пропагандират идеите за които им плащат.Слава богу,го правят в стил 1960 г. и ефектът е обратен. /поне за умните хора/
  • 31 бай Шиле

    0 5 Отговор
    ЛГБТ обществото е единственото, което прави България истински демократична и атлантическа държава.Престанете да плюете,слепци такива!
  • 32 бай Шиле

    1 3 Отговор
    Имам зет от мъжки пол.И какво?Важното е моето момче да е щастливо.Даже аз и родител 1 ще си разменим половете и ще ходим на парад с по едно перо в ....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 БОЧКО

    2 1 Отговор
    БОЙКО ПАК НЕ ДОЙДЕ НА ПАРАДА ! ЛИПСВАШЕ НИ !
  • 35 БОЧКО

    1 1 Отговор
    БОЙКО ПАК НЕ ДОЙДЕ НА ПАРАДА ! ЛИПСВАШЕ НИ !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания