1 Март, 2020 09:12 1 002 6

Опозицията води в Словакия

  • словакия-
  • игор матович-
  • смер

Лидерът на ОЛАНО Игор Матович обеща да изчисти политиката - амбицията, синтезирана в слогана на неговата партия: "Да победим мафията заедно"

Опозицията води в Словакия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словашката опозиционна партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛАНО) води на вчерашните парламентарни избори, показаха частичните резултати, след като избирателите наказаха управляващата левоцентристка "Смер", която доминираше в политическия живот на страната повече от десетилетие, предаде Ройтерс.

"Обикновените хора" - политически аморфно движение, фокусирано върху борбата с корупцията, печели 23,7% от вота при преброени бюлетини от една трета от изборните секции, пред "Смер" с 20,6%.

Екзитпол за телевизия "Маркиза" показа, че добрите резултати и на други либерални и консервативни партии ще дадат на ОЛАНО силна позиция да води преговори за съставяне на ново десноцентристко правителство.

Лидерът на ОЛАНО Игор Матович обеща да изчисти политиката - амбицията, синтезирана в слогана на неговата партия: "Да победим мафията заедно".

"Надявам се, че резултатите (от екзитпола) ще се окажат точни и при другите демократични опозиционни партии и ще можем да сформираме добро правителство, Словакия ще може да въздъхне с надежда, а законът ще важи за всички, не само за онези, които имат правилните номера в телефоните си", каза Матович след публикуването на екзитпола.

46-годишният Матович заяви пред Ройтерс миналата седмица, че иска да бъде помирителен глас към ЕС в рамките на Вишеградската група.

Бившият собственик на регионални вестници и депутат от 2010 г. се определя като социален консерватор и икономически либерал. В Европейския парламент ОЛАНО принадлежи към Европейската народна партия (ЕНП).

Според екзитпола Смер е на път да отбележи най-лошия си резултат от 2002 г., а съюзниците ѝ - националистите и партията на унгарското малцинство няма да влязат в парламента. Прогнозите, че крайнодясната Народна партия ще отбележи голям успех, не се потвърждават и според частичните резултати тя печели под 9%, отбелязва Ройтерс.

Преднината на ОЛАНО пред социалдемократите според наблюдателите ще се увеличи, когато завърши преброяването на гласовете от големите градове и столицата, където левите имат по-малко привърженици, отколкото в малките населени места.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Попов

    3 1 Отговор
    В Словакия става, а в България кога?

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Поучителни въпроси и напътствия

    7 7 Отговор
    Напътствия към подрастващите националисти! Руските и украинските мелези в България са на нож от няколко години и денонощно им четеме глупостите тук.Те се ''избиват'' виртуално в зловеща руско-украинска виртуална война. Защо да взимаме страна, като България беше под 45 годишно руско-украинско робство, започнало на 8.09.1944 с влизането на трети украински фронт и руските войски, та до 1989 година?? Руските и турските мелези в България също са на нож, след 4 годишно ''любовно сътрудничество'' и денонощно хвалене на ракетите с400, как едните ги продават на другите и как те им ги купуват с кеф в дворовете на карлуково… Защо да взимаме отношение към тяхната денонощна кавга тук и виртуално ''клане'' с ''ятагани и СУ57'', като бяхме под робство и от двете държави?? Питам и отговор не искам, но ви поучавам как да бъдете умни….и как да не бъдете сред тях в карлуково...

    Коментиран от #4

  • 3 Дон Чико

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Христо Попов":

    В БГ никога. Тук за Ганьо мафията е нормалността. Него си го кефи като те спре катаджията да му бутнеш двайсетачка и да отпрашиш с трошляка. И после вечер да се хвалиш на ракия с други спецове колко тънкана си минал. Тоя си е ген.
  • 4 Академик

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Поучителни въпроси и напътствия":

    Ако не беше руската "окупация" след 09.09.1944 сега България щеше да бъде в пределите на Княжество България!Само за сведение на "историка"!
  • 5 Има-такъв-държавист

    1 1 Отговор
    Това е словашкият Славчо!
  • 6 така така

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Христо Попов":

    ... ами тя коя е опозицията на ГЕРБ??

    Защо се чудиш после..?
Новини по държави: