Last news in Fakti

1 Април, 2020 15:16 4 899 31

Иран гневен на американските „Пейтриът“ в Ирак

  • ракети-
  • пейтриът-
  • иран-
  • ирак

Техеран предупреди САЩ, че водят Близкия изток към катастрофа насред пандемията

Иран гневен на американските „Пейтриът“ в Ирак - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран предупреди САЩ, че водят Близкия изток към катастрофа насред пандемията на коронавирус, след като Вашингтон разположи ракетни системи „Пейтриът“ в Ирак, предаде АФП.

САЩ бяха в преговори с Багдад по предложението за разполагане на ракетните системи от януари, но за момента не е ясно дали са осигурили съгласието на Ирак.

Иран, който има огромно влияние в западната си съседка, твърди, че Багдад не е разрешил това.

Разполагането на ракети е против официалната позиция на иракското правителство, парламент и народ, се посочва в становище на външното министерство на Иран. Ведомството призовава на подстрекателствата към война на фона на пандемията и предупреждава, че военните действия на САЩ в региона може да доведат до „нестабилност и катастрофа“.

Иран е сред най-засегнатите страни в света от Covid-19 с над 3000 жертви. САЩ междувременно потвърдиха за над 4000 починали.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    23 5 Отговор
    Това е невестулката, докато се бие тъпан за епидемията прекарах ракети в Ирак!
  • 2 Карл Маркс

    15 3 Отговор
    Кой ви излъга че учението Щит се е отложило?
  • 3 Всичко руско е скрап

    13 27 Отговор
    Американски военен патрул блокира руски военен конвой да използва главна магистрала в североизточна Сирия в понеделник.

    Редица снимки, публикувани в социалните медии, изобразяват американски M-ATV автомобили Oshkosh, пречещи и блокиращи руските бронирани машини по стратегически пътища в североизточна Сирия.

    Руски военен конвой опита да обиколи американски контролен пункт и се заби в калта на полето. Руските бронирани коли Tigr и бронетранспортьорът BTR-82A се опитаха да заобиколят контролно-пропускателния пункт, но се затънаха в калта и трябваше да бъдат извадени с бронеавтомобил тип „Тайфун-К“ (фабричен индекс КАМАЗ-53949).

    Коментиран от #5, #6, #12, #13

  • 4 САЩ изтегляйте се и прибирайте в САЩ

    18 7 Отговор
    И не излизайте, останете си здраве в САЩ и не излизайте.

    Коментиран от #28

  • 5 Монгола

    18 11 Отговор

    До коментар #3 от "Всичко руско е скрап":

    Фейк баце фейк- фейк соросоиден фейк!

    Коментиран от #21

  • 6 Ххх

    22 10 Отговор

    До коментар #3 от "Всичко руско е скрап":

    За скраб е кухата ти тенекиена тиква. Мога да ти цитирам аналогични случаи, когато американски конвои бяха блокирани от сирийски войски и им се налагаше да обръщат, а местни ги замеряха с камъни и нечистотии.
  • 7 Ххх

    9 7 Отговор
    Тези установки може би биха имали смисъл, ако пак възникне напрежение с Иран и има опасност американски обекти да бъдат обстрелвани с балистични ракети от иранска територия. Но в последно време американците - военните им бази и посолството в Багдад периодично са обстрелвани с неуправляеми ракети тип Катюша. А Пейтриът са абсолютно безсилни и безполезни срещу такива ракети. Не бих се учудил в някакъв момент и самите комплекси Пейтриът да бъдат обстреляни с такива ракети и да понесат щети. За изграждане на ефективна ПВО отбрана съответната страна е необходимо да изгради защитата си с ПВО комплекси с голям, среден и малък радиус на действие, като в повечето случаи комплекси с малък радиус се разполагат около комплекси с голям радиус за осигуряване на защитата им. Пейтриът са ракети с голям радиус на покритие. Щатите не знам да разполагат с комплекси с малък радиус, и ако възникне ситуация комплексите на Пейтриът да бъдат атакувани, те просто няма с какво да се защитят. И ще стане такова, каквото стана след атаката на саудитската рафинерия на Арамко.

    Коментиран от #9

  • 8 дано никой от тям не се завърне в САЩ

    10 10 Отговор
    гадните американци пак си го търсят
  • 9 До Ххх

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ххх":

    ...Щатите не знам да разполагат с комплекси с малък радиус... Дано от щатите прочетат твоят коментар, че завалиите не знаят какво да правят. А между другото еврейският Железен купол е версия на краварска система.

    Коментиран от #11

  • 10 Ххх

    17 5 Отговор
    Преди няколко дена американските Пейтриът отново са станали обект на подигравки. Йеменски бунтовници са атакували цел в Саудитска Арабия, ако не бъркам в столицата Риад. Изстреляна е ракета, по всяка вероятност иранско производство, подобна на Скъд В. За ракетата може да се каже, че е нискотехнологична, да не кажа допотопна, с постоянна траектория на полета. По тази ракета са изстреляни две ракети Пейтриът, които са се разминали на около километър с приближаващата йеменска ракета, без шансове да я поразят. Очевидци са заснели атаката и траекториите на ракетите. Йеменската ракета също не е поразила целта си поради неточно насочване.

    Коментиран от #18

  • 11 Ххх

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "До Ххх":

    Израелската система Железен купол е създадена точно за борба с подобен тип малки неуправляеми ракети, с каквито Израел често е обстрелван от ивицата Газа. И доколкото знам системата е ефективна. И Щатите имаха планове да закупят от Израел такива системи, защото изглежда нямат собствен аналог, а предполагам и че подценяват значението им, поради което нямат ефективна собствена разработка. Явно че военните им стратези са разбирали по по - друг начин войните, за които трябва да се готвят.

    Коментиран от #31

  • 12 Бесен Язовец

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Всичко руско е скрап":

    Къде я видя тази кал в Сирия беееее льольооооо? Време ти да се преобуеш!
  • 13 Бай Манчо

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Всичко руско е скрап":

    може ли линк ?

    Коментиран от #14

  • 14 Всичко руско е скрап

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Манчо":

    Не, не може, извадих го от изображения и ви описвам снимката!
  • 15 Бесен Язовец

    7 2 Отговор
    В калта имаше ли шишарки? хехехехе хехехехе хохохохохохо хохохохохохо 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅
  • 16 „Пейтриът” стават само за скрап

    8 6 Отговор
    Уикипедия: „През 1991 година ракети Пейтриът са разположени в Близкия изток, за да защитават американските войски и съюзниците на САЩ в региона от иракски балистични ракети Ал-Хюсеин. През войната са били изстреляни над 40 ракети Пейтриът срещу вражески балистични цели, но според някои доклади не е била свалена нито една. На 25 февруари иракски Ал-Хюсеин удря американска военна база в Дхахран, Саудитска Арабия, убивайки 28 войници. Прихващането ѝ е било неуспешно заради повреда в софтуера на зенитно-ракетния комплекс, охранявал базата. Според независими анализи на видеоматериали от 1991, системата Пейтриът е имала голяма успеваемост в прихващането, но под 10% ефективност при свалянето на целта. Израел също остава недоволен от комплекса.”

    Коментиран от #19, #30

  • 17 Чух Аятолата да им говори

    4 2 Отговор
    Бутнете им ги де,Панцири нали имате, по тъмна доба, посред нощ ,бой по капулата, докато им ги запалите.И с молотов може, двама трима с теникия на вратъ и вперьод.
    Какви командоси сте, ако едни кекави" Патриоти" не може да поместете.Те как ви мачкат,пушкат ви, като гълъби, посред бял ден.Енин по един...
    Боинга как го опраскахте, посред нощ, значи можете!
    Виж те" хуту "бойс как ги рукат ,като къщички от карти за игра.
    Запалиха Сауди от всякъде.
    Арамко бял ден не видя на борсата.
    Какви ги говори Аятолата бе хора?
  • 18 Инш Аллах

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Кавото казал алах, такова ,то добре, че не са като ония с очилата че и нас ще изтрепат.
    Да стрелят по-често, та да се научат ,сега само огън и фойрверки.
  • 19 KOKO

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "„Пейтриът” стават само за скрап":

    TRIABVA POVE4E HORA DA ZNAIAT ZA TOZI SRAM NA AMERIKANSKITE RAKETI, ZATOVA EVREITE GI ZAEBAHA I SAZDADOHA SVOIA OTBRANITELNA SISTEMA.
  • 20 В блатото

    5 8 Отговор
    червената кал пак се разбалбука и разсмърдя ! Само бой по ушанките и чалмите !
  • 21 Всичко руско е скрап

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Монгола":

    Фейк е друг път . Има видео на профила на Dylan Malyasov в Twitter Можете да му се насладите

    U.S. troops ‘dumped Russian Convoy in mud’ in Syria
  • 22 Всичко руско е скрап

    4 7 Отговор
    Аве чебурашки , рублите сега с камиони ли ви ги карат ха ха ха

    Колко е днес петрола , по точно Уралс колко е ,че не съм проверявал

    Коментиран от #24

  • 23 Казуар

    5 1 Отговор
    Иранските мекерета шиити в парламента не са разрешили на американците да разположат ракети Пейтриът.
  • 24 Бай хой

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Всичко руско е скрап":

    Да не е същия конвой оскоши който турчолята изпраскаха оня ден с артилерия? Нещо май не си в час. Не ни занимавай с украински изхвърляния в Туитър. А прочети как хамитата се освобождават от зелената тоалетна гартия. Масово заменят новонапечатани долари със злато та леярните не могат да насмогнат с леене на кюлчета.

    Коментиран от #25

  • 25 Всичко руско е скрап

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Бай хой":

    Дилън Малясов не е украинец , а американец . Работил е за Jane's Defence Weekly , а също и за други специализирани издания . Води и блог defence-blog .com

    Коментиран от #26

  • 26 Бай хой

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Всичко руско е скрап":

    Американец е колкото ти си Българин. Уж ги спират по магистралите а братушките ги изритаха от почти всичките им бази.

    Коментиран от #27, #29

  • 27 Всичко руско е скрап

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бай хой":

    О ,да -аз съм българин 100% за разлика от теб и за разлика от теб много добре знам какво са ни завещали българските герои Васил
    Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов,Георги Раковски , Стефан
    Стамболов и много други.
  • 28 Анти комунист

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "САЩ изтегляйте се и прибирайте в САЩ":

    Веднага в САЩ,направете място,за да се настаните вие господа ислямисти аятоласи,да може безнаказано да обстрелват базите и вие господинчо да раздават правосъдие в Ирак,вие иранските ислямисти нямате нищо против да избирате кюрдите съюзници на НАТО.Абе ти да не си комунист.
  • 29 Анти комунист

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бай хой":

    Комуниста не е българин,интернационалист,превърнал се в Русоислямист шиит,готов на всичко,готов да жертва майка и баща,деца и род,за да задоволи извратените си сетива,сега вече е и републиканси ислямист.
  • 30 Анти комунист

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "„Пейтриът” стават само за скрап":

    Ей комунист внимавай идва времето когато българите ще ви изхвърлим в Иран ,Сирия и Русия сега станахте и ислямисти, може да ви изпратим при племето хуто там ви е мястото да се борите против САЩ
  • 31 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ххх":

    Железен купол е изграден с американска помощ!