Last news in Fakti

6 Март, 2020 14:40 2 541 1

Ето колко е похарчило британското правителство за Брекзит

  • брекзит-
  • великобритания-
  • правителство-
  • средства-
  • данъкоплатци-
  • милиарди-
  • ес

Великобритания напусна Европейския съюз в края на януари 2020 год.

Ето колко е похарчило британското правителство за Брекзит - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на Великобритания е похарчило поне 4,4 милиарда паунда пари на данъкоплатците за подготовка за напускане на Европейския съюз. Това обяви британската Сметна палата при представяне на първата подробна оценка за цената на Брекзит.

В своя доклад Сметната палата посочи, че по-голямата част от парите са изхарчени за разходи за персонал, изграждане на нова инфраструктура и заплащане на външни съветници. Като цяло са били похарчени 1,9 милиарда паунда за заплащане на държавни служители, 1,5 млрд. паунда за нова инфраструктура и 288 млн. паунда са били изразходвани за външни съвети, съобщава БНР.

Въпреки че някои министерства трябваше да допълнят разходите си от съществуващите бюджети, правителството е изразходвало само около 70% от 6,3-те милиарда паунда, отпуснати за покриване на разходите за подготовка за Брекзит, се казва в доклада. Посочва се съща така, че не по-малко от 22 000 правителствени служители са работили по Брекзит плана по време на неговия пик през миналия октомври, когато Великобритания беше на прага да напусне ЕС без споразумение. "Този ​​доклад за пръв път предоставя ясна картина колко са изразходвани правителствата и за какво са изразходвани тези пари", заяви ръководителят на британската сметна палата Гарет Дейвис, цитиран от "Ройтерс".

Великобритания напусна Европейския съюз в края на януари 2020, осъществявайки най-голямото разместване на геополитическите пластове от десетилетия насам, след като страната приключи своето 47-годишното членство в най-големия търговски блок в света. Британските власти трябваше да повишат обучението на митнически служители, да наемат повече персонал, който да договаря търговските сделки и да подобри инфраструктурата около пристанищата.

Повече от половината от средствата бяха изразходвани от три ведомства: Министерството на Околната среда, храните и провинциалните дела, Министерството на вътрешните работи, както и агенция "Приходи и митници" на Нейно Величество. От Сметната палата допълниха, че тяхната оценка е насочена само към разходите за подготовка на правителството за Брекзит и изключва бъдещите разходи по развода в размер на 39 млрд. паунда, договорени с Европейския съюз. Британската депутатка Мег Хилиър, която председателства комисията по публичните сметки на парламента, обаче заяви, че данните са ограничени и че финансовото министерство не изглежда притеснено от липсата на по-голяма прозрачност.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    3 0 Отговор
    така така я сега ни кажете и как се презапасяват с тоалетна хартия и свещи ,че вече страшно та страшно извън съюза са и освен да мрът друго не им остава
Новини по държави: