Last news in Fakti

5 Март, 2020 15:50 7 555 49

САЩ са обезпокоени от руските С-400 в Турция

  • с-400-
  • русия-
  • сащ-
  • турция-
  • джеймс джефри-
  • идлиб-
  • ракети

Вашингтон отново се изказа против сделката

САЩ са обезпокоени от руските С-400 в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Покупката на руската отбранителна система С-400 от турска страна предизвиква много сериозно безпокойство, докато Вашингтон обмисля каква подкрепа да предложи за сирийската провинция Идлиб.

Това заяви в Истанбул специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри. Неговото посещение е на фона на войната, която се води в провинция Идлиб. Турската армия води сражения със силите на Башар Асад, които имат подкрепата на Русия.

Джефри каза, че САЩ вече предоставят хуманитарна помощ и обменят информация с Турция и очакват европейските съюзници също да се включат активно. По-рано Анкара поиска от Вашингтон ракетни системи "Пейтриът" за временно разполагане, но до момента няма положителен отговор.

Заради покупката на руски системи С-400 се стигна до сериозно напрежение по оста Вашингтон-Анкара. Американските съюзници на Турция призоваха страната да се откаже от сделката, но турският президент Реджеп Ердоган на няколко пъти посочи, че това няма да се случи.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ххх

    55 24 Отговор
    Турските изтребители напълно са неутрализирани от руските Су 35. Независимо на значителното си числено превъзходство, турските бойни самолети не могат свободно да влизат в сирийското въздушно пространство въпреки изключително мощното въздействие на турски системи за РЕБ върху сирийските системи за ПВО. Както се е изяснило, това се дължи на руските изтребители Су 35, които мигновено излитат от авиобаза Хмейним в случаите на нарушение на сирийското въздушно пространство. Както отбелязват информационните източници, изтребителите Су 35 са готови да действат достатъчно радикално по отношение на турските военни летци, включително чрез откриване на огън, в случаи и на най – малка заплаха срещу руски военни. Този сдържащ фактор се оказва решаващ, особено отчитайки факта, че руските авиационни ракети са значително по – далекобойни, а при необходимост могат да бъдат използвани зенитните комплекси С 400, които са готови да свалят турските бойни самолети над всяка част на Турция.

    Коментиран от #6, #13, #49

  • 3 Ххх

    36 15 Отговор
    Съществува вероятност сирийската ПВО система да е поразила турски Ф 16. Съгласно аднни на арабското информационно издание „Al Masdar news“ сирийска система за противовъздушна отбрана С 200, явяваща се една от най – далекобойните системи в сирийската армия е атакувала турски Ф 16 при преминаването му на сирийско - турската граница. На самолета се е наложило екстрено приземяване на резервно летище поради риск от катастрофа, което свидителства за нанесените му повреди от зенитната ракета. Турският самолет е получил попадения от бойните поразяващи елементи на сирийската ракета. За дадения момент няма никакви официални коментари от турска страна, но след инцидента Турция значително е съкратила въздушните операции в сирийското въздушно пространство.

    Коментиран от #7

  • 4 Фон Браун

    12 37 Отговор

    До коментар #1 от "🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    И 20 000 да има същата кочина са.
  • 5 Хасан

    23 4 Отговор
    Не ми обръщайте внимание кайво пила против Русия. Аз съм малко много болен.
  • 6 Хасан

    20 70 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Стига си водил руска хибридна война ...Турция и България са съюзници в НАТО а Русия ни е общ враг

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 7 Хасан

    21 48 Отговор

    До коментар #3 от "Ххх":

    Турция изстрелва ракети от Ефки от самата граница , без да влиза в сирийското въздушно пространство и поразява руски въздушни отбранителни системи

    Коментиран от #11, #22, #28

  • 8 Ххх

    66 17 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    За теб Русия може да е враг. Исторически, както се казва. Нали бяхте водили 16 войни, ако не бъркам. А аз съм с българско самосъзнание и смятам, че Русия и България имат много общо и в историята си, и в националността си. Така че, всеки с разбиранията си, няма как да сме на едно мнение. Все пак по земите ни не е имало 500 годишно руско "присъствие" със съответните кланета, помохамеданчвания, кръвен данък и още колко "положителни" прояви, нормално е мненията ни да са различни.

    Коментиран от #14, #15, #27, #34

  • 9 Goatfuck3r

    39 20 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Турция открай време ни е враг
  • 10 Знам знам🙄

    36 15 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Ми ти що говориш хибридни глупости. Русия не е враг. Досега не съм чул никой официално да е обявил война. А дори и да се случи по никой начин България няма да вземе страната н Турция дори и ако трябва да излезе и от НАТО и от ЕС. А че ще ядат бой ефките от сутата е ясно на всички. О и чакай че забрах да ти напомня че Турция дефакто разполага с 10на боеспособни дрона и то с обхват от 120км. Без американски спътници с гола вода. Така че стига говори глупости бе пич. Има ора тука дето поразбират английски мани ми и четът туй онуй.
  • 11 Ххх

    23 14 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Към момента турските пилоти на Ф 16 разполагат с ракети клас въздух - повърхност само с малък радиус на действие, което ги принуждава да навлизат в сирийското въздушно пространство за да поразяват целите си, при което се излагат на риск да бъдат атакувани.
  • 12 ****

    25 12 Отговор
    Турция много и се иска да присвои български земи,но Русия я възпира,това турците го знаят много добре,и за това не правят опит,поне за сега докато Путин е на власт.

    Коментиран от #16

  • 13 Rado

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    А дроновете не се ли броят, че нарушават въздушното пространство?
  • 14 Само 45 г руски съветски ботуш

    12 33 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Мачкаше Бг- я

    Коментиран от #32

  • 15 Хасан

    9 24 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Това е история ..немци и французи също са се били ...общия враг ни е Русия ..такава е доктрината на НАТО ..Турция сама възпира разширяването на Русия в Средиземно море на което Европа мълчи ..когато руснака направи база в Триполи срещу Марсилия тогава ще бъде късно
  • 16 WebTribune

    26 13 Отговор

    До коментар #12 от "****":

    Един руски генерал каза преди време така;-" Независимо ,че България е в Нато и ЕС ,независимо че ние имаме разногласия с ЕС и Нато...,Русия няма да позволи и педя земя да се откъсне от България от който и да било"!

    Коментиран от #17

  • 17 Хасан

    14 20 Отговор

    До коментар #16 от "WebTribune":

    На кого му е потрябвало земя от България ..нямаш нефт ,нямаш газ ...

    Коментиран от #21, #26

  • 18 Ххх

    15 4 Отговор
    Сирийските системи за ПВО за малко не са свалили катарски граждански самолет. Преди няколко часа, по време на поредната израелска атака срещу Сирия израелските истребители Ф 16 отново са използвали прикритието на граждански авиолайнер, летящ от страната на Средиземно море. Гражданския самолет, както и в други случаи преди това се е оказал между позициите на сирийските системи за ПВО и израелските самолети, което е можело да доведе до поредната мащабна катастрофа. Известно е, че в района на ливанския град Триполи гражданския самолет е престанал да бъде следен с гражданските системи за въздушен контрол поради мощно подавяне с радиоелектронни средства на израелските ВВС, при което израелските изтребители са пуснали няколко ракети по авиобазата Ел – Кусейр, след което са отлетели в обратно направление. Сирийските ПВО системи са осъществили унищожаване на израелските ракети, но е съществувал риск при това да бъде поразен гражданския самолет.

    Коментиран от #30

  • 19 WebTribune

    21 7 Отговор
    Хасане говориш за доктрината на Нато?! А къде беше тази доктрина само преди броени дни,когато Ердоган поиска среща на Нато за помощ в Сирия и Столтенберг на срещата,която продължи точно 11 минути каза;-цитирам дословно;- "В Сирия проблема си е на Турция ,не е на Нато,в такъв случай Турция да се опрявя сама" край на цитата.
    Т
  • 20 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    СЧИТАМ ,ЧЕ НЯМА ПОНЯТИЕ - ЗПОКОЕНИ И ПРАВЯ ИЗВОД ,ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПОНЯТИЕ -- ОБЕЗПОКОЕНИ !!!???? ПРЕДПОЛАГАМ ,ЧЕ СЕ ОТНАСЯ ДО ПОНЯТИЕТО ---ШПИЦИРАНИ ИЛИ ПОДОБНО !!!!!!!
  • 21 WebTribune

    18 8 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    В такъв случай Турция е в Сирия,защото има нефт ли? И тъй като ще ми зададеш въпроса за Русия, защо е там..веднага ти отговарям;- Русия е там по молба за помащ от законното парвителство на Сирия.Помощ да може Сирия да пресече мераците на такива като Турция,които както ти казваш са там,заради нефта.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 До Насран

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Вдигай шалварите и беж, че много скоро ще се наложи да си кажеш молитвата!

    Коментиран от #25

  • 23 Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "WebTribune":

    Значи Турция имаше добри отношения с Есад на което Сащ беше против .След Ирак американското статукво даде задача на Обама да свърши с проруска Сирия ..да но Обама предузборно обеща анериканския войник да се върне и затова направи натиск на Ердоган ..Ердоган беше против и спретнаха"арабска " пролет . Някъде някого убиха , други отвърнаха .прооаганда и хоп гражданска война . Турция и Запада почнаха да обучават опизиционери в Турция и да ги пускат в Сирия. Но те се провалиха .тогава Сащ почна да въортжава кмрдите
  • 24 Хасан

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "WebTribune":

    До последно Ердоган защитаваше западните тези но когато му спретнаха преврат тогавасе обърна към Русия
  • 25 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "До Насран":

    Не съм много праведен мюсюлманин ..
  • 26 Японеца

    5 7 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Има в България плодородна земя, която за турците е много важна! В Европа сме, това е цел!

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Това е същото да

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    дойдеш до двора ми и да хвърлиш камък по мен а аз да съм си в къщи. Ще ме уцелиш друг път.
  • 29 Хасан

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Японеца":

    Ти пък ..да не сме в Средновековието ..без мляко можеш да правиш сирене ..
  • 30 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ххх":

    Според еврейските сатанински сперми в Пентагона и Държавния Хаэарски Департамент това е нормално.
  • 31 нико

    8 2 Отговор
    САЩ да си приберат ракетите от всички части по света и да не гледат в чуждите канчета . Всяка държава е длъжна сама да определя оръжията си и не е задължително те да са само американски .
  • 32 Смачкати на теб

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Само 45 г руски съветски ботуш":

    гладкия мозък.
  • 33 Шабан

    10 10 Отговор
    Преди малко гледах турски репортер който заснел работата на военните който направляват дроновете! В една стая 3х3 метра на една дълга маса сложени два мощни компютъра и три монитора седнали два войника а зад тях трима офицери от ВВС на Турция и си целят с дроновете панцери, манцери, сута мута, ески мески, и хич не им дреме правят асадовците и рашистите на дроб сърма! Ето така се води война! А не като неграмотните християни, че бункери, че локатори, че хиперлокатори, хиляди боклуци и 100 хиляди човека за да подкарат една бракма! Супер много ми хареса! Хем елементарно, хем технологично и най-важното с минимален човешки ресурс! Те така се води война! Ашъколсун! Смях се от сърце като гледам филмите с който облъчват християнските галоши и те си мислят че са по-по-най!?!?

    Коментиран от #36, #38

  • 34 МИИИИии

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Да ама имаше 50 годишна руско , пардон съветско присъствие, което ни ееба мамата далеч повече от турското робство!

    Коментиран от #35, #41, #42

  • 35 Убрееееее

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "МИИИИии":

    Тъпанар!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 USMC

    1 1 Отговор
    Дреме ни на падките от С-400

    Коментиран от #39

  • 38 787

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "Шабан":

    Това което си гледал 9 г. дете може да ти го направи и във вас с един телефон! Ти откри Америка Шибане! А турците винаги ще лапате мухите,защото генетично нямате потенциал! Доколкото знам една изостанала с 20г. технологично армия ви го начука в човките пред цял свят ,само където още ти не си разбрал,че ви сочат с пръст за некадърност!
  • 39 тихина

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "USMC":

    Виждал си USMC на картинка!

    Коментиран от #43

  • 40 ела

    3 0 Отговор
    Тези престъпници имат в 130 страни повече от 700 военни бази никой не се " безпокои" те убийци са " безпокоят"от руските С-400 Колко е бил прав Акад. Андрей Сахаров (бащата на термоядрената бомба)" Когато министърът на отбраната попитал " Къде и за къкво можем да ползваме тая бомба" Сахаров отговорил "Ако взривим едновремено в двата океана в Северна Америка тези термоядрени бомби то за 12-15 минути ще се образуват огромни цунами движещи се с около 700 км/час и Америка,Канада и други страни ще изчезне от континента .Маршал Устинов отвърнал " аз не съм убийец,престъпник аз съм войник това не бих направил никога"
  • 41 Ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "МИИИИии":

    Да, за съжаление има кретенизирани същества като тебе, бих казал не малко. Които сравняват несравними неща. Които сравняват муха и слон, и обясняват, как мухата била по - голяма.
  • 42 тнт

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "МИИИИии":

    Имаше,защото онова пиянде - соросоид Чърчил ни продаде на СССР,затова! Търси него!
  • 43 USMC

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "тихина":

    Тимаджийче, не ти е в капацитета аз какво съм виждал . Да не ми се олабиш в ръцете
  • 44 Тръмп

    2 1 Отговор
    Че те еврейчетата май само по този начин могат да воюват. Прикривайки се зад гражданските самолети.
    Добре, пчелен е съм аз та им помагам от време на време чак от Вашинктон
  • 45 софианец ЕДИН ОТ МНОГОТО

    0 2 Отговор
    Хасан-гъз садран.Станал си всеобщ любимец,дано ми остане ред да ти отпера една какалашка и аз.
  • 46 ИСТИНАТА

    3 1 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО ОТ УНИЩОЖАВАНЕТО НА РУСКИТЕ "БЕЗАНАЛОГОВИ" ПАНЦИРИ И ДРУГА ТЕХНИКА ОТ ТУРСКИТЕ ВВС (УДАРНИ БЕЗПИЛОТНИ САМОЛЕТИ) !!!ТУРЦИТЕ ИЗЧАКАХА РУСНАЦИТЕ САМИ ДА СИ ПРИЗНАЯТ ЗА ПРОВАЛА НА "БЕЗАНАЛОГОВИТЕ ОРЪЖИЯ" В СИРИЯ ,ТЕ СИ ПРИЗНАХА ЗА 2 ПАНЦИРА,КОИТО БИЛИ ВЪЗСТАНОВЕНИ !!! нО ТОВА НЕ Е ТАКА ПРИЯТЕЛИ,КАКТО ЩЕ ВИДИТЕ И ОТ ВИДЕОТО ПАНЦИРА СТАВА НА ПАРЧЕТА !!!

    mobile.twitter.com/clashreport/status/1237728014936543233
  • 47 NATO OTAN

    2 1 Отговор
    УНИЩОЖАВАНЕТО НА РУСКА ТЕХНИКА ОТ ТУРСКИТЕ ВВС В СИРИЯ (УДАРНИ БЕЗПИЛОТНИ САМОЛЕТИ)!!! КАДРИТЕ НЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ПУТИНУФИЛИ СЪС СЛАБИ СЪРЦА !!! mobile.twitter.com/clashreport/status/1237728014936543233
  • 48 Обеспокоен

    0 1 Отговор
    Защо САЩ си мислят , че само те са обеспокоени от другите и че те самите не обеспокояват другите с техните болни амбиции на всякъде и за всичко?
  • 49 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    За това ли руснаците не смеят да изпратят су-35 срещу F- 16 ? Изпращат су-24,които биват сваляни като патици !!! Само един път руски су-35 се е опитал да навлезе в територия в която действат турските части в Сирия ,но след като е бил прихванат от радарите на турски Ф-16 e променил траекторията си (плюл си е на петите) !!!Турците нямат нужда да навлизат в сирийското въздушно пространство,защото всичките им бомби и ракети(пуснати от голяма височина) могат да поразяват целите си и от Турция !!! А и след касапницата ,която направиха турските дрони в северна Сирия за турските изтребители почти не останаха цели !!! Доста асадиска и руска паплач бяха избити от турските дрони !!! Руските войници в Сирия вече имат психически проблеми !!! Най много проблеми със психиката имат операторите на ЗРК Панцир и ЗРК Бук !!!
Новини по държави: