Last news in Fakti

5 Август, 2012 16:46 1 627 5

Монти: Кризата в еврозоната може да раздели Европа

  • монти-
  • еврозона-
  • криза-
  • европа
Монти: Кризата в еврозоната може да раздели Европа - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италианският премиер Марио Монти изрази опасения, че напрежението, предизвикано от кризата в еврозоната, вече настройва страните една срещу друга и заяви, че не трябва да се позволява разделение в Европа.

В отговор на въпрос за възмущението в Италия към Германия и оплакванията от германската арогантност при управлението на дълговата криза Монти посочва пред утрешното издание на германското сп. "Шпигел", че е обезпокоен, съобщава БГНЕС.

Той допълва, че е говорил с германската канцлерка Ангела Меркел за нарастващото възмущение в Италия не само към Германия и понякога към самата канцлерка, но също и към ЕС и еврозоната. Но според него проблемът надхвърля отношенията между Германия и Италия.

"Напрежението, което съпътстваше еврозоната в последните години, вече носи чертите на психологическо разделение на Европа. Трябва да работим усилено, за да го овладеем", предупреждава Монти. Той допълва, че ако еврозоната стане причина за разделението в Европа, "основите на европейския проект" ще бъдат разрушени.

Италианският премиер посочва още, че е приел със задоволство изявленията на ЕЦБ от миналата седмица, че пазарът на държавни ценни книжа, на който лихвите по заемите за Италия и Испания рязко нараснаха, е изопачен. Според него проблемите зад този факт трябва бързо да бъдат разрешени, за да се предотврати нарастване на несигурността относно способностите на еврозоната да се справи с кризата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 .,,,,,,,,,,,,

    1 0 Отговор
    "Монти: Кризата в еврозоната може да раздели Европа".

    Към Монти :ГА ЯДЕ КИФТЕТА НЕ РЕВА, А???????????

    Французите за нищо изгориха старите си франкове.Сега ще трябва да печатат нови.
  • 2 1111

    0 0 Отговор
    Най-добре да заменим парите с бобени зърна! Така самите пари ще стават за ядене...
  • 3 шофьорът

    0 0 Отговор
    Какво ме интересуват западняците,за мен е важно до кога цените ще растът а" заплатката"ми ще бъде все така нещастна.Ах как мечтая да съм Гръцки пенсионер с 2000евро на месец.Уви,Българин съм,гладен и зъл...Лошото е,че само си пишем,оплакваме и обсъждаме политиката пасивно.Аз си признавам, за кой ли не гласувах с надеждата за по-дъбър стандарт на животани.Обещания,лъжи и пак лъжи!
  • 4 балкански покрет

    0 0 Отговор
    ами гласуването трябва да е не с бюлетина а с калашник .като се очистим от десетина олигарси и техните слуги и щте се оправим . един олигарх от ранга на гриша ганчев годишно краде около 60 милиона само от ддс . а здравни каси и разни други да не говорим .и за останалите смукачи . и ето ги липсващите цифри отъ заплатите ни и пенсиите на родителите ни .
  • 5 Грую

    0 0 Отговор
    Така е, дотам ще я докарат щом европейската бюрократична машина не можа да разцепи задниците на тези дето крадат по един или по друг начин и харчат без сметка, то ще дойде обратният ефект същите тези ще разцепят Европейския съюз. Исак Нютон беше формулирал третият си принцип така: "На всяко действие има равно по сила противодействие". Този му принцип иде да ни каже, че има равновесиe в природата тъй като той описва природните (физични) явления. Във взаимоотношенията между държавата (държавната бюрократична машина) и мошениците има обаче един принцип, който за съжаление никой не се осмелил да формулира. Аз ще се опитам: "На всяко държавно бездействие има равна по сила диверсия от хората работещи или действащи пряко закона". Този принцип не е физичен, а финансов и докато държавните бюрократи се занимават с това да извивват ръцете на разни кокошкари, едрите мошенници, използвайки бездействието спрямо тях оглозгаха и окрадоха държавата, a пък тя бюрократичната машита пак натисна дребните играчи или може би самите мошеници се вградиха и превърнаха в държавана бюрократична машина т.е. стигноло се е до така наречената симбиоза. Допуснахме това да се случи и сега дълго време ще берем отровните плодове на бездействието, намирайки утеха в някакви идоли които същите тези мошеници ни пробутват доста умело.