Last news in Fakti

29 Февруари, 2020 09:45 761 3

Ключови избори в Словакия

  • робърт фицо-
  • словакия-
  • игор матович

Според прогнозите нито една партия няма да спечели управляващо мнозинство и ще трябва да се състави коалиционно правителство

Ключови избори в Словакия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Словакия днес се провеждат парламентарни избори. Очаква се управляващата партия „Смер-социална демокрация“ да бъде заменена от коалиция на дясноцентристки популисти, а крайнодясна партия да стане трета политическа сила, отбелязва Асошиейтед прес.

Според последните социологически изследвания фаворит е дясноцентристката формация „Обикновени хора и независими личности“ на Игор Матович - с 19% подкрепа, следвана от „Смер - социална демокрация“ на бившия премиер Роберт Фицо.

„Смер“ спечели повече от 28 на сто от гласовете на предишните избори през 2016 г. с анти-имиграционна платформа, но беше компрометирана от скандала с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му.

Настоящите коалиционни партньори на „Смер“ - ултранационалистите от Словашката национална партия и партията на етническите унгарци Мост-Хид, може и да не влязат в парламента, сочат социологическите изследвания. Очаква се крайнодясната Народна партия „Наша Словакия“ на Мариан Котлеба да спечели 10% от гласовете, което да я класира на трето място.

Право на глас имат 4 милиона и 300 хиляди души. Според прогнозите нито една партия няма да спечели управляващо мнозинство и ще трябва да се състави коалиционно правителство, а Игор Матович е най-вероятният кандидат за премиер.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генчо

    4 1 Отговор
    Словаците си нямат Тиква за избиране.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: